Čiščenje opreme in sterilizacija

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
Danes moram flasirat pale ale ker ga dryhopam ze 4ti dan...pa sem ugotovil da mi je zmanjkal Oxija za sterelizirat flase😡

Zanima me ce lahk razkuzim tud s sodo bikarbono...vem da je ze nekje obstajala tema sam sem ze malo pozabil 
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Za tekmovanje sem prvič flaširal z zamaški (prej sem vse pakiral v "patentne" steklenice). Kako pripravite zamaške, torej, kako jih pravilno/najlažje razkužit? Prekuhat? Patentne sem naštudiral kako jih prijet, da jih med zapiranjem ne zasvinjaš, zdajle sem pa prvič (!) imel, od 60 flašk, par okuženih/z nekim čudnim kovinskim priokusom... Do zdaj je bilo konstantna kvaliteta
frown-1.gif


Jaz sem se lotil tega tako, da sem jih namočil v oxi in potem previdno ven jamal in na flaše.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Saj kronske zamaške tudi steriliziraš - jaz jih pač s StarSanom. Ko pereš flašo s patentnim zamaškom, ga ravnotako opereš oz. steriliziraš v sterilni raztopini. Jaz do sedaj še nisem imel razlike v pokvarljivosti med kronskimi in patentnimi zamaški glede kvalitete po nekaj mesecih ....
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ja, samo tam sem jih prej sestavil, namočil v oxy in od kar sem dal na odcejanje se zamašek ne takne ničesar. Pri kronskih me muči "mehanika" kako prijet zamašek, da A)se ga ne dotakneš pregloboko B)ne takneš flaše na vrhu. Za to sprašujem za ta detajl v tehniki
smile-1.gif


Kako pa po tem razložiš tak priokus samo v par steklenicah? Zamašek? Polnilna palica na tistih par flašah, kjer se ustaviš za več ko sekundo? To je to, kar mi kovinskega pade na pamet, da se razlikuje od flaše do flaše...
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz imam zamaške namočene v Star sanu v posodici in jih sproti nastavljam na flaške. Ne pazim nič kaj posebno, pač vzamem iz skledice tako da vse šprica
smile-1.gif
Tako razkužilo "objame" tudi vrh steklenice. Do sedaj težav s kovinskim priokusom še nisem imel...imel sem jih pa na začetku, k osem delal z ekstrakti. Predvidevam, da so bili krivec torej ekstrakti, in predvidevam, da ti delaš all grain, zatorej ti ne znam pomagat...
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
E, starsan je itq naslednja investicija v planu
smile-1.gif
delas z rokami ali v rokavicah?

Se ena zagonetka... popova na fermentorju: kako/koliko razkuzit zadevo, preden zacnes flasirat? Torej, preden das gor ocisceno cev, kako ves da je pipica res cista? Jaz s kozarcom oxyja zraven pridem, toliko da je karseda namocena, je dovolj?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Našpricam z Starsanom in obrišem, pa spet napšricam ....

Delam s starsanom/oxijem brez rokavic .... ni težav.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pipico je bistveno da umiješ prej oz. po vsakem točenju (vzroca) jo fino speri z oxijem ali čim podobnim. Najalžje je očistit tako da obrneš pipico navzgor in noter natočiš čistilo, luknjico za "luftanje" pa s prstom zamaši. Postopek ponoviš parkrat in je čisto. Lahko tudi v polivinil vrečko (za vlaganje) daš en dcl čistila in potem tisto obesiš čez pipico ter fiksiraš z elastiko tako da se stvar globinsko spuca. Če jo očistiš po vsaki uporabi je potem dovolj samo en špric z "sanitizerjem" in je to to.

Glede zamaškov jih sam dam v vodko v neko šalco in jemljem potem sproti še "mokre" ven. Nikoli ne uporabljam rokavic za tako delo, preden se lotim dobro operem roke potem so pa itak ves čas mokre od enega od od "razkužil"!
grin1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tudi jaz delam brez rokavic. Pa ne se pozabit razkužit tudi od znotraj. Za enakomerno flaširanje, sta potrebni vsaj dve pivi
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Tnx
smile-1.gif

Torej vrtenje pipice ni problem... ker mene je vsakic, ko je treba pipico obrnit groza, ali bo tesnilo al zacelo puscat...
frown-1.gif

Ne vem katero pipico imaš, ampak pri teh "sam svoj pivovar" fermentorjih je gibljiv notranji del in dejansko ne vrtiš tesnila in matice. Za vsak slučaj pa vrti v smeri v katero se zateguje ta del (smer urinega kazalca verjetno)!
zmaga.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Glede tega...meni vse pipce tesnijo tudi po skoraj dveh letih uporabe. Niti ena ni začela puščat na delu, ki ga opisuješ, da te skrbi. No, dokler jih nisem prevrel. Ko sem jih hotel očistiti in sem jih zavrel, takoj ugasnil in pustil namakati s sodo, so šle rakom žvižgat. Puščajo kot preluknjan škaf. Zdaj sem naročil nove, za prvo silo pa kupil v Bauhausu. Ustrezajo po velikosti, le tam, kjer teče ven - kako se temu reče- je široko grlo, ker so načeloma vinarske - z njimi torej ne moreš flaširat s polnilno palčko. Jih je pa zato toliko lažje čistiti
smile-1.gif


O tem je pred kratkim na forumu že tekla debata, zato se ne bom ponavljal. Rešitev je, da jih pač ne zavreš ampak samo namakaš v vroči vodi s kristalno sodo (1 zvrhana žlička na liter vode).
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Vem da ne vrtiš matice, ampak nek notranji komad, ki je prešan... saj za to me vsakič boli, ko jo obračam... kako dolgo bo to tesnilo, glede na to, da je samo nabito skup, brez nekega tesnila vmes
smile-1.gif


edit: v takemle fermentiram
smile-1.gif
predelani flaškoni za vodo in pipice od raznih dobaviteljev.
2587363-thumb_IMG_5803_1024.jpg
 

Priponke

  • 2587363-thumb_IMG_5803_1024.jpg
    2587363-thumb_IMG_5803_1024.jpg
    117,9 KB · Ogledi: 516
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Zakaj pa nimate flaše z porcelan poklopcem, da ni treba vsakič se zajebavat z zapiranjem zamaškov in novih kupovat?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Preprosto. Imam, a ne uporabljam, ker:
- je fuk z razstavljanjem in sestavljanjem zamaska (gumica)
- pol litrskih flas pride iz istega batcha manj
- ko jih das 40 "okoli", jih pride 30 nazaj; s polovico tistih, ki jih dobis nazaj je ulala dela, da dobis ven usedlino
- kot nove, so cenejse kot patentne
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Enako sem imel jaz
smile-1.gif

Jaz sem imel 20 gajb po 0,5L laških flaš. Torej okoli 400 flaš... vsakič pral, razkuževal, zamaške bla bla... 2x stojala da so gor visele flaše...
Nato sem cele dneve samo to delal in sem šel na poklopec, da mi ne bo treba se jeb... z zamaški...
Flaše, ki sem jih sam uporabljal sem jih takoj ko sem pivo spil fino opral tako, da nisem imel problemov.
Glede poklopcev nisem posebej nikoli gumo pral, ker ko sem flašo dal na tisto brizgalko al kako se reče se je itak grlo omočilo.
Nisem imel nobenih problemov... ampak kasneje k sem imel itak spet full dela z flašami sem šel na keg kar mi prihrani full časa
smile-1.gif


Sedaj delam po postopku da, ko delam 24L batche dam 17L v keg pa ene 3x0,5L v flaše, ki jih staram, da vidim koliko zdržijo.
Drgač pa tiste gumice nisem jaz nikoli razstavljal pa na srečo nisem imel nobenih problemov, ker sem jih fino pod vročo vodo z roko spral in pravtako tiste flaše, ki sem dobil usrane nazaj sem dal na baterijski vrtalnik krtačo in v flašo vodo in sem vse opral.

Ja vsak ma svoje:)
Js sem sedaj pristaš kegov in aparata za pivo ali pa direkt iz hladilnika in party keg pipica... flaše pa samo vzorčki za staranje ali pa če kam gremo pa nesem komu pir za probat
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pri mehanskih poklopcih se hitro znucajo gumice oz. premalo stisne. Enako če ne uleže prav nima ok tesnjenja. Če jih kdo uporablja naj za foro enkrat ko jih nafila s pivom da za čas karbonacije v škaf z vodo, skoraj gotovo bo pri parih flaškah opazil vsaj občasne mehurčke. Sicer noter načeloma nič ne potegne, določen nivo karbonacije vse zdržijo, ampak je malce problem ko vidiš da niso zanesljive oz. bi moral res tesnila redno menjat oz. vsaj obračat na vsako polnjenje da se "uležejo" malce v kontra smer.

Sam uporabljam svega in svašta, težko rečem pa da ima katera vrsta prednost. Če stekleničiš cel batch je razuževanje zamaškov in dajanje na steklenice čisto minorno opravilo. Mogoče je problem če jemlješ sam vzorec ali pa če stekleničiš par steklenic iz kega in se ti ne da razkuževat zamaškov ipd. tam so patentne flaške hitrejše.

Kegi so itak svoja zgodba, imajo pa tako prednosti kot slabosti.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Perfect. Nisem sploh pomislil, da bi jih v vodo vrgel
grin1.gif


Patentne sem uporabljal zdaj celo (svoje prvo) leto varjenja. In po nekje treh batchih (sestavljeni, samo razkuženi patenti, še dobr se mi je zdelo kak je malo dela...) sem dobil par totalno različno karboniranih piv, na to sem še dve rundi naredil s temi flašami - snel vse gumice in jih prekuhal, lepo se povrnejo v prvotno obliko, ampak fook s sestavljanjem mi je preveč. Ali pa nimam prave metode, ampak mi pobere mnogo več živcev, kot tisti cent po zamašku, ki ga namočiš v razkužilo in stisneš gor
smile-1.gif


Pri kegih ne razumem uporabne vrednosti v primerjavi s steklenicami. (Traktor vs. ferari debata. Kakor za koga). Če nesem par flaš staršem, po kako dam kolegom, par jih vzamem na morje... ne predstavljam si, kaj bi jaz počel s kegom (sorry)
smile-1.gif
 

Podobne teme