Cena izdelka 0,00€ NUJNO

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.211
3.573
113
Marlbor
Ok, zakompliciral si do amena, pa sploh ne veš kaj si napisal. On ima pravico naročilo zavrniti, ti imaš pravico naročilo zavrniti. Dejstvo!
In kolikor ima on samo sum, da z naročilom nekaj ni v redu, ga bo zavrnil. Ker če ne bi se lahko ti spletni trgovci nategovali z raznoraznimi namišljenimi in izmišljenimi kupci.

B81

22. jul 2007
37.956
11.112
113
Ja a ni nekdo moral oddati svojega čolna za nekaj dolarjev, ker je dal le bidanje na ebayu, ne pa nakupne cene?
je pa nečloveško to je res.

I

Izbrisan uporabnik #488

V zadevi ne gre za prodajno ponudbo, ker manjka bistveni element = cena, kupnina, ki ne more biti 0, saj bi v tem primeru šlo za neodplačen posel.

Če pa bi bila cena večja od 0 pa je ponudba zavezujoča, saj vsebuje vse elemente in je to prodajalčev riziko, če je tako malomaren.

Takšnih primerov je bilo polno že na ebayu, ko se je prodajala jahta za 1 EUR, vse je bilo ok.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
I beg to differ.

Objava izdelka v spletni trgovini se glede na prakso TIRS ne šteje kot ponudba, temveč kot vabilo k stavljenju ponudb. Do ponudbe (ki je zavezujoča) pride šele, ko spletni trgovec pošlje potrditveni mail, v katerem se kupcu zaveže dostaviti naročeno.

Če se trgovec v zmoti in objavi nižjo ceno, si bo mogoče pridelal slab PR, če "naročenih" izdelkov ne bo hotel dobaviti, pravnih posledic pa zanj ne bo - glej prejšnji odstavek.

I

Izbrisan uporabnik #488

Se ne strinjam s tem, zakon je jasen.

Po 3. odstavku 22. člena OZ:

---
(3) Predlog naslovljen nedoločenemu številu oseb, ki vsebuje vse bistvene sestavine, se šteje kot vabilo k dajanju ponudb, če iz okoliščin ne izhaja drugače.
---

Tale predlog nima bistvene sestavine = cene, kupnine, ki ne more biti 0.

Enako določa tudi 43b ZvPot, kaj vse mora vsebovati pogodba na daljavo (spletna prodaja).

Če se pohecam, ni Red Bulla, ni cene
smile-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.243
887
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Se ne strinjam s tem, zakon je jasen.

Po 3. odstavku 22. člena OZ:

---
(3) Predlog naslovljen nedoločenemu številu oseb, ki vsebuje vse bistvene sestavine, se šteje kot vabilo k dajanju ponudb, če iz okoliščin ne izhaja drugače.
---

Tale predlog nima bistvene sestavine = cene, kupnine, ki ne more biti 0.

Enako določa tudi 43b ZvPot, kaj vse mora vsebovati pogodba na daljavo (spletna prodaja).

Če se pohecam, ni Red Bulla, ni cene
smile-1.gif

katere pa so te okoliščine? mogoče se kot okoliščina lahko šteje to, da je bila na ponudbi napisana napačna cena artikla?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ne, če iz takega predloga nedvomno ne izhaja, da je predlagatelj že na podlagi enostranske sprejemnikove izjave zavezan. Saj tole bi bila ponudba, če bi kupnina obstajala. Načeloma je bistven element ponudbe določenost naslovnika, se pa lahko tudi takšni predlogi, naslovljeni na nedoločeno število oseb, smatrajo kot ponudbe, če je mogoče nedvomno sklepati, da predlagatelj želi biti zavezan - recimo priloži zraven obrazec, z izpolnitvijo katerega je pogodba sklenjena.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Predlogi, naslovljeni javnosti:
- razstavljeno blago - realna ponudba
- katalogi, oglasi - načeloma vabilo k dajanju ponudb, razen, če je mogoče zgolj iz predloga sklepati, da želi biti predlagatelj zavezan
- javni razpis - vabilo k dajanju ponudb
- licitacija - zavezuje za izpolnitev tistemu, ki ponudi najvišji znesek

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.639
215
63
Kranj
to oni nalašč delajo....ali imajo pa budale zaposlene ali pa kaj drugega.....zastonj reklame imajo na prretek.

Ausc

Pripravnik
10. sep 2011
584
1
16
Trenutno imajo 18 navigacij s ceno 0. Ali so bili res kaksni hekerji na delu, ali pa cisto zavestno zavajajo. V tem primeru bi bili pomoje zreli za kaksno inspekcijo..

capture.png
in tako naprej, se mi ni dalo poklikati vseh.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz sem na podoben način prišel do boljšega tvja. V Avstriji seveda.

Pod tvjem je bila v Metroju napisana cena, vendar je bila to cena od cenejšega modela, razstavljen pa je bil bil boljši model.

Prodajalec mi še na veselo razlaga in kaže tv.

Plačam na blagajni, prevzamem v skladišču, doma pa vidim, da v škatli ni isti tv kot je bil na polici.
Pokličem po telefonu nazaja, da je napaka in so se že opravičevali, prosili da nazaj pripeljem in da mi pač morajo dati tisto, ki je bila nad ceno. Razlika 400 eur, katero je pokril Metro.

Jaz sem bil fer in sem mu celo rekel, da če bo moral prodajalec plačati, da pol pustimo vse skupaj pa je vztrajal in rekel, da tako pač je
smile-1.gif

Pri nas so pa običaji malo drugačni...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Joj mešate vse od spletne prodaje, dražbe in nakupa v fizični trgovini.

V glavnem, ne razumem zakaj se toliko sekirate zaradi 0 pri ceni. A vsak dan kupite šopek navigacij ali kako?
Newsflash, ko se baterija v navigaciji sprazni, vam ni treba iti po novo, ampak samo napolnite baterijo obstoječe.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Meni se spletna prodaja ne zdi nič druga kot nek katalog, s priloženim obrazcem za sklenitev pogodbe.

Glede te 0 pa je bilo le vprašanje, če prodajalca zavezuje, da proda stvar po navedeni "ceni" ali ne.