Citat:
Uporabnik gulikoza pravi:
Predvčerajšnjim je bilo glasovanje...sem ravno ujel na parlamentarnem kanalu. Zakon je sprejet, oba amandmaja od LDS in Lipe, ki sta hotela črtati ta člen, pa sta bila zavrnjena.
evo povzetek seje DZ
ODPREDSEDNIK MAG. VASJA KLAVORA: Glasujemo o amandmajih k 14. členu. Glasovalo je 71 poslank in poslancev, za 26, proti 40.
(Za je glasovalo 26.) (Proti 40.)
Ugotavljam, da amandmaji k 14. členu niso sprejeti.
Prehajamo na amandma k 27. členu Poslanske skupine LDS. Glasujemo. Glasovalo je 71 poslank in poslancev, za 26, proti 42.
(Za je glasovalo 26.) (Proti 42.)
Ugotavljam, da amandma ni sprejet.
Končali smo z glasovanjem o amandmajih in z drugo obravnavo predloga zakona v okviru nujnega postopka.
Prehajamo na tretjo obravnavo predloga zakona.
Ker v drugi obravnavi predlagani amandmaji niso bili sprejeti, prehajamo na odločanje o predlogu zakona. Obveščam vas, da me Zakonodajno-pravna služba oziroma Vlada nista opozorili, da bi bil zaradi amandmajev, sprejetih na matičnem delovnem telesu, predlog zakona neusklajen. Obrazložitev glasu v imenu poslanske skupine, gospod mag. Cvikl, izvolite.
MAG. MILAN M. CVIKL: Hvala lepa. Mi obžalujemo, da ni bil sprejet amandma k tretjemu odstavku 14. člena, ne bomo pa nasprotovali predlogu zakona. Razlogi so v tem, da izvedeni finančni instrumenti so instrument, s katerim se trguje in iz tega so določeni kapitalski dobički. Ko je Vlada leta 2005 sprejela to cedularno obdavčitev, tega ni vključila, in korektno je, da je uvedena vsaj 20% obdavčitev izvedenih finančnih instrumentov za vse posle nad enim letom, kar je vsebina zakona. Sami pa boste nosili odgovornost za to, da bodo za posle do enega leta ti kapitalski dobički obdavčeni kar s 40% stopnjo. Razlogov, zaradi katerih smo nasprotovali tej 40% stopnji in podpirali prejšnji amandma, je veliko, nima jih smisla ponavljati. Ampak zgodilo se bo naslednje: do konca mandata te Vlade se bo s posli izvedenih finančnih instrumentov prenehalo trgovati v Sloveniji, slovenske banke bodo zaradi tega izpostavljene večjim rizikom, ker nihče ne bo želel na te instrumente plačevati 40% davka od
302. TRAK: (SB) - 16.40
(nadaljevanje) kapitalskih dobičkov. Ker ni bil sprejet tudi amandma s katerim bi se vse to uveljavilo s 1.1.2009 se bo pojavljalo tudi zelo veliko zapletov kdaj se posamezna zadeva obdavči ali ne, ampak odgovornost za to boste morali nositi sami. Mi pa, zaradi tega, ker ocenjujemo, da je korektno, da so izvedeni finančni instrumenti obdavčeni kadar so preko enega leta vsaj za 20%, ne moremo nasprotovati predlogu zakona, zato mu ne bomo nasprotovali in se bo vsak poslanec odločil ali kvorum ali za ali proti. Skratka, odgovornost, kolegi iz koalicije, je vaša, zmeda, ki jo boste naredili nadaljnje upadanje borze vrednostnih papirjev bo pa nedvomno vplivala tudi na rezultate tistih, ki so na začetku vašega mandata s temi ali onimi reformnimi ukrepi mislili, da se bo Slovenija na kapitalskem trgu res kaj sprostila. Slovenija je na kapitalskem trgu z vašo tipko za postala zelo zategnjena država in kapital se bo umikal, takšna je značilnost kapitala, ki ne rabi poslušati politike.
PODPREDSEDNIK MAG. VASJA KLAVORA: Hvala lepa. Obrazložitev glasu v lastnem imenu? Vidim samo eno roko. Gospod Petek, izvolite.
MILAN PETEK: Jaz sem bil prej prepočasen za ali pa spregledal glasovanje v imenu poslanske skupine, bom v svojem lastnem imenu povedal to kar bodo naredili tudi moji kolegi. Za razliko od Social demokracije mi ne moremo pristati na sprejem oziroma potrditev tega zakona, ker menimo, da je ta zavrnitev obeh amandmajev slabša oziroma je takšna da pušča mnogo večje posledice kot pa sprejem zakona in zaradi tega ta gnili kompromis zaradi tega sprejeti, ker en del tega....zakonodaja ni smotrn. Mi smo v razpravi opozarjali, da je to ena izmed potez Vlade v predvolilnem času s tako imenovano krinko borbe proti tajkunom, način kako pravzaprav postaja bolj neverodostojna kot pa verodostojna. Če bi to hotela narediti bi naredila mnogo prej, bi naredila z uveljavitvijo 1.1.2008 ne sredi polletja 2009, ko noben informacijski sistem, pa čeprav lahko gospod Šircelj ne vem kaj zagotavlja, ne zmore prehoda na to posredovanje podatkov, naj samo povem, da davčna uprava sedaj vznemirja svoje naročnike z določenimi zahtevami, po podatkih pa je enostavno ne morejo posredovati, ker informacijski sistem ni pripravljen, ta je še slabše pripravljen, zaradi tega to ni dobro. Drugič pa mislim, da Vlada na ta način uničuje kapitalski trg, torej omogočala ali pa pospešila bo vselitev nekaterih kapitalskih naložb na tuje trge, v tuje banke in slovenski kapitalski trg, ki je že tako preslab bo še slabši zaradi tako obdavčenih špekulativnih namenov pravzaprav so pa pri tem prizadeti tisti, ki so z dobrimi nameni vlagali v te papirje, torej v izvedene finančne inštrumente. Zaradi tega bo LDS glasoval proti zakonu.
PODPREDSEDNIK MAG. VASJA KLAVORA: Hvala lepa. Gospod Zagorac, izvolite.
BOŠTJAN ZAGORAC: Hvala za besedo. Glede na to, da niso bili sprejeti amandmaji pod točko 1, 2 in 3 s katerimi bi se črtal tretji odstavek v Poslanski skupini Lipa ne moremo podpreti takšne zakonske rešitve s katero dejansko povedano gre kontradiktornost tistemu kar Vlada že tri leta napoveduje, se pravi konkurenčnost slovenskega trga, torej govorimo o finančnem trgu, o trgu izvedenih finančnih inštrumentov. In če želimo biti konkurenčni komurkoli v Evropi se ne smemo igrati s 40% davčno stopnjo za opcijske posle s katerimi se ukvarja samo določen odstotek špekulantov tako v Evropi
303. TRAK (VI) 14.44
(nadaljevanje) kot tudi v Sloveniji. S temi posli, ko gre za izvedene finančne inštrumente, ne gre za to, da ti nekdo z delnicami obogatel. To verjetno ne razumete. Ne gre za delnice, še enkrat poudarjam, ne gre za kapitalske donose, ko nekdo z "insajdersko" informacijo za določen vrednostni papir, za katerega ve, da se bo čez dva meseca podražil, danes plača in čez dva meseca proda. Njega s tem ne obremenjujemo popolnoma ničesar. In vsi, ki tako razmišljate napak razmišljate. S tem uničujemo slovenski finančni trg in možnost vplivanja tudi tujcev na slovenskem finančnem trgu preko izvedenih finančnih instrumentov, ki obstajajo. Še enkrat poudarjam, gre za opcijske posle, ne za delnice. Zato, lepo vas prosim, preden o čemerkoli glasujete, razmislite o tem kaj počnete. Hvala.
PODPREDSEDNIK MAG. VASJA KLAVORA: Hvala. Prehajamo na odločanje. Navzočih je 70 poslank in poslancev, za je glasovalo 41, proti 14.
(Za je glasovalo 41.) (Proti 14.)
Ugotavljam, da je zakon sprejet.
S tem zaključujem to točko dnevnega reda.
vir:
www.dz-rs.si