sicer nisem bil klican - pa vseeno:
apsterizacija - po slovensko: pasterizacija - je postopek toplotne obdelave živila, s katerim zmanjšamo število mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili bolezen, kvarjenje ali celo nezaželeno fermentacijo živila. Hkrati tudi inaktiviramo encime v živilu in mu s tem podaljšamo kakovost in obstojnost. Temperature od 62 do 85 stopinj celzija.
oabrjeno - po slovensko: spraviti notranjo stran ven in se čuditi "Oooooo"- drugače pa obarjeno / barjeno se uporablja pri klobasah:
Barjene klobase so proizvedene iz kakovostne mesne emulzije in drugih sestavin živalskega izvora ter dodatnih surovin. Polnjene so v umetne nepropustne ali propustne ovitke in pa v naravna čreva (ovčja čreva, svinjska tanka čreva). Klobase so narejene iz govejega in svinjskega mesa ter slanine. Na prerezu je vidna fina homogena granulacija. Klobase se kuhajo, dimijo ali sušijo do središčne temperature 72C.
O vlaganju ne bi, za kostanj je pa tudi pre hitro - sicer pa je kuhanje termična obdelava hrane v vreli vodi - tj- običajno pri 100C (razen na Mt. Everestu ali ekonom loncu).