čevapi, pleske, vakumirano, trgovina

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Kolikor sem slišal je bil Marinček opomnjen,pač pri toliki masi pride tudi do kakšnega kiksa, bo pa jutri menda v Dnevnikovi sobotni prilogi. Tako se sliši.
Res je v današnjem Dnevnikovem objektivu.
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
V vsakem primeru je kakovostna masa za čevapčiče že nekaj časa dosegljiva tudi običajnežem. Ponuja jo nekaj ljubljanskih mesnic, tudi linija Ave Skupine Panvita daje ob pravem pristopu zelo solidne rezultate, no, ena najbolj razvpitih točk pa je zagotovo mesarija Vida Marinčka na Peričevi za Bežigradom. Gre za gospoda, ki je v mesarstvu več kot 40 let in ki je dolgo časa, tja do začetka devetdesetih, ko se je osamosvojil, dobavljal meso baronom roštilja. Danes mnogim drugim lastnikom lokalov, ki ponujajo čevapčiče, ne dobavlja samo mesa oziroma mase po njihovi recepturi, temveč je obrnil igro. Zdi se, da gre za prvega pripadnika slovenske etnične skupine, ki mu je uspelo razbiti šifro mase za čevapčiče. Dekodirati. Zanj sem izvedel od lastnika nekdanje gostilne z Žarom v Jevnici, potem ko sem ga vprašal, od kod mu recept. "Ni recepta. Kupujem gotove čevapčiče pri Marinčku," je dejal. Če ti to reče Bošnjak, ki je povrhu vsega še šahist, je to dovolj dober napotek.

Gospod Marinček prodaja svojo maso po svoji recepturi, ki jo obenem ponuja tudi običajnim piknik laikom. Predvsem ob sobotah dopoldan je v njegovi mesnici gneča, večina v vrsti čakajočih pa bi enako: enega ali več paketov z že izdelanimi čevapčiči. Kako je prišel do mase? "Stranke, s katerimi sem delal, niso skrivale osnovnih sestavin, ki so jasne. V maso za čevapčiče gre prednja četrt junca oziroma, še bolje, junice. Prednja četrt je tudi ekonomsko edina smiselna, obenem pa zagotavlja dovolj maščobe. Vendar pa mi do konca ni povedal recepture nihče. Sam sem začel tuhtati na podlagi znanja o obnašanju mesa. O tem, kako se razgrajujejo celice in spuščajo iz sebe vodo, prek katere se vežejo na sosednje, ko meso fermentira.

Najtežje je delati maso spomladi, ko se živina že hrani s svežo travo in vsebuje več vode. Bolj stabilno je meso živali, ki so krmljene s suho hrano. Prav tako je pomembno, za kakšne vrste govedo gre. Mlekarske pasme so bolj mastne, odstotek maščobe pa je v masi zelo pomemben, čeravno opazen s prostim očesom. Moj postopek priprave traja 48 ur. 70 odstotkov kvalitete čevapčiča je v masi, 30 v peki. Kajti čevapčič ne sme biti prepečen. Takšen upade, izgubi prožnost in sočnost. Ko ga prelomiš, mora biti znotraj kvečjemu siv," je prav nič skrivnosten gospod Vid in med drugim dodaja, da mu je tudi slovenski čevapčič s svinjino, česnom, poprom in soljo še vedno ljub. "Je nekaj posebnega," pravi gospod, ki za svoj izdelek ne potrebuje dodatne reklame. Ustno izročilo je že davno zakrožilo.
vir: http://www.dnevnik.si/objektiv/reportaza/1042453004
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.506
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik softi pravi:
o da,,bo rostilj cez vikend..
Pa bundo obleč!
smirk-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.758
6.750
113
pri taščici
Ko ze ravno Anton-a omenjate, mal reklame za njega in lokalne gasilce.
V soboto 9.7. popoldne v ihanu tekmovanje zarmojster. Vabljeni kot tekmovalci (bogate nagrade, nic prijavnine) ali kot gledalci(ni vstopnine). Prireditev ob vsakem vremenu, pod sotorom.
Info na FB ali na pgd ihan, pa najbrz se kje.
Ne bati, mene letos ne bo.
 

BugiMen

Pripravnik
14. apr 2011
70
2
8
A majo pri Marinčku tudi špikane čevape, da ne izpadem budala k pridem jutri tja =) in še bolj pomembno vprašanje ali imajo kajmak, ker se mi ravno ne fura od štacune do štacune za en mali piknik?
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zakaj k buda..tam je en stric, dve teti..mene je stregla teta. sem lepo vprasal a vi to delate za juznjake, je rekla ja..a spikane mate..nimamo..to oni smai anribajo sir..vi pa pri ans vzamete maso. aha, hvala..sem vzel, palcal, sel

pa se vrnil nazaj..po dva odlicna strudla.

dane sgrem spet..po meso..ne po strudle
 

BugiMen

Pripravnik
14. apr 2011
70
2
8
Matr je pa gužva v tej mesnici al sem sam je tko nabasu. Kolona za mesarja okoli 15h do vrat, pa še ena vrsta za druge stvari. Upam da bo tud tok dobr
grin1.gif


Drugače pa Softi, a si že kdaj mešu ta sir z maso? Pa kok bi ga naribu not na 1kg mase. Sir se verjetno dobi v katerem od hipermarketov
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.080
5.653
113
ja gužva je....pač
smile-1.gif
1x morm probat od Petrike
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik BugiMen pravi:
Matr je pa gužva v tej mesnici al sem sam je tko nabasu. Kolona za mesarja okoli 15h do vrat, pa še ena vrsta za druge stvari. Upam da bo tud tok dobr
grin1.gif


Drugače pa Softi, a si že kdaj mešu ta sir z maso? Pa kok bi ga naribu not na 1kg mase. Sir se verjetno dobi v katerem od hipermarketov

kačkavalj ne boš dobil. išči..nekaj trdega pa ne full amstnega..ker če je mehko, amstno, se bo hitr stopilo in žgalo.

koliko..odvisno od okusa. od tega, da je komaj vidno, do tega, da ga vidiš lepo