Hočeš recept za tisto, ki jo jaz jem, al tisto, ki jo jejo moji? Jaz dam za svojo kuhat čez noč namočen fižol. Ko zavre, vodo zlijem stran in nalijem novo vodo, v kateri se potem fižol kuha, dokler ni kuhan. V drugem loncu kuham repo (mi je boljša jota z repo kot z zeljem). Ko je še ta kuhana, jo stresem v fižol in vse skupaj še malo kuham. Potem naredim pa prežganje (prepražim čebulco, dodam moko, mleto papriko in malo tekočine iz lonca, pa vse stresem v lonec s fižolom in repo), premešam, pustim še kako minutko in je fertik.
Za moje pa kuham najprej prekajena rebrca, dodam fižol in zelje (imajo raje z zeljem kot z repo), lovorov list, krompir. Potem pa pri prežganju dodam še kak košček slanine, postopek pa je enak.
Danes imam post, tako da bo čez cel dan kislo zelje (brez kakršnih koli dodatkov), westie pa se bo mastil z mesnim sirom in briketki.