BMW xDrive avtomatik

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Sigurno, to bo to.....žgal sem do kraja, da se je kadilo :)

Sej ne, da sem prej več kot 10 let iz istega dvorišča zmeraj brez pucanja in teptanja snega z vsemi avti na prednji pogon prišel brez problema s par sezon rabljenimi zimaki.

Gašper, ni isto, če je avto 50/50 al je sprednji al zadnji...ker s sprednjim pogonom bo avto tudi v ovinek peljal oz. vlekel, z zadnjim pogonom pa samo porival in če sprednje gume ne bodo zavile v smer, bo šlo samo naravnost, kakor je bilo v mojem drugem primeru, kjer sem moral zaviti na dvorišče (ki je pod 90st kotom glede na glavno cesto) in namesto, da bi šlo na dvorišče, je nos silil naprej naravnost in ni hotelo zaviti, saj prve pač niso gnane in je zadnji pogon samo porival tja u 3PM. Prej pa z nebroj avtimi na prvi pogon kot za šalo brez problemov, ker prva gnana kolesa, ko jih obrneš, tudi vlečejo v tisto smer, kamor so obrnjena.
Daj ti enkrat v snegu/mokri cesti s slabimi gumami v ovinku ali kriziscu pretiravaj z gasom pri fwd pa potem porocaj kam bo sel avto.

Sjtv
Prvic sem slisal za kammov krog. Sem sel malo zgooglat
https://www.dnevnik.si/215348
Ceprav mi ni cisto vse jasno pri tem clanku. Ali pa je bolj novinarska raca.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Hanzi, govorimo o tem, da ce stojis v snegu in zavijes in speljes, te bo Fwd vlekel v smer, kamor so zavite gume in ne, ko divjamo v ovinek, kot si izpostavil. Takrat bo valjda slo naravnost.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Daj ti enkrat v snegu/mokri cesti s slabimi gumami v ovinku ali kriziscu pretiravaj z gasom pri fwd pa potem porocaj kam bo sel avto.

Sjtv
Prvic sem slisal za kammov krog. Sem sel malo zgooglat
https://www.dnevnik.si/215348
Ceprav mi ni cisto vse jasno pri tem clanku. Ali pa je bolj novinarska raca.
Ni raca. Samo osnov ne pojasni.
Sem še jaz guglal, pa nikjer našel lepo pojasnjeno. Vidim, da bomo morali pri AM nekaj na to temo ščarat ...

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Si si prebral komentarje spodaj, kjer je med drugim nekdo tudi napisal

Did they show what snow was (Dry/Wet) - NO
Did they drive in 20 cm snow - NO
Did you drive it - NO
Did they show tire sizes - NO

Predvsem, Did they drive in 20cm snow, kjer RWD pogrne in na ta način sem jaz pogrnil in imel 2x probleme z RWD, kjer nikoli prej z FWD nisem imel problemov.

Nekdo je tudi napisal, da prednji pogon reže sneg pred sabo, zadnji pa samo tepta in ko je malo več snega, zadnji pogon odpove.
+ to, da je imel BMW izklopljen "Traction Control", kaj pa Passat?

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.682
113
20cm snega pogrne vsak avto. Nima veze kaki pogon je. ko nasedeš nasedeš.
Razen če je ultrasuh svež pršič.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Si si prebral komentarje spodaj, kjer je med drugim nekdo tudi napisal

Did they show what snow was (Dry/Wet) - NO
Did they drive in 20 cm snow - NO
Did you drive it - NO
Did they show tire sizes - NO

Predvsem, Did they drive in 20cm snow, kjer RWD pogrne in na ta način sem jaz pogrnil in imel 2x probleme z RWD, kjer nikoli prej z FWD nisem imel problemov.

Nekdo je tudi napisal, da prednji pogon reže sneg pred sabo, zadnji pa samo tepta in ko je malo več snega, zadnji pogon odpove.
+ to, da je imel BMW izklopljen "Traction Control", kaj pa Passat?

Pol pa še, did they drive it in 1m snow?

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.074
2.846
113
Kot sem rekel, z dobrimi zimskimi gumami ni zadnji pogon noben bavbav. Seveda smo vsi videli/poznamo od soseda strica, sestro, ki ima znanca, ki z zadnjim pogonom ni zmogel speljati iz ravnega spluzenega parkirisca...
V glavnem, zadnji pogon in dobre zimske gume to je to. Pa da sploh ne zacnem govoriti o zabavi, ki jo lahko imas na snegu z zadnjim pogonom (ne na prometni cesti seveda).

• Všeč mi je
Reactions: Matey

der_Starke

Pripravnik
22. jun 2010
881
5
18
Vzhodna - MB
Konkretno v letošnji zimi, ko se je lahko sprobalo x krat pri nas...
Enkrat nisem zlezel z RWD BMWjem, ampak tudi z FWD B klasso od zene ni slo...
Oba nove zimske.
V tem primeru gladek zmrznjen sneg ter povrh okoli 5 mokrega...

V vseh drugih primerih smo z obema prilezli do doma...

Za ekstreme pa ni čez Rangerja z zimskimi Cooperji pa 4x4, ta nas se ni pustil nikjer...

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Lastniki Rangerjev se radi pošalijo, da se vsi med sabo poznajo ... ker se stalno videvajo na servisu :p.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
O kakšnih pogojih govorimo? Če je rezultanta sil znotraj kroga, itak guma ne drsi. Če je zunaj, je dodajanje sil (torej dodajanje plina) odveč.

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Rezultanta je lahko zunaj tudi zaradi tega, ker je vzdolžna komponenta prevelika (zaviranje, pospeševanje). Tudi če se v ovinek pripelje brez plina, obstaja vzdolžna komponenta zaviranje motorja). Če se da le toliko plina, da zaviranja z motorjem ni, hkrati pa se ne pospešuje, lahko vse trenje, ki je na voljo, izkoristi prečna sila (smer).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Namesto da se d.rkaš z natančnim doziranjem plina, enostavno stisneš sklopko - potem vzdolžne komponente zagotovo ni. To to bo povedal tudi vsak inštruktor varne vožnje.