Carisma: akumulator

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Hi.

A kdo ve koliko Ah akumulator je vgrajen v Carismo 1.8 GDI (letnik 1998)?
Vprašanje če je ta, ki ga imam zdaj v avtu prave kapacitete.

A lahko kdo v kakšnem programu to prečekira? Nekih ugibanj ne rabim. Hvala
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Ugibam:
evil.gif

Navodila in servisno knjigo si že preveril?

Kaj pa je narobe z avtom, da sumiš na premajhno kapaciteto accuja? Koliko je ta star? (Njegovo stanje enostavno preveriš z voltmetrom. Če je napetost accuja pri ugasnjenem motorju pod 12.5 V, je ta za v kanto.

Ponavadi imajo v malo boljših avto trgovinah program, kjer vnesejo model in letnik avta in jim izpiše Ah, dimenzije in obrnjenost polaritete... Je pa še ta hec, da imajo lahko različni motorji predviden različno močan accu...

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
V prejšnjem avtu 1.8 bencin je bil original 65Ah, sedaj je pa v bencinarju 1.6 , 45Ah (no lansko leto sem ga zamenjal z 55Ah).
Je pa zanimivo, da je v Twingotu 1.2 43kw original 55Ah. Je letnik 2001 pa že malo težje vžiga in ga bo treba zamenjat. Samo zakaj hudiča Twingec rabi 55Ah
confused-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
ksz...

Pri vžiganju ob negativnih temperaturah imam sum, da ni več v najboljši kondiciji. Ima pa not še xy let star akumulator od prejšnjega lastnika v katerega sem že ene 2x dolival destilirano vodo in se mi zdi malo čuden (majhen) glede na prostor, ki je tam okrog.
smile-1.gif
Pa ene dvakrat mi ga je punca spraznila, ker ni ugasnila luči... Pa se ga je dalo še nazaj napolniti. Je zdaj že slabo leto od teh dogodkov.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Če si v enem letu dvakrat dolival vodo potem je že bolj bogi (ali pa alternator preveč fila) . V Twingoto 2001 ni bila nikoli dolita voda, ker sploh nima čepov za dolivanje.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Potem je reč zelo enostavna. Če bo preživel to zimo, bo poletje tudi. Zna pa iti k vragu konec leta... Takrat greš po novega, in ti naj v štacuni sami povejo, kakšen je pravi
zmaga.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Potem je reč zelo enostavna. Če bo preživel to zimo, bo poletje tudi. Zna pa iti k vragu konec leta... Takrat greš po novega, in ti naj v štacuni sami povejo, kakšen je pravi
zmaga.gif

Točno na to ciljam. Večidel zime je že itak skoz, tako da bo..
smile-1.gif

edit: obema sem dal 5*, ker jih od mene do zdaj še nista dobila..

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik tony pravi:
zmaga.gif

To pa sploh ni res. Več akumulatorjev crkne v hudi vročini, kot v hudem mrazu.
grims-1.gif
Mraz baterijo oslabi, vročina jo pa ubije.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
A tako torej.

Še zmeraj pa ne vem točne vrednosti Ah za avto... Torej tovarniško predpisano. A nima noben kakšnega programa za to? Kako za boga pa mehanik ve kakšen akumulator gre not, a to kar tako na šeprtljavo oko ali kako?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Zakaj pa iščeš točno vrednost? Sploh ni potrebno, da daš identično baterijo, kot je bila originalna. Še več - tako boš težko dobil. Jaz bi dal noter nekaj okrog 70 - 75 Ah in to je to.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Mislim, da sva se okrog tega že enkrat prepirala, pa se ne bova več.
evil.gif

Letos pozimi sem ob prvem pravem mrazu šel šlepat mulca sredi tedna ob dveh zjutraj, ker mu avto ni vžgal. Ko mi bo kaj takega spet prištimal na kakšnem drugem avtu, mu dam tvojo cifro, pa se ti kar direktno z njegovim akumulatorjem zmeni, da le-ti crkujejo sredi poletja, ne pa pozimi.

Dodal bi še to, da že 15 let v široki potrošnji poznamo zapečatene akumulatorje, od tukaj naprej boš pa sam pogruntal, kako to vpliva na izhlapevanje elektrolita...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Poglej, glede na to, da imamo doma pooblaščen servis in prodajo za akumulatorje Varta, Fulmen in Topla, bom verjetno že vedel, kdaj se jih več proda, kaj rečeš? Moj vzorec je veliko večji kot ti in tvoj "mulec".

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Zdaj imam not 45Ah Topla akumulator. Koliko je star nočem niti vedeti...
crazy1.gif

Dokler avto normalno vžiga ...
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:

Več akumulatorjev crkne v hudi vročini , kot v hudem mrazu.
grims-1.gif
Mraz baterijo oslabi, vročina jo pa ubije.

S tem se pa strinjam !
@Avtor teme: (Če ga še nisi kupu) Zapelji se do Italije in tm poglej, na hitr sm mal pogledu v Udinah v tistem shoping centru pa so bli full cenejši k pr nas... je pa res da nism toliko gledu amperaže zato je možno da se motim
smirk-1.gif

LP,M

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
820
113
Jst sm mel pr Carismi 1.6 letnik 98 en čudn problem. Namreč, skoz se mi je praznil akumulator, pa sm mislu, da pozabljam luči pržgane. Pol pa je električar odkril napako na alternatorju in se je izkazalo, da alternator včasih kr sprazni akumulator. Ga je pol neki porihtal kokr se spomnim za 70€ pa je delal ok brez praznenja čez noč. Sm mel pa notr jst 65Ah, zdej mam pa 45.

lp