Da ne bodo zmeraj prodajalci rač. opreme na tapeti

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.076
6.265
113
blizu močvirne prestolnice
Če že pri tehniki nimaš okusa, upam da si ga imel vsaj pri ženi
evil.gif

Tudi sam ti želim, da bi ti delalo in vseskozi bilo polno, če me boš povabil, pa sploh
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Za 20 let strojev pa ne bom kupoval, ker vsak zastari v tem času. Kdor zdajle fura 20 let star hladilnik, je malo premaknjen.
Recimo, da stroj dela brez napak, zakaj bi bil premaknjen, če bi ga še vedno uporabljal?

Recimo, doma imamo ročni mikser Gorenje, star 35 let, za tiste cajte odlična roba. Strojček je popolnoma neuničljiv, niti enkrat crknil, smetano in ostalo stepe hitreje kot današnji super duper mikserji z nevemkoliko ekstra hitrostmi in turbo oh in sploh.
Se strinjam, da so današnji hladilniki imajo dodatne funkcije kot je preprečevanje zamrzovanja itd, ampak hej - pri beli tehniki je pomembna osnovna funkcija, ne pa šminkeraj kot pri mobitelih pa televizorjih. In če hočem, da osnovno funkcijo opravlja res dobro, kupim dražji stroj, ki pa naj dela čim dlje.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Recimo, da stroj dela brez napak, zakaj bi bil premaknjen, če bi ga še vedno uporabljal?

Že zato ker ti v enem letu štroma za vrednost novega pogolta.

B81

22. jul 2007
37.962
11.117
113
Ja zdaj pa bi vsi šparali na veliko, takrat bi šparali, ko je blo, ne pa zdaj, zdaj je prepozno.....
evil.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Že zato ker ti v enem letu štroma za vrednost novega pogolta.
Ja in? Naslednik ga pa tudi.
grims-1.gif

A ti kupiš nov avto takrat, ko ti požre toliko bencina kot je vrednost novega?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Ma to so ko dizl farerji. Kupi dizla, da špara. Potem pa pridejo dražji redni servisi, pa vse crkne in ga stane še pa još ampak on še zmer špara.

Tle pa isto. Se izprsi za najjačo tehniko, da jo bo gural 20 let. Vmes pride moderna tehnika, nove opcije, nižja poraba. Ampak on FUL šprara, ker ma še zmer isti stroj.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.862
396
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Za 20 let strojev pa ne bom kupoval, ker vsak zastari v tem času. Kdor zdajle fura 20 let star hladilnik, je malo premaknjen.

Recimo, doma imamo ročni mikser Gorenje, star 35 let, za tiste cajte odlična roba. Strojček je popolnoma neuničljiv, niti enkrat crknil, smetano in ostalo stepe hitreje kot današnji super duper mikserji z nevemkoliko ekstra hitrostmi in turbo oh in sploh.
Se strinjam, da so današnji hladilniki imajo dodatne funkcije kot je preprečevanje zamrzovanja itd, ampak hej - pri beli tehniki je pomembna osnovna funkcija, ne pa šminkeraj kot pri mobitelih pa televizorjih. In če hočem, da osnovno funkcijo opravlja res dobro, kupim dražji stroj, ki pa naj dela čim dlje.

No frost in podobne zadeve so namenjene prav varčevanju z energijo, ki je vsako leto dražja. Imam raje stroj A+ kot pa neki Ž- izpred dvajsetih let.

Pa nisem govoril o nekih mlinčkih ampak o hladilnikih, pa tudi za druge velike potrošnike energije velja isto. V zadnjih par letih sem kupil sušilec s toplotno črpalko, Gorenjev najboljši pralni stroj, Gorenjev najboljši hladilnik in najboljšo skrinjo. Prej sušilca sploh nismo imeli, pa ni zdaj električni račun nič višji zaradi tega.

Mi še na kraj pameti ne pade, da bi mi ropotalo eno staro čudo od hladilnika nekje.

Žal pa narod rad vlaga v vsemogoče neumnosti, namesto v tisto, s čimer bi prihranilo na daljši rok.

To sem videl že v gradbeništvu, vsaka bajta je morala imeti vsaj dva stebra v stilu Dinastije, streho polomljeno na 101 način, okraske na fasadi in drago ograjo.
Za izolacijo in troslojna okna je bilo pa brezveze dajati denar, to pa sosedje ne morejo videti na prvi pogled, dajmo najslabšo drugo klaso steklene volne v mansardo in 3cm stiropora na steno, pa bo. Spotoma pa še za klimo potegnimo instalacijo, čeprav je ne bi bilo treba pri zadostni izolaciji, ampak to je fancy.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Tle pa isto. Se izprsi za najjačo tehniko, da jo bo gural 20 let. Vmes pride moderna tehnika, nove opcije, nižja poraba. Ampak on FUL šprara, ker ma še zmer isti stroj.
Se mi zdi, da govorimo o beli tehniki, ne pa o mobitelih. Kolikor vem, tudi tri leta stari modeli hladilnikov hladijo na isti temperaturi kot novi.

In povprečna poraba elektrike v tem času niti približno pe pade toliko, kot ti praviš. Recimo sem pogledal en Boschev hladilnik A-60%. V celem letu po specifikacijah porabi za 22 evrov elektrike (to je ena runda v bifeju). Hladi verjetno dovolj dobro, tudi zamrzuje, pa ima tiste superduper moderne predale. Po mojih izračunih ga moram furat skoraj 40 let, da pokrijem cene električnega toka in nabave.

Kaj torej prišparam, če menjam hladilnike na tri leta?
confused-1.gif

Mogoče še tole glede energije: 24 let star katodni tv porabi približno enako električne energije kot moj dokaj nov LCD monitor enake diagonale (in to celo brez zvočnikov). Poraba z razvojem ne pada tako drastično kot te trgovci in proizvajalci prepričujejo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Govorimo o razumni menjavi, torej ne 20 let in ne na 3 leta. Probaj 20 let staro zamrzovalno skrinjo ki, je najrbž Ž razreda in z glasnim kompresorjem. Ni vse v porabi. 24 let star katodni tv pač nima vse bonbončkov kot jih ima novi. Pralni stroj ne zna tehtat perila in je glasen. Razlogov kolikor hočeš zakaj ne bi plačal 2x več, da bom imel zadevo za 2x dlje. Kar seveda itak ne bom, ker bo super duper on the edge tehnika itak prej šla po gobe.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Govorimo o razumni menjavi, torej ne 20 let in ne na 3 leta. Probaj 20 let staro zamrzovalno skrinjo ki, je najrbž Ž razreda in z glasnim kompresorjem. Ni vse v porabi. 24 let star katodni tv pač nima vse bonbončkov kot jih ima novi. Pralni stroj ne zna tehtat perila in je glasen. Razlogov kolikor hočeš zakaj ne bi plačal 2x več, da bom imel zadevo za 2x dlje. Kar seveda itak ne bom, ker bo super duper on the edge tehnika itak prej šla po gobe.

Daj, piši o stvareh na katere se spoznaš ( če se na kaj ) in ne piši bedarij o kateri nimaš pojma in si samo nabijaš poste.
Posredno primerjaš tehnologijo bele tehnike s zabavno elektroniko....
bonk.gif

over&out

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Bi rekla, da je nekje 5-10 let optimalno za menjavo vecjih aparatov. Pol pac izracunas, ce se ti splaca.

Hehe, tole si "strokovno" (pač, po babje) ugotovila.
grin1.gif

Deklarirana življenska doba sodobnih aparatov je 7 let.
"nekje 5-10 let optimalno" je tako na "pamet" rečeno, da glava peče. To se pravi, en aparat imaš 5 let ali pa 10 let. Torej ali nekaj časa ali pa dvakrat dlje?
rolleyes-1.gif
) fukneš delujočo stvar v kanto in kupiš novo. Na podlagi česa se odločiš, kdaj je ta optimalni rok za zamenjavo? Govoric kolegic? Rekla-kazala na alterju in drugih spletnih forumih? Kolk je dedc pripraljen skeširat za ljubi mir v bajti, ko se tebi sprden, da bi imela nov aparat?
In kaj paše pod toj termin "večji aparati"? Fizično večji? Torej je treba hladilnik prej zamenjat, kot mlinček za kofe, ker je prvi skoraj 20x večji? Mogoče večji porabnik elektrike? Potem zamenjaš peglezen prej, kot hladilnik, čeprav je peglezen s svojimi 2kW grelci večji porabnik, kot fizično večji hladilnik, ki ima 600W kompresor (+ občasno 5W žarnico - ko odpreš vrata)?
Dej, babe, ve kuhajte in v pomivalni stroj rovnajte, deci bomo pa mašine nabavljali. Niso vsi za vse in vsak naj se drži svojega.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Ni vse v porabi. 24 let star katodni tv pač nima vse bonbončkov kot jih ima novi.
Res je, facebooka nima, pa wirelessa nima, pa 400 Hz osveževanja slike nima, pa.
Ima sicer boljši zvok, pa kontraste in barve, ampak to praviš, da to ni moderna tehnologija, saj na televizorju pa že ne boš tega uporabljal.
smirk-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
V tej temi ima Keber čisto prav.
Zakaj bi menjal aparat, če dela dobro?
confused-1.gif

Moja pokojna mati je imela 35 let star pralni stroj. In je opravljal nalogo, za katero je bil proizveden - opral je perilo. Ker funkcija pralnega stroja je, da opere perilo. Je čist vse en jebeštrga, ali porabi 10 ali pa 20 litrov vode. Vsak pralni stroj ima programator, ki določa režim pranja. In stari so imeli mehanski programator, ki je imel dve osnovni funkciji - belo perilo na 90 stopinj in barvasto na 60. Imeli so posebej še termostat, s katerim se je dalo nastaviti končno temperaturo vode ob pranju določene vrste perila (torej si lahko s programom za belo pral tudi na 30, če si hotel). Moderni imajo sto programov, a temeljne funkcije so iste, le termostata ti ni treba nastavljati, ker je temperatura že določena s programom (to jaz štejem kot minus pri sodobnih pralnih strojih - namreč, ne moreš si zvezno izmišljevati drugačnih temperatur od prednastavljenih). Pralni stroj začne s predpranjem - pobere prašek, natoči vodo, jo segreje, potem boben melje perilo in po določenem času vodo izvrže, natoči novo, pobere prašek in začne s pranjem. Spet segreje vodo, melje, izvrže vodo. Potem sledi izpiranje - natoči frišno vodo, melje, izvrže itd. Na koncu po želji ubaci še mehčalec. Nato ožame - scentrifugira (tu je edina prednost sodobnih pralnih strojev, namreč, centrifugo štarta počasi, da se perilo lahko razporedi po obodu bobna in pralni stroj prvih nekaj obratov ne skače po pralnici kot podivjan konj). Iztoči vodo, izklopi centrifugo in fertik deu.
Naj me kdo popravi, če sodobni pralni stroji nimajo vgrajenih istih programskih korakov (v bistvu) in istih porabnikov (elektromagnetna ventila za odpiranje in zapiranje vode, električni grelci, električna pumpa za izvrg vode in elektromotor za pogon bobna - torej, samo električni porabniki, ki brez dovedene zadostne moči ne morejo v redu opraviti svojega dela). Raznorazna bluzenja z razredi ABCČDEFGHIJKLMNOPRSŠTUVZŽ so metanje peska v oči. Najvažnejši je končni rezultat in to je čisto perilo. Ali zato pokuri 50W več ali manj, je pičkin dim (naj se en pozanima, koliko je 1 kWh energije in naj potem preračuna, kolk je to prihranka pri 50W v eni uri in pol dolgem programu dvakrat na teden - Men ni treba govort, jaz sem že zračunal
smile-1.gif
)

tomi

Guru
1. sep 2007
18.773
9.980
113
40
MB
nisem bral tvoje klobase, ampak vsekakor ni vseeno če porabi 10l več, ni vseeno če porabi 30 % več elektrike in vsekakor ni ok ker perilo v 30 let starem pralnem stroju preprosto ni oprano tak kot mora bit