Brezplačne malice ukinjene ( so what)

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Glede na odzive parih srednješolcev tukaj gor, ukinitev brezplačne malice sploh nebi smel biti problem. Nihče je ne mara, nihče je ne je, tudi če je zastonj je predraga, ipd, ipd, ......... .
Mislim, "sprostitev od pouka, kavica, restavracija za malico" jao jao jao, se moram nazaj v SŠ vpisat.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:
Sendviči so 1,8 do 2€. V razredu nas je 28, na malico jih redno hodi cca. 10. Velik del razreda ne hodi na malico predvsem zaradi časa malice. Ponavadi je okoli 11, glede na to da vstajamo ob 6 zjutraj, je potrebno nekaj pojest prej. Malica traja 55minut, če si med tem časom v šoli in greš na malico si najprej deležen prerivanja, rinjenja, čakanja, nato pa poješ malico v 15 min max, večina si nas teh 55minut vzame za pohod do najbližnje gostilne, kjer se kulturno spije kavico, skoči v trgovino in to je to.

crazy1.gif

Samo 10 let nazaj sem bil se v srednji soli, pa ste se vmes indigo otroci razpasli po celi Sloveniji.

Svasta.

lp

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Pa kaj ste jim fauš ali kaj? Jaz bi bil srečn da bi lahko imel vsaj 20 minut časa da bi normalno pojedo. Tako sem pa lahko dobesedno žrl. oz. metal v sebe ker sem v 15 minutah moral biti nazaj v razredu.

Hrana verjamem da je isti klinac zdaj in prej, že pred 10 leti pa je bilo vedno nekaj dijakov ki so hrano razmetavali okrog. Mi na zdravstveni sicer zelo malo, ker so nam prenavljali šolo smo bili pa leto in pol na strojni in malo več kot pol leta na trgovski (v isti stavbi so bile še frizerke), no tam pa so imeli ne samo do hrane, ampak še do marsičesa, zelo slab odnos. Pa so kupovali s svojim denarjem.

Nikakor pa mi noben ne bo prodal trditve da hrano mečejo okoli šol vsi dijaki ali večina.

Plačeval sem takratnih 25 jurjev za avtobusno karto, pa prav tako privoščim dijakom sokrajanom da jim občina subvencionira 50% karte. Privoščim vsem da imajo za šolanje še boljše pogoje. Sicer bi lahko ostali še sedaj v časih marije terezije pa pretepanja učiteljev
bonk.gif

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
12
18
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Od kdaj pa malica traja 55 minut?
shocked-1.gif

Na šcnm so 4 različne šole, zato ima vsaka šola drugo uro za malico ki traja 2×5min + 45 minut šolske ure.

Btw, če se vam zdi tisto kar sem napisal čudno potem nimate blage veze kakšna je (žal) srednja šola v tem času. O tem da pridejo vsak petek nekoga z rešilcem iskat ter ga odpeljat na pumpanje sploh ne govori, ali o dijakih ki imajo po 120 in več neopravičenih, o šiptarjih ki te izsiljujejo na vsakem koraku, tudi pištola je bila že videna v torbi....

Likalnik

Pripravnik
10. nov 2007
544
11
18
40
Bled
Jest bi vse ukinil, malica bi morala biti plačljiva, bone bi pa vse prepovedal. Da ne bo kdo mislil, da sem en str fotr, tudi sam sem študent z redno službo in gledam ves ta folk kateri dela preko študentskega servisa star 26, 27 let prvi letnik faksa že 8 let, žre cele dneve na bone zraven pa mastno služi dnar vmes se pa buni pa razmišlja koliko napotnic naj pošlje, da mu ne bo treba na koncu leta davka državi plačat. Ma dej, vse bi jim pobral, naj doštudira in se zbaše redno delat.

Kolikor se pa sam spomnem je bila v mojih letih (star sem 25 let, kar ni dolgo nazaj) osnovnošolska malica plačljiva, srednješolska malica plačljiva in boni na faksu so bili plačljivi, zakoga klinca more bit pa zdej zastojn.
Imate srečo, da nisem jest na oblasti drugače bi jebal ježa...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Narobe se spomniš. Srednješolska in tudi osnovnošolska malica je bila na bone, za socialno ogrožene. Če ste imeli polno rit vsega..... well, nekateri niso. Se je pa dalo seveda tudi takrat šlepat.

Pa kdo ti je kriv da te ni pamet srečala takrat ko bi lahko redno študiral pa moraš zdaj plačevati vsak letnik ko žuti.... pol pa faušijo stresaš okrog.

Likalnik

Pripravnik
10. nov 2007
544
11
18
40
Bled
Kakšne bone neki, položnice smo dam dobival za vsak kos kruha k sm ga dal v usta, v srednji šoli sm pa doma žohal za dnar, če sm mislu kej v usta dat, nobenih bonov nismo mel, še manj pa da bi mi jih kdo dal. Pa vrjem nismo sral dnarja.

Kje si prebral, da plačujem šolanje? Nisem plačal nikol noben letnik šolanja vse sm redno naredu, pri 25 letih pišem magistrsko nalogo, tko da mi ne bluzi glede foušije. Hotu sm to povedat, da je vse preveč folka kateri so pri 30. letih še zmeraj doma pri starših in še vedno v prmu letniku faksa. Dokler lahko zastonj žrejo in vlečejo status vrjem, da ne bo noben nič na faksu naredu, samo odžiral bodo davkoplačevalski denar.

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Vem kako je bilo ker sem skoraj iste starosti. In pravim da so boni bili že takrat za socialno ogrožene, ostali so dobivali v OŠ položnice, v srednji pa hrano kupovali v šolski kantini ali kje pač. In to če kdo pri 30 še bluzi glede študija nima ravno dosti zveze z srednješolskimi boni (bone je vseeno treba kupiti), itak pa takega tako in tako življenje postavi na pot ki si jo zasluži. Davkoplačevalski denar pa itak kaplja iz malhe veliko bolj pri čisto drugih zadevah kot nekih sendvičih.

Tudi sam sem status izkoristil da sem delal ( ko je bil čas ker študija nisem zanemarjal), če ga ne bi bilo bi jaz fax lepo gledal od daleč, takega je bilo pravzaprav polovica letnika. Taka ideja da bi otroke iz bogatejših družin privilegirali mi nikakor ne diši, žal pa gre v to smer. Še bolj pa mi gre na jetra da najprej nekaj daš, potem pa vzameš nazaj.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
reforma bi pasala ampak ne na tak način. bone in študentsko delo naj pustijo. uvedejo naj sankcije za tiste, ki faksa ne naredijo. ali pa recimo da moraš določeno število izpitov na semester oz letnik opravit da ostaneš brez sankcij. tak bi spucali vso šlepajočo se drhal. nekje sem slišal, da študent državo stane par 10k € za čas študija (če narediš vse v prvem roku).

Likalnik

Pripravnik
10. nov 2007
544
11
18
40
Bled
Tudi sam sem poleg študija delal preko študentskega servisa in prav tako jedel na bone, vendar veliko študentov to iskoristi do max. in si tako ne pridobi izobrazbe. Strinjam se z _jolly_, da bi študentje morali dokazovati svojo uspešnost pri študiju z opravljenemi izpiti, če ne bi bili uspešni bi se jim počasi odvzemale vse ugodnosti katere imajo kot študenti.
Kar se pa tiče plačljive srednješolske in osnovnošolske malice, vem in se zavedam da nekateri nimajo, da bi svojemu otroku omogočili šolanje in je prav, da se takim pomaga z boni oziroma na kakšen drug način. Prav je pa tudi da malica ostane plačljiva saj imajo starši tako dodatne stroške pri šolanju svojih otrok. Tako pa lahko kontrolirajo in vzpodbujajo svoje otroke k uspešnem zaključku šolanja.

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Pred mnogimi leti je mama hodila na fax, pa so celo imeli to da si moral v semestru narediti določeno število izpitov, sicer si odletel iz faxa. Ponekod se uvajajo neke varovalke za zabušante, na mojem bivšem faxu moraš od letos biti na vsaj 30% predavanj, vaje so že od prej obvezne ( nekaj jih je na faxu, večina, za skoraj leto delovne dobe pa pri delodajalcu oz. bolnišnici), sicer se ne moreš vpisati v višji letnik ali ponavljati. Nekako v tej smeri bi se moglo razmišljati.

Študentsko delo ja, recimo neka omejitev ur ki jih lahko imaš je vredu, ampak to z plačevanjem zdr. zavarovanja, davkov in podobno.... bullshit. Bi bilo smiselno če bi vsi študenti delali vsak dan nek delovnik, recimo 8 urni. Je pa veliko dela ki traja kak teden, pol razne selitve ki trajajo par ur, tukaj nima smisla uvajat nekih novitet ker je preveč dela s tem za tistih par ur..... jaz za kaj drugega kot taka priložnostna dela nisem imel časa. Gre pa dolgoročno itak v smer da se študentsko delo popolnoma ukine.

Glede malice: verjetno večina dijakov nima nič proti njej in je ne razmetavajo okrog. Naj se dokaže kdo je razmetaval malico okrog pa naj jo on plačuje, ne da zaradi nekaj barab nadrajsa večina dokaj normalnih.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Jaz mislim, da so šolnine rešitev. In sicer šolnina v obliki dodatnega procenta pri dohodnini, dokler ne poplačaš let študentskih ugodnosti. Sedaj tudi tisti, ki ni nikoli hodil na faks plačuje za tiste, ki hodijo. Naj bo vzajemnost samo med tistimi, ki smo hodili. Če si prej sfural in več pridobil (višjo stopnjo izobrazbe), si nagrajen in boš svojo "šolnino" prej izplačal.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Bi pa jaz še nekaj dodal....ukinil vse študentske bone in jih talal samo še za v menze kot so te na šolah oz. faksih. Študentaraj pa je na bone v Joe Penasu....
hysterical-1.gif

Tisti, ki je v Joe Penasu bo tudi plačal razliko v ceni. Ne vem kaj točno te moti pri tem.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
To je stvar vsakega posameznika kje bo jedel in koliko bo plačal/doplačal. Posploševanje v tvojem stilu je bedasto.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Glej, država subvencionira nek delež kosila, malice ali pa večerje z boni. Se strinjava.

Boni so namenjeni študentom, ki naj bi imeli manjše prihodke in naj bi s tem lažje preživeli študentska leta. Verjetno se še vedno strinjaš z mano.

Če pa misliš, da je prav, da študentje jejo v dražjih restavracijah (kljub temu da razliko v ceni doplačajo) na bone......., ne vem. Tukaj se za moje pojme izgubi vsa logika bonov. Če imaš za doplačilo v takšni restavraciji, lahko ješ v kakšni cenejši za isti denar, brez bona, oz. si pač plačaš celotno kosilo sam, prav tako brez bona. Zakaj bi morali delavci in država subvencionirati luksuz kao "ubogega" študenta.

Politiko bonov bi jaz spremenil tako, da lahko subvencionirano hrano lahko ješ samo v dijaških oz. študentskih menzah. Komur to ni po godu, naj si pač plača sam kosilo kjer mu je srce drago.

Sicer pa je tema o ukinitvi brezplačne malice za dijake.......... .