Si pa res malo mimo vsekal če misliš da sem tako nepoučen, govorim o cedeviti in o tem da ni zdrava pijača zaradi vseh svojih dodatkov in td. To velja na splošno tudi za druge pijače z mnogimi E-eji in še čem drugim. že leta in leta pijem samo vodo in kak doma izdelan sok ki pa ne sme biti sladek, za ostala živila pa sem itak odvisen od nakupa in tudi tu pazim kaj kupim.
Avtor: Urška on 02/02/2015 / 8 Komentarjev
Pred nedavnim je po spletu spet krožil mail s spodnjo vsebino:
“Priljubljena vitaminska pijača Cedevita vsebuje sestavine, ki predstavljajo zdravstveno tveganje za vas, predvsem pa za vaše otroke. Vsebuje namreč kemikalije, ki so karcinogene, strupene ali močno strupene, dražeče, strupene za jetra/ledvice/živčevje, ki motijo tvorbo krvnih celic, povečujejo občutljivost organizma, ter povzročajo poškodbe pljuč, kože, oči ali sluznic. V najblažji obliki povzročajo le alergije, velika pa je tudi možnost tvorbe rakavih celic.
Cedevita vsebuje med drugim askorbinsko kislino, barvilo E160e, alfa-tokoferil, nikotinamid, sredstvo za zgostitev E414, kalcijev pantotenat, tiamin mononitrat, natrijev riboflavin-5-fosfat, piridoksin hidroklorid, cianokobalamin, folno kislino,…
Najbolj nevarna snov je vsekakor barvilo E160e, nič manj nevarno pa ni sredstvo za zgostitev E414. Zato vam svetujemo, da napitka ne uporabljate prepogosto, če pa že, pa zelo razredčenega z veliko količino vode.”
Ja, ob prebiranju teh vrstic zagotovo vsakega normalnega človeka, ki ga skrbi za svoje zdravje, sprleti srh. Le kako ga ne bi? Strupi, kancerogene snovi, kemikalije,… Včasih se resnično vprašam, kdo za vraga ima toliko časa, da piše takšne in drugačne opozorilne maile, s strokovno nepodkovano vsebino, v katerih je seveda bore malo resnice. In kar me še bolj zanima – kaj imajo od tega? Ni mi jasno, res ne! 🙂 Pa poglejmo …
– “Cedevita vsebuje med drugim askorbinsko kislino, barvilo E160e, alfa-tokoferil, nikotinamid, sredstvo za zgostitev E414, kalcijev pantotenat, tiamin mononitrat, natrijev riboflavin-5-fosfat, piridoksin hidroklorid, cianokobalamin, folno kislino,…”
Te nenavadne besede se za navadnega laika berejo prav grozljivo, se strinjate? No, askorbinska kislina ni nič drugega kot vodotopen vitamin C (vse skupaj se zdaj sliši mnogo bolj prijazno, kajne? 🙂 ), ki ga najdemo tudi v sadju in zelenjavi, seveda pa na naše telo vpliva pozitivno. Alfa-tokoferil je oblika v maščobah topnega vitamina E, ki je odličen antioksiandt. Nikotinamid je v bistvu vitamin B2, kalcijev pantotenat vitamin B5. Tudi tiamin je drugo ime za vitamin B kompleksa, in sicer za vitamin B1, natrijev riboflavin-5-fosfat je oblika vitamina B2, piridoksin ni nič drugega kot vitamin B6, cianokobalamin je drugo ime za vitamin B12, folna kislina pa vitamin B9. Torej?! Ves strah je odveč! Cedevita je namreč vitaminski napitek, zato ima sintetično (umetno) dodane vitamine, kar seveda ni nič zdravju nevarnega, če jo uživamo v mejah normale.
– “Najbolj nevarna snov je vsekakor barvilo E160e.”
Resno?! Resno???!!! Pod oznako E160e je klasificirano naravno barvilo beta karoten, ki ga recimo najdete v korenčku, marelicah, bučah, brokoliju,… v našem telesu pa se pretvori v vitamin A. Torej, popolnoma nič ni nevaren, zato kar brez panike!
– “…nič manj nevarno pa ni sredstvo za zgostitev E414.”
Prosim, najdite mi človeka ki piše te članke! Proooosiiiiim! 🙂 Ni čudno, da mi zadnje čase pritisk tako hitro narašča. 🙂 Gre v bistvu za naravni stabilizator, sredstvo za zgostitev in povečanje volumna. Pridobivajo ga iz afriške akacije Acacia Senegal. Imenuje se tudi gumi arabika, ki je po svoji kemijski sestavi mešanica polisaharidov in glikoproteinov. Spada med nenevarne aditive.
Cedevita, torej ni noben bav-bav. Seveda s pitjem ni priporočljivo pretiravati, saj je v večjih koncentracijah (tako kot tudi vsa druga živila!) lahko škodljiva. Od dveh kozarcev te osvežilne pijače dnevno pa verjemite, da ne boste umrli. 🙂
O AVTORJU
Urška
Urška
Mama Oopsija in avtorica knjižne uspešnice Zdrava Prehrana za Nosečke. V prostem času tudi magistra inženirka živilstva, ki se trudi, da bi v prehranjevanju prevladala zdrava pamet in ne bombastične nerealne trditve 'prehranskih strokovnjakov'.
SORODNE VSEBINE