Laing/Lowara ecocirc E1 sta dva na original BM, jaz pa sem vzel raje en Laing/Lowara ecocirc E3 z pretokom do 1,2 m³/h in preverjeno zadostuje.
Grelca sta skupaj nekje 4kW(3 faze) in pri vretju je potrebno dati moč gretja nekje na 80-85% zmožnosti, ker na 100% preveč vre
. Tudi na to sem seveda čakal 2 meseca
.
Glede pokriva sem tudi sam spremljal pogovor, je pa res, da če drugače ne ga uporabim ko vsipam slad na sredino. Ga obrnem narobe in vsujem , brez da bi kaj šlo ven iz notranjega valja. Pa seveda nekaj pomaga pri segrevanju do vretja. Izolacijo sem imel doma iz Lidla (une role ko prodajajo za izolacijo za radiatorje
). Tisto pa se zelo pozna pri segrevanju. Izolacijo v vseh primerih priporočam. Glede na to da para vseeno sproti izhaja iz lonca, mogoče, da ne dela toliko škode z DMS
. Aja, pokrov je tudi zato, da ne pade kakšna stvar notri
.
Pri grelcih nisem preveč kompliciral. Ko sem imel posodo in notranji valj narejen, sem enostavno nesel naredit dva grelca. Vzeli smo mere medprostora in naredili takšen obod grelca, da je sedel vmes, zvrtal luknje(jih razširil) in to je to. Priklop na koncu sonde je skupaj z grelcem že naredil obrtnik. Notranji grelec je seveda blo še lažje izvesti.
Pri prvih dveh varjenjih sem pozabil sključiti temperaturno regulacijo in med pretokom v fermentor, ko sta se grelca prikazala na površje, je regulacijo zagnalo in se je malo prismodilo(se je vseeno dalo spucat). Sicer pa pri zadnjem ko sem popazil se seveda nekaj sprime in porabiš par minut za ščistit. Ampak nič trdovratnega.
Še najbolj zadovoljen sem pa z odločitvijo izdelave filtra za hmelj. Po pretoku vzameš ven in tisto lužico spereš
in se ne lepi na grelce. Če bi brez filtra delal bi se to sigurno zalepilo na grelce.
Če bi še kaj popravljal bi ušesa za prenos znižal
. So previsoko, glede na višino posode.
Naslednji podvig bo pa merilec spitega piva/ količine piva v corny-ju in regulacija temperature v hladilniku
. Ampak to bomo v drugi temi.
Kot seveda za vse, čakam tudi za merilec tekočine s kitajske mesec in pol.