Mal bolj sprot pišem, ker je med šihtom, pa vseeno.
OK, pH vode v Ljubljani pravi tole:
Meritev Brest IA Hrastje IA Kleče VIIIA Šentvid IIA Jarški prod III
pH 8,0 7,7 7,5 7,6 7,6
se pravi okrog 8, na diagramu modra črta. Voda vsebuje raztopljeni kisik, se pravi v območju nad rdečo črto (zeleno območje).
Na začetku se je odlagal kuprit (vijolično), nato pa malahit (rumeno). Da bi imel v vodi raztopljen baker, bi se moral premaknit v oranžno območje, to pa gre le če ti pH drastično pade, kar pa se v Ljubljani zaradi vodnega kamna (no, v resnici zaradi raztopljenega kalcija v vodi ker črpamo iz karbonatnega vodonosnika) ne bo zgodilo. Kje na Pohorju pa mogoče...
To je to, akr se da s kemijo povedat. O ustreznosti take vode za pitje pa bo kdo drug, čeprav sam ne bi imel zadržkov do telih karbonatov. Se pa Cu2O uporablja za premaze proti plesnim, tko da ti sproti razkužuje vodo, dokelr ga malahit ne prekrije...