Davek na nepremicnine

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Danes je bilo na Dnevniku o davko na napremicnine. Sel sem preracunat kako bo vplivalo name: davek se skoraj podvoji (+73%). Najbrz je to tisto, kar bo "bolj ugodno" ... je ze kdo od vas racunal kako bo vplivalo nanj ? Je sploh kje kdo, za katerega bo prislo ceneje kot prej ?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Seveda. Tukaj je, poglej prilogo 1 (proti koncu).Davek naj bi se apliciral na "trrzno vrednost" nepremicnine, ki jo je kdove kako dolocila geodetska uprava. Jaz sem za moj izracun vzel zaresno trzno ceno (torej 80% od te stevilke, kot zakon veleva).

Zanimiva (no ja ..) je tudi budalarija od utemeljitve. Hkrati pise, da je zdajsnji sistem neenoten, in predlagajo lestvico, ki je dobesedno za vsako obcino drugacna.

Ocena je, da naj bi ta davek ljudi obremenil za dodatnih 30%, kar se tice nepremicnin. No, mene bo za slabih 75% ...

Za primerjavo so navedene tri cungalunga drzave, s katerimi imamo skupno samo to, da vsi pokonci hodimo. Oni zasluzijo precej vec, imajo drugacen socialni sistem in drugacno socialno politiko. Jebes tako primerjavo.

Se dvoje cvetk:

1: ce si na bolj ogrozenem obmocju (kjer je vrednost tvoje nepremicnine itak nizja), ti lahko obcina se dodatno zvisa davcno stopnjo. Cudovito ...

2: RK Cerkev davka za svoje cerkve ne placuje. Tukaj ni diskriminacije, tudi za dzamijo ni treba placati. Aja, saj res, dzamije pri nas sploh ni.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Dober si da si se prebil skozi tole, jaz fašem dislexijo pri branju črev

Kranj 0,04 % od 80% vrednosti nepremičnie...torej množim z 0,0004?? Za moj mini flet 19€? To je zih neki narobe, toj premal
smile-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Beltinci 0,25 % ? Kuzma 0,327 ?? Šalovci 0, 375 ?????? OK skozi Beltince sem se v soboto peljal in zanje je že vsakdo slišal (beltinška banda itak) , za ostali 2 pa slišim prvič, čemu tako visok davek tam?

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.066
416
83
Ker so vrednosti nepremičnin tam zelo majhne.

Location,location,location!

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
V Italiji je bil ta roparski davek (ici) na prvo premicnino ukinjen pred kakimi 5 leti, nasa roparska balkanizacija ga uvaja ,da se narodu iztrga iz ust se to kar so leta in leta gradili na petek in svetek in v vsekakrsnem odrekanju da bo potem bolje.....
Bolje pa nam je v tej drzavi resnicno iz ure v uro....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Dober si da si se prebil skozi tole, jaz fašem dislexijo pri branju črev

Kranj 0,04 % od 80% vrednosti nepremičnie...torej množim z 0,0004?? Za moj mini flet 19€? To je zih neki narobe, toj premal
smile-1.gif

Drzi, najprej pomnozis trzno vrednost z 80%, potem na to apliciras davcno stopnjo (npr. 0.04%).

Koliko si do zdaj placeval NUSZ ? Kolega iz Kranja pravi, da ga do sedaj ni, pa je ze nekaj let tam, ampak to najbrz ne bo drzalo; vecina obcin to ima uvedeno.

Danes je v Delu clanek o tem in bebava novinarka (saj razumem,, da so novinarji ali FDVjevci ali pa falirani FDVjevci in da jim razmisljanje ni ne priuceno, ne potrebno, ampak tole je pa malo prevec
bonk.gif
) napise v naslovu "Obdavcitev bo primerljiva", potem navede dva hipoteticna primera stanovanj, kjer bi en lastnik placal enako, drugi pa celo malce manj, pretezko ji je pa bilo pritisniti na kalkulator se za vse tiste, ki ne premorejo ravno 60 m^2 stanovanja v Ljubljani. Ocitno bodo najbolj olupili lastnike manjsih nepremicnin, kot je tudi moja (+73.3% glede na dosedanji znesek NUSZ), v besedilu ob predlogu zakona pa tako ali tako pise, da pricakujejo 30% visje davcne prihodke, torej ne more po nikakrsni logiki obdavcitev biti "primerljiva".

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
To stanovanje sem si omislil pred kratkim, tako da zanj NUSZ še nisem nikoli plačal. Sem pa prej plačeval za drugo nepremičnino v drugi občini, a ni primerljiva.

Članek v Delu sem tudi sam prebral. Javna razprava o predlogu zakona naj bi trajala več mesecev....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jah, zakon pa naj bi veljal ze naslednje leto (s 1. 1. 2011), tako da je za moje pojme povsem brezpredmetno ali bo razprava trajala en teden ali vec mesecev, tako ali tako so postlanci sli na dopust, ki bo trajal koliko, par mesecev ?

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
ksz

Sem od enega človeka slišal, kaj namerava vlada naredit. In sicer dodatno obdavčit njegovo 30 let staro hišo, ki jo je s trdim delom gradil več let s 3% davkom od vrednosti hiše. Kako si lahko vlada dovoli, da bo on od sedaj naprej moral plačevat vsako leto 3000 eur davka...

Pa tudi tast mi je rekel, da je to katastrofa, da bo moral dodatno plačevat skoraj 1000 eur davka na leto.

bonk.gif

Zdaj pa jaz nekaj ne vem. Ali je folk res tako zelo neumen, da niti osnovnih stvari ne zna slišat? Ali pa mediji že tako očitno pumpajo folk proti sebi, samo da se širi negativizem in da se vsi spokregamo med sabo... Ne vem, kaj poročajo, ker Dnevnika in 24ur že nisem gledal nekaj mesecev.
Ker kolikor je meni znano, se s tem predlogom ukinjajo določena nadomestila za stavbno zemljišče, ipd., pa se namesto tega uvede davek v višini najmanj 0,03% tržne vrednosti nepremičnine. So pa občine tiste, ki bodo % določile, seveda na podlagi zakonodaje.
Ampak že danes so ogromne razlike med občinami. Npr. v Dupleku se plačuje bistveno več nekih dajatev kot v Selnici ob Dravi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz nikjer ne vidim 3% stopnje, najivsje so pa res nekoliko nad 0.3%, najnizja mozna (zacuda je par obcin pod "najnizjo mozno" ?!) pa naj bi bila 0.03%. Vsaj zame bo to se vedno pomenilo, da bom placal bistveno vec kot sedaj (pri majhnih stanovanjih je cena relativno visoka, vecjega si pa ne morem privosciti).

Aja pa aplicira se na 80% vrednosti hise, ne na 100%.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.464
2.449
113
Grajbos, opet gostilniške debate. En pjanec je slišal da bo največji davek 0,3% od 80% osnove in se je že govorilo po gostilni da bo treba plačat 3%. 80% takoj 20% konec leta
hysterical-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.247
9.877
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Grajbos, opet gostilniške debate. En pjanec je slišal da bo največji davek 0,3% od 80% osnove in se je že govorilo po gostilni da bo treba plačat 3%. 80% takoj 20% konec leta
hysterical-1.gif
hysterical-1.gif
Ti mater, če res ni bilo tako.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.464
2.449
113
Možno da se motim ampak roko na srce, ogromno ljudi ima zraven osnovne hiše/stanovanja še dodatno nepremičnino, zdaj pa si predstavljaj da vsakega spipajo 3% letno
smile-1.gif
Takoj bi bil trg preplavljen z nepremičninami...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
ne morejo 3% pipat, ker bo potem splošna vstaja in bomo vladajoče lepo po starem običaju skurili na grmadi
vsaka novejša bajta je vredna več kot 100 k € in vsako stanovanje več kot 50 k €. in sedaj , da bi folk mesečno k ostalim stroškom še državi plačeval od 100 € dalje za "najemnino" svoje bajte na svoji zemlji !? to so gostolniške, baba čula,baba rekla...

sad

Guru
24. avg 2007
21.247
9.877
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Možno da se motim ampak roko na srce, ogromno ljudi ima zraven osnovne hiše/stanovanja še dodatno nepremičnino,
Jaz tukaj ne vidim problema.

Sicer pa, a ni minimalna stopnja 0,03%, torej dejansko 0,0003? Če bo to držalo se bo meni davek zmanjšal
shocked-1.gif
. Ampak to ziher ni možno.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.464
2.449
113
Jaz razumem to tako, hiša vredna 100.000€ osnova je 80% torej 0,03% od 80.000€, se pravi

80.000 / 100 x 0,03 = 24€ ali kot si rekel 80.000 x 0,0003 = 24€. Če bo tako ni drago.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.073
6.277
113
E vidiš .. tukaj je problem. Če je tvoja hiša vredna 100k to pomeni da si nekje na periferiji kjer cene niso tako zasoljene. Tam pa bodo občine imele zgornjo mejo in ne spodnjo mejo davka. 0,03 % bo verjetno samo v Ljubljani kjer so nepremičnine drage, tam kjer so cenejše bo davek višji, višino bodo pa določile občine. Tako da nahebali smo!