Briketi za žar in lesni peleti za okus

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Imam "kamnit" žar zunaj in zelo pogosto pečemo razne reči. Trenutno uporabljam ogljene brikete od Webra, ker sem ga dobil zraven ene druge stvari in mi je všeč, ker je ravno prav velik, pa še lepo napolnim kamin za vžiganje oglja. Edino kar me moti na njem je, da ko zagori in kasneje med pečenjem postane rjav, ne ravno črno siv kot je to običajno pri oglju. Mene niti ne moti, precej pa razne pametne goste, ki me potem strokovno sprašujejo kaj je to zaeno "čudno" oglje.

Katere brikete uporabljate vi? Kako se obnesejo?

Dodatno me zanima ali kdo uporablja razne lesene pelete, ki se dimijo in kao dajo mesu določen okus? NIsem še uporabil, pa me zanima ali to dejansko pomaga pri okusu? Kateri les je najboljši za recimo čevape, hrenovke in piščanca? Če kdo ne ve kaj mislim, je tukaj en link, nisem drugje našel: KLIK
Kako se tole uporabi, samo vržeš med oglje ali moraš res dat v eno železno posodo kot piše v navodilih?
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Sicer ne vem, kaj si ti mislil, ker tile leseni ostružki se uporabljajo predvsem pri indirektnem pečenju, se pravi dolgo časa in na nižji temperaturi, kjer je gre predvsem za dimljenje, torej moraš imeti zaprt žar, da lahko ohranjaš primerno temperaturo. Tudi hrana ima drugačen okus. Ni samo pečena, ampak je tako v globino malo predimljena, je težko povedat. Dobi tako posebno barvo in aromo.
Poglej si kak filmček na youtubu saj imaš tega dosti.

Ponavadi se ostružke prej za kake pol ure namoči v vodo, potem pa namočene vržeš med brikete.
Vendar je Slovencu, ki je vajen predvsem balkanskega grilanja (pa nič slabega ne mislim), tole mogoče malce tuj način priprave hrane.

Jaz sem sprobal že les od jablane in češnje (pač, kar smo posekali na vrtu, stara drevesa), pa mi je druga bolj všeč. Bom pa v kratkem sprobal še oreh, za katerega tudi pravijo, da je v redu.

Glede briketov pa sam tudi uporabljam od Webra za večino zadev. Zadnjič sem sicer v Tušu nabavil neke njihove, pa niso tako fajn, je dosti težje vzdrževat primerno temperaturo.
 

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Tile razni načini so uporabni le v žarih, kjer je glavnina postopka v dimljenju. Moja izkušnja z eno "gostilno" v ZDA govori tako, da se meso dimi na takem lesu cca 10 ur, nato se pa le še zapeče do prave stopnje. Za domačo uporabo pa zadevo dajo na oglje v zaprt žar, ki ima tudi merilnik temperature, da veš, ali se zadeva dimi ali se peče. Je za probat, vendar poudarjam: zaprt žar, merilec temperature, dlje boš cmaril, boljše bo. Na koncu še malo zapečeš, da zadeva izgleda, da je z žara, in boš zmagal.
LP!
 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Aha torej zadeva je primerna za zaprte žare. No saj tega nisem vedel, sem mislil, da če pečem ribo (na odprtem žaru), da bi lahko izboljšal okus z enimi takimi ostružki pa vidim, da niti ne.

Kaj pa glede oglja/briketov? Msilite, da se splača zakuriti recimo pol oglja, pol briketov, da dobim enakomerno temp. za pečenje iz briket in hkrati nekaj več okusa iz oglja? Ali je čisto vseeno in lahko mirno uporabljam samo brikete? Želel bi namreč malo več okusa po oglju/dimu.

Ali Weber briketi tudi vam razpadejo v tak rjav-rumen prah in je to ok?
 

Rocco

Pripravnik
17. jan 2008
200
0
16
Ljubljana
Webrobi briketi se razblinijo v rumen prah, kombiniranje z navadnim ogljem pa pri meni ni ravno uspelo.
Se mi zdi da navadno oglje nima take temperature in ne drži dovolj za cca 3 runde mesa. Briketi so mi greli ko hudič cca 3 ure.

Z naknadnim dodajanjem oglja pa .. no ja.. ne gre
frown-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.051
-8.701
113
Citat:
Uporabnik Rocco pravi:
Z naknadnim dodajanjem oglja pa .. no ja.. ne gre
frown-1.gif

He, he. Ko hočeš malo razpihati to sranje od briketov, je vse naokoli od pepela
evil.gif


Jaz jih uporabljam le v malem prenosnem žaru, ker se tam oglje ne obnese najbolje. V večjih zadevah izključno oglje.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
No, to pa je čar zaprtih žarov, da ni treba nobenega razpihovanja. Brikete zažgeš, vržeš noter, pokriješ in grilaš. Ena porcija drži cca eno uro dokaj konstantno temperaturo, ki jo uravnavaš samo preko odprtin za zračenje. Ko se začne zniževati, pa jih dodajaš po potrebi.
Nobenega pihanja in podobnih skečev.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ðabestni briketi se trenutno dobijo v Lidlu. 2,15€ za 2,5kg. Pol vrečke je včeri zdržalo 2h za normalno peko. Če se gremo pa pod pokrovom se je pa uporabna vročina raztegnila do 4 h(za dimljenje...). Pa lep sivo bel pepel se naredi, kar je obvezno, ker uravnava direktno vročino od žarečega dela. Drgač sem uporabnik in all the way zagovornik Webra vendar me njihovi briketi ne prepričajo in še tista mivka, ki ostane je kr neki. Američani npr. sploh nimajo Weber briketov, to je na voljo samo v Evropi. Oni imajo Kingsford mi pa ne, zato sem iskal iskal in očitno našel. Večkrat se grem BBQ pod pokrovom zato so takile briketi zakon, dobro je tudi oglje samo je treba malo bolj obvladat vse skupaj. Drugače pa uporabljam bukovo oglje ali les oz. trto. Odvisno kaj se dela.....vedno je najbolš uporabljat tisto gorivo ki paše k hrani, ki se pripravlja.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Aje še glede lesov za dim.....to se precej bolje oz. edinole obnese v zaprtih žarih, ker les ne sme goreti s plamenom ampak se mora samo smodit. Če uporabljaš sekance namoči in zavij v alu folijo pa naredi par lukenj na paketek in vse skupaj daj na oglje. Za generalno uporabo so primerni jablana, češnja in hickory....za rdeče meso pa oreh in tudi hrast. Dimi se pod nujno v začetnji stopnji peke, kjer okus dima prodre v še nepečeno meso.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.051
-8.701
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Ðabestni briketi se trenutno dobijo v Lidlu. 2,15€ za 2,5kg. Pol vrečke je včeri zdržalo 2h za normalno peko.
btw, ker se tega že par tednov ne da dobiti... Je še kaj podobno solidnega?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Spar v rdeči vrečki. Tud 100% natur sem probal samo je razlika v tem, da niso tako zbiti. Imajo večje koščke oglja in nekje srednje dolgo gorijo, np iskreno povedano po eni uri in pol sem s testom prenehal, ko sem spekel testno rundo. Potem sem žar zaprl in je ostalo cca tretjino briketa. So pa v redu, ker nič ne smrdijo, kot tudi Lidlovi ne. Škoda za Lidlove. Vzel sem par vreč pa potem nisem več šel.........
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.051
-8.701
113
Sam pri teh šparovih je ponavadi 1/3 briketov zdrobljenih
crazy1.gif
Je treba prov pršlatat žakle, da dobiš solidnega
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Prednost briketov je da so lažji za rokovanje in nasploh boljši za začetnike...Ko pa enkrat obvladaš sistem mi je boljše oglje.
Sicer gre pa za isto surovino, samo oblika je drugačna....bol je vprašljiv proizvajalec, ter kak les je uporabljen
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.597
4.530
113
50
Na sončni strani ALP
Ogle da še malo "žar" okusa. Briketi se mi zdi, da so bolj nevtralni?!

Sem za zadnjič imel brikete iz tuša.... Kot, da bi imel zelh. Katastrofa od okusa.
Morda so se navleki vlage čez zimo v kleti?!