Črv v papriki

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik bansh28 pravi:
Tisti ki imate preveč denarja (čeprav dvomim).
Lidl...
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Se mi je v Lidlu zgodilo, da sem kupil in odprl piščačnčjo pašteto Chira. Pa sem notri našel kurje perje. Od takrat v Lidlu ne kupim nič kaj mesnega, sploh pa ne izdelkov Chira.
Prav tako sem nekoč kupil nekaj kozarcev vloženih kumaric (poreklo Nemčija). Odprem, vgriznem, se mi pesek melje med zobmi (kot da bi bile blatne kumarce). OK, slučaj... Odprem drugega, pa tretjega, ista zgodba. Vloženih stvari v Lidlu več ne kupujem.
Kupim nekoč čips Rusti nekaj, slan u božjo mater, not vse polno kep soli. Odprem drugega okus mislim da čebula in smetana, opet slan in notri spet vlažne kepe te mešanice okusa. odprem še tiste obročke, podobne nekoč popularnemu Top Flipsu, opet slane u božjo mater.

Od takrat naprej več v Lidlu ne kupim več praktično nič, razen ko se v reklamnem letaku pojavi kak zanimiv rastlinski artikel, ki ga zasadim na vrtu (začimbnica, sadna sadika ipd.).

EDIT:
Pozabil sem še na sardine v rastlinskem olju iz Lidla. V konzervi je bilo več lusk kot sardin (luske pa za moje pojme absolutno prevelike za tistih nekaj majhnih srdelic).

Bansh, pa dober tek.


In mimogrede, pri lokalnem mesarju dobim kilo svinjskega stegna za ok. 3,5 - 4 eur, v Lidlu pa stane 400g takega mesa 2,49€... Marsikje je stegno po manj kot 4 eur... Fajn znajo švabi nategnit folk, ni kaj.
 

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
l lidlu & co. se itak ne kupuje mesnih izdelkov
je pa hofer po moje boljši od lidla
glede mečkatorja in njihovih "brand" izdelkov se itak ve da so slabi
v kisle kumarce dajo kislino namesto kisa
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kis je "naraven", kislina pa "umetna".
Aja, kisline so iz kisa, torej so cenejše. Hmm, čakaj, ni logično ...
17758-icon_confused.gif
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
KSZ.


Pa p*čkomaterno, skregate se al je črv al ličinka ono v nulo, model je hotel povedat samo da je ogabno zadevo najt v papriki,
zaj pa če je ličinka, buba, črv, glista, metljaj al kakrkoli že. Ampak geek nebi bil geek če nebi šel en drugemu pametovat
al je žuželka al je črv.

Biki.
 

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Ne moreš pričakovat od makedonske paprike tretje klase, da bo vrhunska. To je to za to ceno.
Ne bo ti riti predrlo, če boš to papriko požrl.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Citat:
Uporabnik sanco pravi:Ne moreš pričakovat od makedonske paprike tretje klase, da bo vrhunska. To je to za to ceno.
In kaj naredi papriko vrhunsko? Taka količina insekticida, da pocrka vsaka žuželka daleč okrog njive? Ali mora biti vse vzgojeno v sterilnem rastlinjaku, kjer kemično razkužijo vse?
Mislim, da je "Mercator" ponudil fer varianto. Lahko nese nazaj, ETA se trudi, da čimveč takih reči najde. Ampak da bi res našla vse, bi moral biti kozarec paprike po 10€, ker na koncu drugega kot podroben ročni pregled človeka še ni na voljo.
 

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik sanco pravi:Ne moreš pričakovat od makedonske paprike tretje klase, da bo vrhunska. To je to za to ceno.
In kaj naredi papriko vrhunsko? Taka količina insekticida, da pocrka vsaka žuželka daleč okrog njive? Ali mora biti vse vzgojeno v sterilnem rastlinjaku, kjer kemično razkužijo vse?
Mislim, da je "Mercator" ponudil fer varianto. Lahko nese nazaj, ETA se trudi, da čimveč takih reči najde. Ampak da bi res našla vse, bi moral biti kozarec paprike po 10€, ker na koncu drugega kot podroben ročni pregled človeka še ni na voljo.

Napisal si z lepšimi besedami, kaj sem jst hotel povedat. To je to za ta denar.
Vrhunsko je za mene lahko samo iz domačega vrta. Pa da ne bo kdo mislil da tam ni črvov.

Tip je hotel naredit nevem kakšno afero zaradi enega črva. Bolano.
bonk.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Citat:
Uporabnik sanco pravi:Tip je hotel naredit nevem kakšno afero zaradi enega črva. Bolano.
bonk.gif
Bodimo pošteni. Ko se ti kaj takega osebno zgodi, si bolj občutljiv in se bolj razjeziš, kot če opazuješ, kaj se je drugemu zgodilo.
Reakcija mi je razumljiva, jaz sem samo napisal dejstva, ker gre delno za produkt narave in ne avtomatizirane linije brizganja plastike.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Če nimam ravno velikega deževnika v solati v gostilni, se zaradi enih ličink in črvov sploh ne sekiram. Da ne omenjam številnih črvov v raznih jabolkih, hruškah in breskvah, ki se tudi najdejo v trgovini (ampak zelo redko, ker itak je vse to dandanes vse nezrelo pobrano in umetno zorjeno -> zanič). Vsaj vem, da zelenjava in sadje ni pretirano zastrupljena.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
....... ker itak je vse to dandanes vse nezrelo pobrano in umetno zorjeno -> zanič). Vsaj vem, da zelenjava in sadje ni pretirano zastrupljena.

Hmmm ..., ker se malenkost spoznam na tele zadeve, ti lahko rečem da živiš v iluziji. S tem ni nič narobe, jasno ... Glej, če govorimo o zelenjavi in sadju pridelanem na klasičen način (na zemlji) so zadeve večino škorpljene vsaj dvakratdo trikrat - herbicid, insekticid (po potrebi), fungicid praktično obvezno. Recimo jabolka so klasično špricana tam nekje okrog 15 x v sezoni. Kumarice za vlaganje se špricajo s fungicidom par dni pred obiranjem. Paradižnik enako. Solata včasih, odvisno od ozaveščenosti pridelovalca. Da ne naštevam naprej ...
Seveda je frekvenca špricanja odvisna od vrste dejavnikov - lokacije, klime, sorte, načina pridelave, ozaveščenosti pridelovalca.... Potem pa je tu še trgovina ....
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:Recimo jabolka so klasično špricana tam nekje okrog 15 x v sezoni.
Mislim, da si povedal za polovico prenizko številko. Številka bo bližje točni za eko jabolka kot za integrirano (danes praktično klasično) pridelavo.
Ilozorno je mišljenje, da so to sanje pridelovalcev. Trgovina zahteva, da lahko zelenjavo mečejo en teden po skladišču in da jo potem potrošnik še kupi. Solate, ki jo pobereš na vrtu, ne bi čez 24 ur več noben kupil. Takega izdelka sodobna trgovina ne bo prodajala in temu se mora pridelovalec prilagoditi. Proizvod mora biti kemično obdelan, da vzdrži dolge transportne poti in čase v skladišču.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Sem se namenoma držal spodnjih/srednjih številk, da ne prestrašim ljudi
redface-1.gif


(ampak vseeno, tudi pri klasični/konvencionalni pridelavi jabolk ni špricanj kaj več kot 20, pa še to v izredno neugodnih letih. zmanjka časa ...)
 
Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Vprašanje... Ko jaz začnem v vinogradu, so sadjarji vsaj pri številki 5. Ko jaz končam, jih oni še skoraj pet opravijo. Jaz potem škropim na 10 do 14 dni in pridem nekje do 10. Oni imajo krajše razmike (v nekem obdobju zna biti samo po pet dni). Mislim, da sem številko 30 zvedel od znanca, ki ima dobrih 10 ha jablan. Lahko tudi, da je moja luknjasta pamet kaj pomešala.
Če se čez mesece v hladilnici pokaže, da se jabolka slabo držijo, ker je česa od kemije primanjkovalo, si lahko gre (ali mora iti?) po njih in jih odpelje na gnoj. Če analize pokažejo, da je bilo česa preveč, pa prav tako.
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Kar jaz poznam sadjarjev, so njihove številke okoli 15. 30? Prvič slišim, niti ne vem, kdaj in predvsem s kakšnim namenov bi se toliko škropilo.
Bolj kot škropljenje po dnevih (torej da boš rekel od danes naprej škropim na vsakih 7 dni) je važno spremljati vreme - kdaj je pravšnja temperatura za razvoj škodljivcev, kdaj je preveč deževja ipd. Na podlagi tega se potem lahko zgodi, da se škropi 2x v 10 dneh, je pa potem par tednov mir. Zadnje škropljenje je ponavadi namenjeno ravno obstojnosti sadja v hladilnici.
Še vedno je ogromno/preveč kemije, to je jasno, ampak kljub vsemu potrošniki še kar jočejo, da se ne prodajajo popolna jabolka, kaj šele, da bi kak košček rje bil na sadežu.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Gotovo je vreme in ustrezna lega in sorta pomemben faktor. Kakorkoli, hotel sem povedati (tako kot ti), da to zahteva trg. Mogoče niti ne končni potrošnik, ker ni faktor v tej zgodbi. Faktor je trgovina, ki nas "nauči", kaj je ustrezna "kakovost" in kaj distribucijski kanal rabi.
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Trgovini je interes zgolj eno: čim ceneje nabaviti in čim dražje prodati, pri čemer jih kvaliteta ne zanima pretirano, jim je pa cilj vse, kar se pripelje v trgovino, tudi prodati. Če se jim pričnejo nabirati zaloge v skladišču, se na policah znajde takšna roba (konkretno jabolka) da ne veš, ali so jih pozabili umakniti ali nimajo boljših. Že naslednji hip pa sadjarju težijo, da če jabolka niso perfektna, kih sploh ne zanimajo.