davek na dobicek 40%, tudi fx

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
A mi lahko prosim malo bolj na široko razložiš sedaj to situacijo?

Primer: Trgujem na Forexu preko interneta, CMS Forex, vsak dan recimo naredim par eurov dobička. Kako je sedaj z davkom?

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
V splošnem gre tako (papirji, Forex,...), da se v davčno osnovo vključuje realizirani dobiček (in ne evidenčni).

Če torej vsak dan narediš najprej nakupno transakcijo in potem konec dneva prodajno transakcijo, s katero realiziraš par EUR dobička (reciva kar 2 EUR), boš imel davčno osnovo cca. 500 EUR (250 delovnih dni po 2 EUR), od česar boš plačal 40% davka (ker si seveda špekulant, ker prodajaš prej kot v enem letu in s svojim početjem povzročaš neravnovesja in volatilnost na borzi), kar znese 200 EUR, 300 jih ostane tebi.

Davčna napoved bo (če bo kaj podobna sedanji za ostale vrednostne papirje) vsebovala 500 transakcij (250 nakupov in 250 prodaj), iz katerih se bo izračunal dobiček. Če bo potrebno priložiti še kaka dokazila o teh, boš lahko na davkarijo dostavil kar kak fascikel.

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
enostavno povedano če boš imel 500EUR dobička 31.12. v tekočem letu boš na ta dan odprl pozicijo za 500eur.
Ker ne boš mel dobička in bo glavnica ista ne boš imel osnove za plačilo davka saj ti davkarija ne mora zaračunati davek na
odprto pozicijo.
grims-1.gif

In nato zapreš 2 jauarja naslednje leto in pade dobiček v naslednje leto. Zadevo ponoviš naslednje leto in zopet podaljšaš obdobje plačila..
In če se kdaj nabere veliko veliko denarja potem se lahko razmislas o placilu 40% pri izplačilu.

Velika verjetnost pa je da se bo med tem že zamenjala vlada in bo prišlo do spremebe zakonodaje in boš plačal 20%.

LP

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Če bi bilo tako preprosto, bi bilo pa res fajn.
Če imaš na 31.12. 500 EUR realiziranega dobička, ti odprta pozicija ne pomaga nič. Pomaga ti samo, če v tekočem letu realiziraš transakcijo, ki ti prinese 500 EUR izgube in s tem realiziran dobiček zmanjšaš na 0 EUR. 40% od 0 EUR je pač 0 EUR (davka).
To sem omenil v prvem stavku - šteje realiziran dobiček. Odprte pozicije nimajo s tem nobene veze, prav tako ne trenutni evidentirani dobiček (ali trenutna evidenčna nerealizirana izguba).

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Če bi bilo tako preprosto, bi bilo pa res fajn.
Če imaš na 31.12. 500 EUR realiziranega dobička, ti odprta pozicija ne pomaga nič. Pomaga ti samo, če v tekočem letu realiziraš transakcijo, ki ti prinese 500 EUR izgube in s tem realiziran dobiček zmanjšaš na 0 EUR. 40% od 0 EUR je pač 0 EUR (davka).
To sem omenil v prvem stavku - šteje realiziran dobiček. Odprte pozicije nimajo s tem nobene veze, prav tako ne trenutni evidentirani dobiček (ali trenutna evidenčna nerealizirana izguba).

vse lep in prav ampak odprta pozicija (z dobičkom) ne pomeni da je to tvoj realiziran dobiček saj ni jasno kakšna bo ob zaprtju.
To je enako kot da bi vsem imetnikom delnic računali davek na dobiček če bi delnica v tekočem letu zrasla.

Se pravi januarja kupiš 10 delnic po 100 eur. Decembra so te delnice vredne 10*150eur. In ti kljub temu da ne prodajaš moraš plačati dobiček na 500EUR.

Če je pozicija odprta NI REALIZIRANEGA DOBIČKA.

Če pa na dursu dokažejo vrednost koliko davka je potrebno plačati če odpreš pozicijo z običkom , katere vrednost se spreminja vsake cca 4.6 sekunda in si lahko januarja na vrednosti recimo 100EUR ali pa 1500EUR pa bi z veseljem plačal davek.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Seveda. Ampak kot praviš
Citat:
Uporabnik jh07 pravi:
enostavno povedano če boš imel 500EUR dobička 31.12. v tekočem letu boš na ta dan odprl pozicijo za 500eur.
imaš na 31.12. 500 EUR dobička. Če je ta do 31.12. že realiziran, ti odpiranje novih pozicij ne pomaga nič, ker je realiziranega dobička že za 500 EUR. Če imaš pa 500 EUR nerealiziranega dobička v odprtih pozicijah, pa seveda ne plačaš nič.

Ne vem, kako naj to še bolj poenostavim. Kolikor si v tekočem letu ustvaril s prodajnimi transakcijami (se pravi da si zaprl pozicije), gre v davčno osnovo, od katere se obračunava davek. That's it.

Citat:
Uporabnik jh07 pravi:
In nato zapreš 2 jauarja naslednje leto in pade dobiček v naslednje leto. Zadevo ponoviš naslednje leto in zopet podaljšaš obdobje plačila..
Zapreš 2. januarja, ustvariš dobiček (torej je realiziran in se šteje v davčno osnovo). Odpiranje novih pozicij s tem nima nobene veze, ker je obdavčen realiziran dobiček.

Nazadnje urejeno:

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
se pravi ustvaril si 500eur dobička ..odprl novo pozicijo decembra, ki pa je šla v minus in je bila avtomatično zaprta januarja se pravi -500EUR.
tvoj celotni dobiček skozi celo leto je tako -0EUR in ti moraš plačati davka za 200EUR.

SUper bravo naša k..... vlada.

se pravi praktično:
če imaš na računu 5000 EUR in si naredil 500 EUR profita je Balance (npr: decembra 5500EUR).
Ko decembra obreš pozicijo za 500EUR , je stanje Balance(računa) 5000EUR , 500EUR pa je na računu
Unrealized P&L 500EUR in ne stanje.. tvoje stanje na računu 31.12.2008 je 5000EUR (toliko kolikor je bilo pologa).

In tebi bi davkarija zaračunala davek . Super.

Nazadnje urejeno:

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Sicer pa ta zakon predstavlja enostavno PREPOVED TRGOVANJA Z IFI za slovence, predvsem za fizične osebe.
se firme (banke,......) pa so že ustanovile podjetja na kakšnih lepih otočkih.

In kaj je vlada dosegla, to da bo iz slovenije šlo še več kapitala ven... te so carji.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Takšen je princip tudi za vse ostale papirje. Primer:
- kupiš papir1 (lahko je tudi valuta, nima veze) 1.1. prejšnjega leta, prodaš 31.7. tega leta, realiziraš 100 enot dobička
- kupiš papir2 1.1. tega leta, prodaš 31.12. tega leta, realiziraš 100 enot dobička
- kupiš papir3 15.12. tega leta, prodaš 2.1. naslednjega leta, realiziraš 300 enot izgube.
Davčna osnova (realizirani dobički od 1.1. do 31.12. tekočega leta) je 200 enot. In to se obdavči. Ne glede na to, da si ti 2 dni kasneje v novem letu realiziral 300 enot izgube in si skupno 100 enot v minusu. Tistih 300 enot izgube se bo lahko kompenziralo z morebitnimi realiziranimi dobički v prihodnjem letu in bodo skupaj tvorili davčno osnovo za prihodnje leto.

Iz tvojega primera - do konca leta si s prodajami ustvaril 500 enot dobička. Samo to šteje in nič drugega. Stanje na računu in nerealizirani dobički ne igrajo nobene vloge pri odmeri davka. That's the way it goes.

Kar se novega zakona tiče je super neumnost, kolikor sem ga do sedaj uspel preštudirat ne dovoljuje niti pobota izgub na delnicah z dobički na IFI in obratno. Se pravi, da z IFI narediš 100 enot dobička, plačaš od tega 40 enot davka, na delnicah pa narediš 100 enot izgube, kjer ne plačaš nič. Namesto, da bi bila skupna osnova 0, bo kar lepo 100.

Face it, živimo v Banana republiki, kjer se zakonodajalec niti ne posvetuje s strokovnjaki, zakone pa sprejema po hitrem postopku, da niti ni časa, da bi do posvetovanja in strokovnega zaključka sploh prišlo. Dejstvo je tudi, da s tem ne bodo pobrali ogromnih davkov, ker je letošnje leto bistveno slabše od lanskega in ker bodo ljudje začeli iskati legalne poti okrog tega zakona (npr. trgovanje na pravno osebo).

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
mislim da tudi pravna oseba ne bo rešitev , saj bodo tudi te obdavčene s 40%. Pa še davek boš verjetno mogel plačati preden boš lahko upošteval stroške podjetja.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Nope. Novi zakon velja samo za fizične osebe. Pri pravni osebi se dobiček, ustvarjen s takšnimi posli, šteje v dobiček podjetja, ki ga lahko zmanjšuješ na vrsto načinov, obdavčen pa je trenutno z okrog 22%. V nekaj letih se bo znižal na 20%.
Je pa tukaj druga težava, in sicer kako dobiti denar ven iz podjetja.

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
mogoče bi šlo pa takole...

odpreš podjetje, ki trguje z FI ...ti nato podjetju, daš v opravljanje svoj denar recimo cca 50.000 EUR in skleneš pogodbo za eno leto
podjetje ti izplača 12 mesec glavnico in dobiček -100EUR. 100EUR po ceniku pa zaračuna za storitev plemenitenja denarja.
Ker si dal ti upravljati denar plačaš 20% davka podjetje je pa zaslužilo 100EUR (in greš lahko še na kakšno poslovno kosilo
grims-1.gif
).

Mislim da bi šlo...

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Butalci
bonk.gif

Ravno se učim trgovati na Forexu, mislim, da mi gre že kar dobro, zaenkrat sem naredil pribl. 10.000 eur dobička. Sicer to ni relevanten podatek, saj je denar navidezen, ampak vseeno. Sedaj me je pa vse minilo
crazy1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Če zakon v nespremenjeni obliki pride v veljavo, ne velja za tiste papirje, ki so bili kupljeni pred začetkom veljave zakona. Donosi iz preteklosti so donosi iz preteklosti. Zakon ne more biti retroaktiven. Čeprav v naši Banana republiki lahko pri vseh možganskih trustih, ki nam vladajo, pričakuješ tudi kakšno tako idejo.
rolleyes-1.gif

Cudi me, da nihce ni tega omenil: tudi za kapitalske dobicke so mojstri iz trenutne pozicije zakonodajo popravili kar retroaktivno - mnogo nas je v dobri veri nabavilo VP s planom, da prodamo po 3+ letih z 0% davka na kapitalski dobicek po takrat veljavni zakonodaji (v tem primeru bi slo kar za ugodno nalozbo, kjer res ne more biti govora o spekulacijah), v praksi pa se je izteklo tako, da sem (oz. bom kmalu, odlocba je ze prisla, a se ni zapadla) placal polnih 20%, ker sem jih prodal prej kot v petih letih, do 0% bi pa morda prisel enkrat do penzije ... Drugacne resitve kot da te nategnejo za teh 20%, o katerih v momentu nabave ni bilo nobenega govora, preprosto ni bilo, saj je bila edina alternativa prodaja se prej pod se manj ugodnimi pogoji.

Tako da ja, seveda ne bi bilo prvic, ce bi bile "odprte pozicije" kar retroaktivno drugace obdavcene kot v trenutku njihovega odprtja, ceprav bi bilo moji preprosti betici edino logicno, da ze postavljena pravila veljajo tako dolgo, za kolikor so bila v zacetku postavljena.

Tisto o nefunkcioniranju zakonov za nazaj ocitno drzi samo za kaksne dovolj hude kriminalce, ki jih oprostijo zato, ker je bil prej zakon se malo drugacen
bonk.gif

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Če zakon v nespremenjeni obliki pride v veljavo, ne velja za tiste papirje, ki so bili kupljeni pred začetkom veljave zakona. Donosi iz preteklosti so donosi iz preteklosti. Zakon ne more biti retroaktiven. Čeprav v naši Banana republiki lahko pri vseh možganskih trustih, ki nam vladajo, pričakuješ tudi kakšno tako idejo.
rolleyes-1.gif

Cudi me, da nihce ni tega omenil: tudi za kapitalske dobicke so mojstri iz trenutne pozicije zakonodajo popravili kar retroaktivno - mnogo nas je v dobri veri nabavilo VP s planom, da prodamo po 3+ letih z 0% davka na kapitalski dobicek po takrat veljavni zakonodaji (v tem primeru bi slo kar za ugodno nalozbo, kjer res ne more biti govora o spekulacijah), v praksi pa se je izteklo tako, da sem (oz. bom kmalu, odlocba je ze prisla, a se ni zapadla) placal polnih 20%, ker sem jih prodal prej kot v petih letih, do 0% bi pa morda prisel enkrat do penzije ... Drugacne resitve kot da te nategnejo za teh 20%, o katerih v momentu nabave ni bilo nobenega govora, preprosto ni bilo, saj je bila edina alternativa prodaja se prej pod se manj ugodnimi pogoji.

Tako da ja, seveda ne bi bilo prvic, ce bi bile "odprte pozicije" kar retroaktivno drugace obdavcene kot v trenutku njihovega odprtja, ceprav bi bilo moji preprosti betici edino logicno, da ze postavljena pravila veljajo tako dolgo, za kolikor so bila v zacetku postavljena.

Tisto o nefunkcioniranju zakonov za nazaj ocitno drzi samo za kaksne dovolj hude kriminalce, ki jih oprostijo zato, ker je bil prej zakon se malo drugacen
bonk.gif

ne vem ce gre za enak primer, ampak .... moj provider mi je rekel, po posvetu z davcnimi delavci, da vse odprte pogodbe (do datuma sprejema zakona) niso podvrzene novemu zakonu. torej odprte pozicije oz. pogodbe niso zajete z novim zakonom. potem pa samo obstojeco pogodbo podaljsujemo do nadaljnega ....

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
To kaj imaš na FFX itak ni obdavčeno, finančne piramide so namreč zakonsko prepovedane in tako ne spadajo pod nobeno davčno osnovo
wink-1.gif
.

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
To kaj imaš na FFX itak ni obdavčeno, finančne piramide so namreč zakonsko prepovedane in tako ne spadajo pod nobeno davčno osnovo
wink-1.gif
.

seveda je, ..

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
wink-1.gif
.

ali gre tukaj za rahlo prikrito zavist? za info .... ffx ni edini in ni najbolj donosen fx posel ta trenutek .....

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
drugi mesec dobim na svoj racun nakazilo xxxx eur. izvor bo fx. moram kaj razlagat davcni od kod denar ali ne?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Kakšno zavist? Saj vlaga lahko vsakdo v kar hoče, torej tudi v HYIP, piramide in ostale ponzi sheme.

10% na mesec je praksa ja. Le čudno da Finance in drugi finančni mediji še niso odkrili teh izrednih priložnosti, oz. so podkupljeni s strani borze, KD, MP... Šalo na stran, ponavljal se ne bom. Dokaze da sploh trgujejo na forexu pa še čakamo.