Car

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.054
837
113
Car na hitro sem preletel temo... V dužini imamo kar dosti raka in "za enkrat" smo še vsi živi. Dobivam obutek , da če dovloj hitro ugotoviš so šanseza ozdravitev večje. Spet pa odvisno kaj imaš, se razume.

Zanima me kakšne si imel simptome, če ti je to ok napisat. (če pa si že pa samo povej, bom poiskal po temi).
Sam imam letne preglede jeter zaradi cist in zodovine raka v dužini. Ali si imel kje bolečine , hujšaje, povišan pritisk...
hvala in vso srečo.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.773
1.588
113
Emona / Carnium
Zanima me kakšne si imel simptome, če ti je to ok napisat.

• Všeč mi je
Reactions: D_K

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.111
4.080
113
No torej ta razgovor ne vpliva na potek transplantacije
So kar ostri pogoji za organe in če nisi idealen kandidat tudi v "moralnem" smislu ga ne dobiš. Car je najbrž s statrostjo itak na meji, če je še rekel da rad kaj popije pa da bi še kdaj kaj popil se lahko hitro postavi ne samo na konec ampak celo dol z seznama. In ja, s seznama lahko letiš kadarkoli in potencialni alkoholiki (glede na predhodni poklic Carja žal spada med višje tveganje) so prvi v vrsti za odpis. Tako da moj nasvet je da naj se poduči o pravilnikih za darovanje organov (so na voljo online) in se kolikor se le da izogiba "tricky" situacijam (se pravi laže na določena vprašanja glede alkohola in ostalega).

Drugače tudi alkoholiki dobijo nova jetra, pogoj je jasno uspešno odvajanje in potem redne kontrole, so pa "točkovani" že iz začetka nižje.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.111
4.080
113
Potencial imava, ne se slepit! ;) Oz. zakaj bi sploh nekdo ki je (tudi z alkoholom) uničeval jetra, imel prednost pred nekom ki je živel "fit". Pa pustimo alkohol, vem da se je Car pohvalil tudi da ima 3 mestno število kg. To se žal vse točkuje (vključno z leti, sploh predvidene življenske dobe) pri darovanih organih in potem ko greš do psihologa/psihiatra je pametno bit vsaj za take stvari tiho pa ne zbijat šal na svoj račun.

In ne ni šala glede resnosti. Na kliniki za zdravljenje odvisnosti bo lahko dokazal da ni alkoholik pa da ne uživa sploh alkohola (1. točka), ampak bo dobil pa 100% redne kontrole ki so prostovoljne samo za njegovo situacijo žal niso. Poleg tega mu bodo predlagal da gre pogledat na srečanja AA, in verjemi da ni samo predlog in je boljše it na par druženj tja. En negativen rezultat pri kontroli ali pa en zadržek okoli tega, pa odletiš z liste. Tako da Car, ne se temu čudit, pa resno vzemi ta del "zdravljenja".

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.021
113
Zdravih organov brez živega lastnika žal (ali k sreči) res ne more biti prav veliko na voljo. Kruto, ampak nekdo si je moral izmisliti kriterije za pravila in nekdo se mora predpisanih pravil držati kot pijanec plota. Tako je najlažje za tistega, ki to mora izvajati. Stvari niso enostavne.
Kot je Car že napisal pred meseci:
Je pa potrebnih ogromno preiskav, če si res popolnoma zdrav in primeren, po besedah zdravnika naj bi trajale skoraj cel mesec, v tem času hospitalizacija.

Ostaja nam, da pazimo na svoje zdravje, kolikor pač moremo. Noben pa nima nobene garancije, da ne bo kmalu v podobni situaciji.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.502
1.667
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Potencial imava, ne se slepit! ;) Oz. zakaj bi sploh nekdo ki je (tudi z alkoholom) uničeval jetra, imel prednost pred nekom ki je živel "fit". Pa pustimo alkohol, vem da se je Car pohvalil tudi da ima 3 mestno število kg. To se žal vse točkuje (vključno z leti, sploh predvidene življenske dobe) pri darovanih organih in potem ko greš do psihologa/psihiatra je pametno bit vsaj za take stvari tiho pa ne zbijat šal na svoj račun.

In ne ni šala glede resnosti. Na kliniki za zdravljenje odvisnosti bo lahko dokazal da ni alkoholik pa da ne uživa sploh alkohola (1. točka), ampak bo dobil pa 100% redne kontrole ki so prostovoljne samo za njegovo situacijo žal niso. Poleg tega mu bodo predlagal da gre pogledat na srečanja AA, in verjemi da ni samo predlog in je boljše it na par druženj tja. En negativen rezultat pri kontroli ali pa en zadržek okoli tega, pa odletiš z liste. Tako da Car, ne se temu čudit, pa resno vzemi ta del "zdravljenja".
Dejstvo je, da skoraj nihče ne živi popolnoma fit. Dejstvo je tudi, da je takih, ki vseeno živijo fit in so jim odpovedala jetra, še manj. In dejstvo je tudi, da za presaditev jeter (in drugih organov) obstaja zelo strog protokol. Zato ne govori nekaj o kilah, alkoholu, sploh pa ne o zbijanju šal na svoj račun, ne vem, od kje ti to? In če bi si dobro prebral temo, sem na kliniki za zdravljenje odvisnosti v okviru programa za TX jeter že bil in to s svojo najdražjo. Opravil sem test na alkohol in droge, ter opravil dolg pogovor s psihiatrom, prav tako je svoje dodala moja partnerka. V dolgem pisnem izvidu je psihiater dal pozitivno mnenje glede transplantacije, ni videl nobenih tveganj glede odvisnosti alkohola in drog. In dopisal, da kontrola ni potrebna!
Tveganje pa je menda zaznala psihologinja, čeprav iz izvida tega ni razbrati. Se spomnim, da je bilo vsako drugo ali tretje vprašanje povezano z alkoholom, tako da sem ji vmes že rekel, če lahko glede tega kar končava. Če pa je sklepala, da sem alkoholik, ko sem jo vprašal, če bom lahko še kdaj ob medium steaku spil kozarec rdečega vina, potem pa sam bog pomagaj.

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Dejstvo je, da skoraj nihče ne živi popolnoma fit. Dejstvo je tudi, da je takih, ki vseeno živijo fit in so jim odpovedala jetra, še manj. In dejstvo je tudi, da za presaditev jeter (in drugih organov) obstaja zelo strog protokol. Zato ne govori nekaj o kilah, alkoholu, sploh pa ne o zbijanju šal na svoj račun, ne vem, od kje ti to? In če bi si dobro prebral temo, sem na kliniki za zdravljenje odvisnosti v okviru programa za TX jeter že bil in to s svojo najdražjo. Opravil sem test na alkohol in droge, ter opravil dolg pogovor s psihiatrom, prav tako je svoje dodala moja partnerka. V dolgem pisnem izvidu je psihiater dal pozitivno mnenje glede transplantacije, ni videl nobenih tveganj glede odvisnosti alkohola in drog. In dopisal, da kontrola ni potrebna!
Tveganje pa je menda zaznala psihologinja, čeprav iz izvida tega ni razbrati. Se spomnim, da je bilo vsako drugo ali tretje vprašanje povezano z alkoholom, tako da sem ji vmes že rekel, če lahko glede tega kar končava. Če pa je sklepala, da sem alkoholik, ko sem jo vprašal, če bom lahko še kdaj ob medium steaku spil kozarec rdečega vina, potem pa sam bog pomagaj.
Prjatu, valda je tveganje, ker medium steak, je zažgan, v bistvu vsak steak, ki ne pri laufa sam na sprot, je ubit
Drgač pa en je gor spraševal glede teže tvojega koleščka, mislim, da je tvoja trenutna teža idealna, ker če bi bil lažji, bi bil težko kategornik v Mathausnu.
Za prej pa lahko povem, da si imel idealno telesno težo sam mal si bil premejhen.
Glede AA pa razen, da boš srečal cel kup znancev nea bo nič novega.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.021
184
63
Daj mi povej, kako lahko psiholog na osnovi parih vprašanj ugotovi celoten tvoj način življenja, potem ko te prvič vidi? On lahko samo sklepa in predvideva, vedeti pa ne more prav nič. Ti se lahko zlažeš na vsako vprašanje, in on si bo ustvaril čisto narobe mnenje o tvojem resničnem življenju. Problem je samo v tem, ker je njegova beseda oz. mnenje nad ostalimi in ker je njegov poklic precenjen. Kar izkoriščajo tudi kriminalci (neprištevnost in podobna sranja).
Ti si v postopku svojega zdravljenja pač "prisiljen" iti skozi ta protokol, jaz bi mu v drugačnih razmerah jebal vse po spisku.