Čudno križišče (prvič vidim...)

jakkaa

Pripravnik
19. mar 2009
352
0
16
ljubljana
V tem križišču je pokalo kot za šalo, moja mat je kasirala dvakrat, jst enkrat pred pol leta...folk ne dojema da je na neprednosti in sam pade čez...s tem so očitno hotl rešt to na pocen način, če bo efekt bomo pa kmal vidl in slišal. Jst bi raj na vsak stran kjer je bla do zdej neprednostna dal po eno grbino pa bi biu gmh, ali pač...

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Folku pa zdej ni jasno kdo ima prednost....me je fotr na desni gledal kot bumbar....
bonk.gif

Isto je pa na drugem koncu Smartinke, isto krizisce.....baba nasproti pripeljala in brez ustavljanja cez krizisce....se vidla ni znaka.
stupid-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
eno vprašanje. kaj nardiš v takem križišču če je na vsaki cesti en avto? pravilo desnega rahlo zmrzne :D

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ker sem doma na tem koncu (Zelena jama) pozdravljam uvedbo takega režima v tem križišču.
Prejšnja postavitev je bila nelogična, glede na to, da je bila prednostna Središka, Kavčičeva pa mnogo bolj prometna in v nadaljevanju proti BTC-ju opremljena s semaforiziranim režimom.
In marsikdo je ta znak spregledal, ali pa poskušal 'loviti' vsaj rumeno luč na naslednjem križišču. Vozniki, ki so se zanašali na svojo prednost pri vožnji po Središki so bili potem žrtev teh okoliščin. Ni pa bila past tega križišča le na njem - nadaljevalo se je pri vožnji proti Tovarniški, kjer je pokalo zaradi dejstva, da je SAMO tam Središka izgubila prednost in so vozniki, ki so vozili proti nekdanjim skladiščem Ona-on (sedaj pa je tam množica majhnih firm) trikotnik spregledalo.
Skratka - zaostreno desno pravilo bo morda umirilo promet in/ali vsaj zmanjšalo število nesreč.
Še odgovor na pomislek, zakaj sploh kakšen znak, če gre za enakovredno križišče: vožnja v križišče mimo znaka STOP je drugačno od tistega, kjer tega znaka ni ... zakaj, so vas pa itak učili v avtošoli, če ne, vas bo pa poučil prvi inkasant (policaj) ki mu bo zmanjkalo točk za normo - policija je skoraj za vogalom
wink-1.gif

Edit: velja desno pravilo, vendar z zaostritvijo!

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
eno vprašanje. kaj nardiš v takem križišču če je na vsaki cesti en avto? pravilo desnega rahlo zmrzne :D

v tem primeru se vozniki pač dogovorijo in si nakažejo (z iztegnjenim sredincem recimo), kdo ima prednost...

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

Brez zamere, ampak a CPP si presprical?
evil.gif

EDIT: Sorry, mogoce sploh nimas izpita......
redface-1.gif

Nazadnje urejeno:

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

v tem primeru se vozniki pač dogovorijo in si nakažejo (z iztegnjenim sredincem recimo), kdo ima prednost...

hysterical-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

Brez zamere, ampak a CPP si presprical?
evil.gif

EDIT: Sorry, mogoce sploh nimas izpita......
redface-1.gif
res nevem. namesto da se smejiš mi razloži prosim.
ker se mi res ne sanja kaj nardiš. stop znak očitno ne igra vloge, pravilo desnega tudi ne... kaj ma pa veze tukaj? pravilo močnejšega mogoče? to da se med samo zmenijo pozabi, ker v slo to negre

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Veze imata pravilo desnega in pravilo srečanja, ki sta enakovredna. Kaj je eno in kaj drugo poglej na linku en post više...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Dobro ko se mu sveznalci smejite. Na tem križišču se hkrati srečajo 4 vozila, vsako iz svoje smeri in vsa želijo peljati naravnost. Da slišimo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pred 42 leti, ko sem naredil vozniški izpit, je veljalo, da se v tem primeru odpelje prvi po dogovoru.
Kolikor vem, to še vedno velja v vseh primerih desnega pravila in je to tudi eno od vprašanj na polah za CPP...
Torej - najprej se bo odpeljal tisti, ki mu bo njegov 'desni' pomahal, da lahko gre.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
In človek je dobro ugotovil, da je v SLO za to bolj malo možniosti.
Tu je treba priznati, da imajo za križišče enakovredni cest ameri najbojši sistem. Nič desnih, pa srečanja, vseeno je, kam kdo gre, važno je le, kdaj je kdo prišel do križišča. FIFO. Deluje izvrstno.

Edit: je pa tako križišče idelano za nočne dragracerje. Vsak na eno ulico, potem pa vsi naekrat gas. Kdor ima dovolj hiter avto, bo imel na koncu cel avto
evil.gif

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Dobro ko se mu sveznalci smejite. Na tem križišču se hkrati srečajo 4 vozila, vsako iz svoje smeri in vsa želijo peljati naravnost. Da slišimo.

pravilo dogovora, ko prvi odpelje pravilo desnega

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Tu je treba priznati, da imajo za križišče enakovredni cest ameri najbojši sistem. Nič desnih, pa srečanja, vseeno je, kam kdo gre, važno je le, kdaj je kdo prišel do križišča. FIFO. Deluje izvrstno.
Pri nam ne bi moglo. Če bi prišlo do nesreče, bi bil potem vsak prvi noter.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Pred 42 leti, ko sem naredil vozniški izpit, je veljalo, da se v tem primeru odpelje prvi po dogovoru.
Kolikor vem, to še vedno velja v vseh primerih desnega pravila in je to tudi eno od vprašanj na polah za CPP...
Torej - najprej se bo odpeljal tisti, ki mu bo njegov 'desni' pomahal, da lahko gre.

No inkasanti kot ti imenuješ sosede na drugi strani ulice ti lahko razložijo da ZVCP-1 ne pozna dikcije "tisti ki prvi pomaha in dogovor". Kar ti praviš res učijo še danes na tečajih CPP in dejansko je verjetnost primera ki sem ga navedel zelo majhna. Samo vseeno se mi zdi grdo da se nekdo posmehuje človeku ki pač nekaj vpraša nato pa ne zna odgovorit kaj je ko se na takem križišču srečajo 4-je. (ne leti nate oriolus). Ker se hitro lahko zgodi da bodo na križišču trije. In ta ki ima prednost bo želel speljat ko bo na cesto stopil pešec. in ga bo spustil. In bo v tem trenutku do križišča pripeljal še četrti. ja saj ko bo pešec šel čez cesto bo morda res kdo ki bo na levi uporabil zdravo pamet in peljal naprej. Samo zakon tega mahanja in dogovarjanja ne pozna. In bo zanimivo kake zahtevke gledat pol na zavarovalnicah.

Osebno se mi zdi postavljanje takih križišč v mestu neumnost. 1. ko je gneča bo pretočnost še manjša. 2. če gre za varnost naj dajo semafor al pa krožno križišče. 3. prišlo bo do tega da folk ne bo več resno jemal stop znakov.

in oriolus če bi inkasanti resnično hoteli kasirat bi že pri dosedanji ureditvi lahko lepo polnili blagajno. Ta ureditev je pa neumna da ne rečem nezakonita (premalo poznam pravilnik da bi lahko iz glave to trdil).