"Cufanje" gume

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Zanima me kaj je krivo, da se je začela guma po robovih cufati-trgati. Gre za zimske montero3 stare dve leti in pol ter prevoženih 20 000km. Se je pa to pojavilo samo na sprednjih, tlak naj bi bil predpisan. Na servisu so rekli, da so to krive naše ceste
confused-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Ne me strasit. Imam eno leto stare in letosnje. Lahko kako slikco naredis? Kriva cesta... Haha, ob tej besedi pomislim na uspesno tozbo proti cestarjem.

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
38
CENTAR LJ
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Zanima me kaj je krivo, da se je začela guma po robovih cufati-trgati. Gre za zimske montero3 stare dve leti in pol ter prevoženih 20 000km. Se je pa to pojavilo samo na sprednjih, tlak naj bi bil predpisan. Na servisu so rekli, da so to krive naše ceste
confused-1.gif

Pri meni je bilo enako, po treh letih, mislim pa da je pri meni bila kriva optika, tako da poskusi iti na optiko.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
To so na tastovem avtu in ne morem sedaj slikce naredit. Jaz imam enako montero3 vendar leto mlajše in prevoženo enako 20 000km. Oba z njimi voziva tudi poleti vendar pri mojih ni nobenih sledi o cufanju. So pa nacufane tako po zunanjem kot notranjem robu kakšen centimeter in pol od roba, da lahko koščke s prsti dol trgaš. Jih je pa pred letom in pol zamenjal spredaj-zadaj zaradi enakomernejše obrabe in takrat sprednje niso bile nič nacufane.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Sicer že dve leti odlaša z zamenjavo mislim, da šibk stabilizatorja, ker mu malo ropota ko vozi po luknjah vendar so na servisu rekli, da to nima veze s tem.

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Hm... A se tast drugače kaj hitreje vozi po AC? Sam videl, kako negativne izkušnje je imel s Savino gumo eskimo HP kolega na novi Škodi octavii.... Jo je "scufalo" v treh mesecih
frown-1.gif
Je pa tudi sam priznal, da se hitreje vozi in bi bil to lahko razlog. Pa še tole leto so bile res visoke temperature od 15.11.2011 dalje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Da bi jo zaradi hitre voznje? Razen ce bistveno presega hitrostni index, kar pa je po nasih ac skoraj nemogoce. Menjava spredaj zadaj bi mogoce vzgala, samo bi pricakoval poskodbe po celi povrsini in ne samo robu.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
On gre glih ene trikrat na leto na avtocesto pa tudi drugače vozi po omejitvah. Sem pa opazil, da ko obrača avto volan vrti iz ene skrajne lege v drugo brez, da bi se vsaj malo premikal in je na mestu obračanja vedno črno od gume. Morda je to krivo?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Cufanje je posledica postarane gume. le ta postane trda in zato se lušči, cufa. če imaš dve identični gumi sam poglej če imata istega proizvajalca, da ni ena Made in Italy druga pa made in Poland ali Turkai.

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Tudi vrtenje na mestu bi lahko bilo vzrok... Zdej lahko dsf-ju tudi pritrdim, vendar je imel kolega gume po indeksu ob nakupu stare največ 2 ali 3 mesece. Savina Eskimo HP je pa na trgu tako ali tako mislim da manj kot eno leto.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Gume menim, da niso stare, DOT je tam okoli 2509 kolikor se spomnim.So pa vse štiri enake made in Germany moje pa made in France. Mu bom priporočil, da naj volan ne suka na mestu to je vse kar lahko naredimo. Je pa zanimivo, da mu je po prvem letu spredaj pobralo 2mm profila medtem, ko je meni 1mm, čeprav sem naredil še enkrat več kilometrov. Edino, če je "podvozje" pri fabiji bolj "čudno" kot pri meni.

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Hja.. pa razporeditev teže avtomobila bi morda znala bit pomembna.... Sploh če mata oba iste gume (razen kraj izdelave), pa tako različno obrabo. Itak se pa gume največ obrabljajo pri pospeševanj/zaviranju ali pri vožnji z visokimi hitrostmi. Po logiki bi moral nekdo, ki se relacijsko vozi (po zakonskih omejitvah
smile-1.gif
) z gumami naredit več kilometrov kot nekdo, ki ma samo mestno vožnjo-pospeševanje/zaviranje.

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
hja... vse je mogoče
smile-1.gif
samo potem bi ble najbrž vsaj na sredini mal bol zlizane kot drugje...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Tudi meni je lani na sprednji osi pobralo cca 3mm montero (made in slovenia) pa nisem naredil 10kkm, konjev ni veliko, sem pa vcasih med hitrejsimi na cesti, na ac pa obicajno okoli omejitev. Letos nabavil se dve, mislim da sta turski? Kaksnega cufanja nisem opazil. Pa se po kaksnem ovinku kar lepo zvecijo.