Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če je steklenica čista ni v njej nič oz. skoraj nič, kar je potencialno v njej (recimo ostanki spor iz vode od pomivanja oz. iz zraka) odkplakne tale brizgalnik. To je tudi ves namen "no rinse sanitizinga" .. torej da samo slakneš z nečim kar 100% nima okužbe potencialno kontaminirano površino.
Ampak če splakneš steklenice 3x pod vodo pomojem niso niti približno čiste. Sam vedno čistim steklenice s kemičnim sredstvom (včasih sem kar z detergentom, sedaj pa s kristalno sodo) in zdrgnem s krtačo/ščetko. Čeprav vedno temeljito splaknem steklenice pod vodo po uporabi ne boš verjel kakšna voda ostane od 20 opranih steklenic v škafu (je kar rjava).
huh, vsakič posebej? Jaz tudi steklenico takoj po izpraznitvi temeljito sperem z vodo. Pred flaširanjem jih operem v pomivalnem stroju brez detergenta (čeprav se zdaj sprašujem, ali voda sploh pride v steklenico v zadovoljivi količini ali se bolj kot ne operejo samo od zunaj). Neposredno pred flaširanjem s tistim zgornjim sterilizatorjem not našpricam star san in jih odcedim na stojalu za steklenice.
V dveh letih v steklenici nisem imel še okužbe (ni je nisem imel v fermentorju, ampak ni o tem debata). Ali je to potem zgolj sreča? Verjamem, da steklenice na "moj" način niso najbolj možno čiste, a veliko stvari delamo samo zato, da se približamo neki perfekciji in ne zato, ker bi zares bilo potrebno. Jaz bi rad ugotovil to slednje in moja praksa kaže na to, da zadostuje... Res si pa ne želim, da bi se mi zaradi tega kak batch okužil in to na samem koncu
Samo mislim, da bi ta "sreča" v dveh letih vsaj enkrat šla počivat, če moj postopek čiščenja ne bi bil zadovoljiv. Ali pač?
Kako pa ostali skrbite za steklenice?
Uporabi prozorne steklenice, samo za kontrolo pa boš videl kje si. Dejstvo je da samo splakovanje ne odstrani vsega, ker je en kup organske svinarije ki se prime sten in predvsem dna steklenice. Potem je tu še "pivski kamen" (vodni kamen) ki se nalaga v steklenici.
V osnovi ta svinarija ni problematična oz. sem tudi sam velikokrat stekleničil v take stekelnice pa ni bilo nikoli problema. Izhahaš iz dejstva da je vsa ta svinarija del piva in pivo ki gre v steklence je načeloma sterilno. Dejansko če bi steklenici razkužil vrat in zamašek, jo odprl in popil pivo in v to isto steklenico brez pranja in splakovanja natočil takoj novo pivo bi bilo vse ok.
Ampak potrebno je povdarit kdaj je nekaj čisto in kdaj ni, sploh ko fašeš okužbo celotnega batcha lahko pri taki malenkosti potem pogrne še 10 naslednjih batchev.
Meni pranje steklenic ne vzame veliko časa, imam 20l vedro v katerega gre naenkrat 10-15 steklenic. V vedru naredim 1% raztopino kristalne sode in vroče vode, dam noter steklenice, pustim 10-15 min in v tem času sama odstopi zunanj nalepka in v notranjosti steklenic se požre vse kar je organskega. Potem samo vsako steklenico vzamem in 2x potegnem s ščetko, ko je ena runda končana v isto vedro/isto vodo dam novo rundo .. vmes ko se ta namaka pa prej namočene steklenice splaknem z vodo in pustim da se odtečejo.
Pred steklenienjem gre pa skozi tisti brizgalnik še starsan, ta načeloma pomaga tudi razgrajevat vodni kamen sproti tako da ga ni potrebno potem dodatno odstranjevat.