dan BOJA PROTI OKUPATORJU

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.157
1.252
113
42
Se kr dobr drži. Še lansko leto je bil na Blejski koči pa še zdej vsak dan na sprehod.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Preden so prišli črni in šiptarji so bili kot auslanderji tam gor Lahi, Jugoslovani in na žalost turki!
Menda je edini avto, ki ga res še delajo Nemci, Škoda. Vse ostale delajo Turki, Jugosi in Filipinci.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.075
6.265
113
blizu močvirne prestolnice
Goba že spet ga serješ
evil.gif

Goba še nekaj patriotskih pesmi!
grims-1.gif
, oglej si še ta video http://www.videoarhiv.com/mi-legionarji-mi-domobranci/video/22507

MI LEGIONARJI, MI DOMOBRANCI

Mi legionarji, mi domobranci,
mi se borimo za svojo zemljo;
je pila kri pradedov,
je pila znoj očetov,
škropimo jo, še mi s srčno krvjo.

stoletja je obstala, zdaj da bi propala,
se uničila, za revolucijo.

smo upe vanjo dali,
se v domobrance zbrali,
in zdaj jo s puško v roki branimo.

strnimo se v enoto,
v kamenito gmoto,
sovrag ob njej razbil si bo glavo.

ZA DOM V BOJ

Hura, za dom v boj!
Mi smo slovenske zemlje čuvarji,
geslo je naše: Dom, Narod, Bog!
Naj razbesne se strašni viharji,
z nami je narod, z nami je bog.

Mi domobranci vsi se borimo,
narod slovenski sovrag nam tepta;
vsi za orožje krepko zgrabimo,
v boj nad sovraga, povelje velja!

Hajd’mo v boj za vero nam sveto,
pesem slovenska naj se glasi,
združeno v borbi se borimo vneto,
narod slovenski živi, naj živi!

Mi smo slovenske zemlje čuvarji,
geslo je naše: Dom, Narod, Bog!
Naj razbesne se strašni viharji,
z nami je narod, z nami je bog.
Hura, za dom v boj!

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Glede na to, da so imeli v žepu tole:

so verjetno peli še:

Citat:
Die Fahne hoch die Reihen fest geschlossen
S. A. marschiert mit ruhig festem Schritt
Kam'raden die Rotfront und Reaktion erschossen
Marschier'n im Geist in unsern Reihen mit
Die Straße frei den braunen Batallionen
Die Straße frei dem Sturmabteilungsmann
Es schau'n auf's Hakenkreuz voll Hoffung schon Millionen
Der Tag für Freiheit und für Brot bricht an
Zum letzen Mal wird nun Appell geblasen
Zum Kampfe steh'n wir alle schon bereit
Bald flattern Hitlerfahnen über allen Straßen
Die Knechtschaft dauert nur mehr kurze Zeit
Die Fahne hoch die Reihen fest geschlossen
S. A. marschiert mit ruhig festem Schritt
Kam'raden die Rotfront und Reaktion erschossen
Marschier'n im Geist in unsern Reihen mit

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39

Citat:
Slovenci pa nimamo dneva spomina na nemška taborišča, v katera so poslali 100.000 Posavcev, tudi ni spomina na italijanska taborišča, v katerih je 30.000 ljudi trpelo nečloveške muke, umirali so otroci.

Citat:
Italijanska taborišča so bila tako kot nemška uničevalna, le da so Nemci to delali sistematično. Morili so po sistemu. Italijani pa so pustili, da so ljudje umirali zaradi lakote, žeje, nalezljivih bolezni. To je še bolj nečloveško.

Citat:
Tiste, ki so družbo držale takrat pokonci, so bile ženske. Moški so bili internirani v tuje vojske, priključili so se partizanom ali domobrancem. Pričevanja pravijo, da ko so se ženske vrnile iz taborišč, so si oprtale nahrbtnike, in se odpravile prosit za prgišče moke, kak krompir in podobno v kraje, ki jih vojna ni tako prizadela. Tudi po 20, 30 kilometrov so hodile pozimi, da so lahko nahranile svoje otroke.

VIR.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Je pa zanimivo,1943 leta so gospodarji Italijani kapitulirali,ta beli hlapci so pa pod vplivom Cerkve čakali na Nemce in se borili naprej,Nemci prišli prepozno....pa so beli šteli mrtve!Tudi nedožne!
Je pa zanimivo 1945 so gospodarji Nemci kapitulirali,ta beli hlapci so pa pod vplivom Cerkve čakali na Angleže in se borili naprej,Angleži prišli prepozno.....pa so beli šteli mrtve!Tudi nedožne!
Nauk zgodbe..enkrat hlapec,vedno hlapec..in,če ne bi ta beli tako zvesto sledlil tistemu kar jim je Cerkev svetovala...bi bilo mnogo manj mrtvih na obeh straneh.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
A si vedel, da kar nekaj let v Sloveniji dneva OF nismo praznovali, ker smo "z uporom" prehiteli Srbe? Ti so se zbudili šele 4. julija.
evil.gif

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.075
6.265
113
blizu močvirne prestolnice
Toliko se imaš za razgledanega, ampak to nisi! Primorani so bili, ker so drugi izvajali revolucijo! Zakaj misliš da so TIGROVCE tudi ubijali, pa svoje tudi če se niso strinjali z partijo?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
A si vedel, da kar nekaj let v Sloveniji dneva OF nismo praznovali, ker smo "z uporom" prehiteli Srbe? Ti so se zbudili šele 4. julija.
evil.gif

4.7. je bil Dan borca, ki z vstajo ni imel nobene zveze....

27.4.1941 (oz. 26.4.1941) ni bil nikakršen upor - bila je ustanovljena Protiimperialistična fronta.
Dan vstaje se je imenoval praznik 22.7., kjer smo praznovali začetek oboroženega upora proti okupatorju. To bila sicer dvakratna laž:
1. streljali so na slovenskega žandarja (hmm, okupator?);
2. oborožen odpor se je začel 15.5.1941 (brez komunistov, ki so bili takrat še Hitlerjevi zavezniki) pri Mali gori, ko je TIGR napadel Italijane

Poglej, posebej od 1:15 naprej:
¨

EDIT: Srbi so Dan vstaje praznovali 7.7. ; Kot rečeno, 27.4. ni bil začetek upora, ampak začetek revolucije, ko so začeli pobijati premožnejše od sebe...

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Slava Partljič: »Duhamorne so polemike o vrednosti in pomenu množičnega upora Slovencev proti okupatorju, o zgodovinskem dejanju, ki nam ga kljub njegovim temnim lisam tako rekoč ves svet priznava kot dejanje pokončnosti in časti.

Tudi druge evropske narode je vojna usoda delila, toda že zdavnaj so zmogli in znali potegniti ločnico med kolaboracionizmom in protifašističnim uporom. Mi tega očitno še po tolikih letih ne zmoremo! Ne zmoremo se zazreti v preteklost s pogledom duhovne zrelosti naroda, s pogledom, ki vse prenese. Tudi to, da je lahko neko dogajanje hkrati veličastno in tragično. In takšna je očitno bila naša NOB, tragična prav zaradi duhovnih cepitev, ki jih tudi tedaj nismo znali in zmogli preseči.«