Citat:
V vsakem primeru je kakovostna masa za čevapčiče že nekaj časa dosegljiva tudi običajnežem. Ponuja jo nekaj ljubljanskih mesnic, tudi linija Ave Skupine Panvita daje ob pravem pristopu zelo solidne rezultate, no, ena najbolj razvpitih točk pa je zagotovo mesarija Vida Marinčka na Peričevi za Bežigradom. Gre za gospoda, ki je v mesarstvu več kot 40 let in ki je dolgo časa, tja do začetka devetdesetih, ko se je osamosvojil, dobavljal meso baronom roštilja. Danes mnogim drugim lastnikom lokalov, ki ponujajo čevapčiče, ne dobavlja samo mesa oziroma mase po njihovi recepturi, temveč je obrnil igro. Zdi se, da gre za prvega pripadnika slovenske etnične skupine, ki mu je uspelo razbiti šifro mase za čevapčiče. Dekodirati. Zanj sem izvedel od lastnika nekdanje gostilne z Žarom v Jevnici, potem ko sem ga vprašal, od kod mu recept. "Ni recepta. Kupujem gotove čevapčiče pri Marinčku," je dejal. Če ti to reče Bošnjak, ki je povrhu vsega še šahist, je to dovolj dober napotek.
Gospod Marinček prodaja svojo maso po svoji recepturi, ki jo obenem ponuja tudi običajnim piknik laikom. Predvsem ob sobotah dopoldan je v njegovi mesnici gneča, večina v vrsti čakajočih pa bi enako: enega ali več paketov z že izdelanimi čevapčiči. Kako je prišel do mase? "Stranke, s katerimi sem delal, niso skrivale osnovnih sestavin, ki so jasne. V maso za čevapčiče gre prednja četrt junca oziroma, še bolje, junice. Prednja četrt je tudi ekonomsko edina smiselna, obenem pa zagotavlja dovolj maščobe. Vendar pa mi do konca ni povedal recepture nihče. Sam sem začel tuhtati na podlagi znanja o obnašanju mesa. O tem, kako se razgrajujejo celice in spuščajo iz sebe vodo, prek katere se vežejo na sosednje, ko meso fermentira.
Najtežje je delati maso spomladi, ko se živina že hrani s svežo travo in vsebuje več vode. Bolj stabilno je meso živali, ki so krmljene s suho hrano. Prav tako je pomembno, za kakšne vrste govedo gre. Mlekarske pasme so bolj mastne, odstotek maščobe pa je v masi zelo pomemben, čeravno opazen s prostim očesom. Moj postopek priprave traja 48 ur. 70 odstotkov kvalitete čevapčiča je v masi, 30 v peki. Kajti čevapčič ne sme biti prepečen. Takšen upade, izgubi prožnost in sočnost. Ko ga prelomiš, mora biti znotraj kvečjemu siv," je prav nič skrivnosten gospod Vid in med drugim dodaja, da mu je tudi slovenski čevapčič s svinjino, česnom, poprom in soljo še vedno ljub. "Je nekaj posebnega," pravi gospod, ki za svoj izdelek ne potrebuje dodatne reklame. Ustno izročilo je že davno zakrožilo.