DDV na poštnino?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Ponovno me nekaj zanima. Torej spletna prodajalna izdelkov, plačilo samo preko paypal. Po poštnem ceniku na priporočena pisma NI DDV-ja, za večje teže pa do neke teže ni, naprej JE.
Poštnino se na računu obračuna. Dodatna težava je, da gre za nekaj EU držav nad določeno težo preko GLS, kjer je DDV. Cela zmešnjava, ker:
Za določeno območje se do določene teže torej ne plača DDV za poštnino, nad to težo in za isto območje pa se. Izračun poštnine je narejen na podlagi teže, a na podlagi teže v programu ni možno definirati, od kdaj naprej se obračuna DDV.

Program potem naredi račun. Za sedaj deluje tako, da se na računu DDV na poštnino vedno obračuna, torej tudi za poštnino, za katero se sicer po ceniku ne plačuje DDV. Ceniki pošte:
Cenik pošte notranji promet:
www.posta.si/downloadfile.aspx?fileid=24105

Cenik pošte mednarodno:
http://www.posta.si/downloadfile.aspx?fileid=23664

Kakšen nasvet, kako bi moralo biti, kaj se da spremeniti?

Iskrena hvala za nasvete in LP

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Pomojem si tole zakompliciral do amena, kaj briga kupce, če pošta računa DDV ali ne?

Ti računaj pakiranje+dostava+ddv, kako naprej plačuješ in s kom pošiljaš je pa stvar trgovine.

Saj ne smeš dati računa brez ddv, ali pišeš app za pošto slovenije?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Seveda sem zakompliciral, saj se ne razumem.
wink-1.gif

Če pogledamo tole sliko in poštnino pisma do 2kg, stane 14.29€. DDV se očitno ne plačuje. Torej, kupcu bi bilo potrebno zaračunati 14.29€+ DDV (pa po želji še pakiranje)?

Mi je jasno, da fizičnega kupca ne zanima DDV. Ga pa zanima končni znesek poštnine. Želja je kupcu ponuditi čim nižjo poštnino, brez da bi se šlo v lastno izgubo.
Vendar mu v tem primeru ni možno ponuditi poštnine po 14,29€, saj ne gre 11,71€ x 1.22 (DDV) = 14,29€
Lepo bi bilo, če bi se dalo 14,29€ brez izračuna DDV.
Po tvojem pa bi moral 14,29€ * 1,22 (DDV) = 17.43€?

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Kompliciraš ...

poštnina npr. :
do 0,5 kg - 5€,
0,51-1 kg -10€,
1,01-5 kg -20€
nad 2 kg -25€
...
ali poštnina po ceniku Pošte Slovenije ...

... in si zmagal.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Hvala. Še vedno pa ne vem osnovnega odgovora. Je treba na zgoraj označeno poštnino kupcu iz EU zaračunati tudi DDV? Kot vidimo, so nekatere poštne storitve oproščene DDV-ja.

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Hvala. Še vedno pa ne vem osnovnega odgovora. Je treba na zgoraj označeno poštnino kupcu iz EU zaračunati tudi DDV? Kot vidimo, so nekatere poštne storitve oproščene DDV-ja.

Mislim da je takole:

- Če si davčni zavezanec in prodajaš fizični osebi, potem VEDNO obračunaš DDV, tudi na poštnino, za katero tebi pošta sicer DDV ne računa. Ker tu gre vbistvu za tvoj račun, to kaj tebi pošta računa nima nobene veze.
- Če prodajaš pravni osebi izven SLO, in je ta pravna oseba davčni zavezanec, potem ne obračunaš DDV na nič.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Aha, tole že kristalizira stvari. Če pa se proda izven EU, pa DDV-ja na poštnino ni. Prav razmišljam?

LP

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Še vedno ti ni jasno, strošek dostave je za kupca odvisen od tebe, ne pa od pošte. Od tebe je tudi odvisno, kako je z ddv, ne pa od pošte in njenih tarif. Storitev kupcu zaračunavaš ti, ne pa pošta.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Jasno sedaj, hvala!

Podvprašanje: Zakaj vsaj v španskih in portugalskih trgovinah ni tako? Torej to ni EU direktiva?

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Jasno sedaj, hvala!

Podvprašanje: Zakaj vsaj v španskih in portugalskih trgovinah ni tako? Torej to ni EU direktiva?

Kaj pa ni tako?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Aha, tole že kristalizira stvari. Če pa se proda izven EU, pa DDV-ja na poštnino ni. Prav razmišljam?

LP

Raje ga kar računaj, da ne boš leta kasneje zaradi inšpekcije plačeval ves ddv za nazaj. Glede tega se raje posvetuj s kakim strokovnjakom. Hrani dokazila, da si poslal zadeve v tujino.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Ker me to področje ljubiteljsko zanima, sem naletel na dve brivski trgovini, kjer ne računajo DDV niti za evropske države, čeprav so v EU:
Španska G&C
http://www.giftsandcare.com/en/

Portugalska Vintage Scent:
http://vintagescent.com/

Pri angleških sem videl DDV na poštnino, pri Seifenglatt pa spet ne:
http://seifenglatt.com/

@Numy, za sedaj bo očitno potrebno res računati, dokler se ne dobi definitivnega odgovora. Za izven EU, če so stranke upravičene dobiti brez DDV, je res škoda, da se jim računa, saj to nikakor ni optimizacija.

Nazadnje urejeno: