Bremz klančina na Črnem kalu

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Kaj pa na varianto da se recimo šleper brez zavor ustavi na sredi te klančine za kao ustavljanje v sili je pomislil kdo? Se pravi zavor ni, po teoriji bo zletel nazaj na avto cesto in buuum...? Ali?

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.135
11.004
113
kod Džej-Zija
Po teoriji bo potem ta šlepar nihal naprej/nazaj, dokler v nekem doglednem času ne bo obstal pri vznožju klančine. Odstavni pas je pa dovolj širok, da slednji ne bi nikogar oviral.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
V bistvu je pravi manever, če bi šel tovornjak nazaj ravno tak da se tovornjak vklini; če torej tovornaku ne uspe priti do vrha in se vkopat v pesek bo v trenutku ko bodo sile zamenjala smer potreben samo premik volana in se tovornjak ustavi (zagozdi)! eE se pa da šoferju jajcat s šleparjem gor in dol, dokler se stvar ne ustavi pa tudi prav!
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
V tak klanec polno naložen šlepar ne bo potegnil .. prej pa tudi dvomim da bo stiskal gas za vsak slučaj!
evil.gif

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Ko smo delali razsvetljavo v tunelih dekani in kastelec, sem sprobal to klančino s kombijem, 80km/h sem se peljal in zapeljal gor brez gasa in brez bremzanja, zgubil sem zelo malo hitrosti, na vrhu pa sem seveda zaviral, ker sem se usral
grin1.gif

Je pa gor kar dolga špura finega peska in v tisto se pogrezneš že peš hehe
Zadeva je tam zato, da nebi kak šleper brez bremz letel na polno naprej na črnokalski most in tam prebil ograjo (dol je pa 100m padca)

Tahudfirbc

Pripravnik
3. maj 2010
304
0
16
Za mizo
Kdor se je vozil že kdaj čez Brenner iz Italije proti Innsbrucku, tam so enake izletne točke za kamione(Notfallausgang), samo na vrhu imajo narejena mreže, enake kot za lovljenje skal nad cestami, malce bolj hard varianta
evil.gif

Nekaj podobnega pa je tudi na avstrijski strani Korena, na koncu tadolgega klanca.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Kaj pa Domžalčan?

Druže pa ne da si ti družaben? Od kje si pa njega prvleku? Nekak se te ne predstavljam med ljudmi...recimo na kakem drag raceu
evil.gif

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Tista klančina nima ne vem koliko vzpona. Bi rekel, da je potrebno kar precej z motorjem zavirat, če ti zavore ne primejo na tovornjaku, da se izogneš pesku.

Off Topic
Jaz sem se z Brnčičeve ponavadi lepo odpeljal mimo Domžalčana, ker so ga policisti ustavljali od rondoja proti Bežigradu.
evil.gif

PS. Zakaj je tisti Accent tako padal v oči policistom?
confused-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
Heh če je pa vedno nažigal do blokade...da se ga je slišal direkt do rondoja
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Tista klančina nima ne vem koliko vzpona. Bi rekel, da je potrebno kar precej z motorjem zavirat, če ti zavore ne primejo na tovornjaku, da se izogneš pesku.
Bi rekel, da vsak šofer, ki mu ne primejo zavore, poskuša ustaviti vozilo z vsemi možnimi sredstvi (torej retarder itd). Zato klančina ni taka, da bi zdržala nalet tovornjaka v leru brez zaviranja. Je pa v bazenu kar konkretna plast peska, kjer naj bi se tovornjak lepo ustavil. Takih zaviralnih pasov je drugače največ v Franciji, v Italiji se jih pa ne spomnim, pa imajo marsikje ekstremno dolge klance.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Citat:
Bi rekel, da vsak šofer, ki mu ne primejo zavore, poskuša ustaviti vozilo z vsemi možnimi sredstvi

Sredstva:

1. Lahko proba z nogami. Problem je le v tem, če vozi v coklah ali šlapah, si lahko precej poškoduje podplate če med manevrom izgubi obuvalo.
2. Lahko zleze ven iz kabine in med ustavljanje na zadnji del prikolice pripne padalo. Če padala nima pri roki, lahko to naredi tudi z majico.
3. Ali pa pokliče Chock Norrisa.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
ksz

na tem klancu sem že srečal tovornjake, ki so jim zavore gorele. Sklepam da so srečno prispeli dol, ker pri poročilih ni bilo nobene omembe...

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Citat:
Bi rekel, da vsak šofer, ki mu ne primejo zavore, poskuša ustaviti vozilo z vsemi možnimi sredstvi

Sredstva:

1. Lahko proba z nogami. Problem je le v tem, če vozi v coklah ali šlapah, si lahko precej poškoduje podplate če med manevrom izgubi obuvalo.
2. Lahko zleze ven iz kabine in med ustavljanje na zadnji del prikolice pripne padalo. Če padala nima pri roki, lahko to naredi tudi z majico.

Mislim, da je bila tukaj mišljena motorna zavora, retarder in mogoče še kakšen drug vgrejen zavorni sistem pri tovornjakih.

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
601
12
18
Citat:
Uporabnik Vrsho pravi:
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Citat:

Sredstva:

Mislim, da je bila tukaj mišljena motorna zavora, retarder in mogoče še kakšen drug vgrejen zavorni sistem pri tovornjakih.

Tovornjaki imajo običajno 3 zavorne sisteme: normalne zavore, motorne zavore ter ročne zavore. V primeru da običajne odpovejo sta na voljo še vedno 2 sistema. Zanima me kaj bi se zgodilo če bi recimo med vožnjo vklučili ročno zavoro. Kdo ve kaj bi se zgodilo v takem primeru? :D