Bitcoin-hudičeva valuta.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
691
51
28
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
seveda, ene 10% je šla cena gor. Ne pozabit da "manjka" nekje 0.5 triljona, ki čaka na borzah da se ponovno vključi not. Ajde mogoče par miljard manj, ker so vmes še ljudje ki so izgubili in se ne bodo več vrnili nazaj ali pa čez nekaj časa, ko bo spet polno novic kako iz 1k prideš na 10k...

ti enacis spremembo v kapitalizaciji s kolicino denarja, ki je sla noter ali ven?

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Sej a ni isto
smile-1.gif
Marketcap je od tega, koliko denarja se priliva v nakup kriptovalute. Odliv teh 700 - 600 miljard pred par dnevi je šel v FIAT. Jaz sem tebi prodal BTC po 19k, torej si ti meni dal 19k USD jaz pa tebi 1 BTC. Mojih 19k USD sedaj čaka na borzi na pravi trenutek. Tebi ki sem prodal BTC pa noben ni hotel kupit BTC po dražji ceni in se trg ni dvignil ampak padel in ko je ratala panika si bil pripravljen prodati ta isti BTC meni za 6k. Jaz sem ga kupil nazaj in imam še vedno 13k na borzi, ki čaka na nov nakup...

Denar ni izginil nikamor, je še vedno tam samo čaka v orderjih, tako da ko bo spet začelo cveteti in bodo mediji lepo reklamirali bo marketcap ponovno tam in še višje in tako bo nov ciklus, ki se ponavlja nekje na 3-4 mesece...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ne, to ni isto. Marketcap nima nobene direktne povezave s količino denarja, ki je vržen v neko valuto.

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
s čim pa je povezan? Kolikor je meni znano je trenutna količina kriptovalute in vložen denar v njo formula je: Market Cap = Price X Circulating Supply.

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
ksz
sem danes ujel eno zanimivo informacijo vezano na kitajsko po novem letu... naj bi se omehčali glede kripto valut mislim da bo čez ca 2 tedna objavljeno

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Za enostavnejšo predstavo naj bo naprimer vseh ponujenih kovancev milijon in sem edini kupec.
Kupim en kovanec za 1$. Tržna cena kovanca je tako postala 1$
Market cap je pa že 1 milijon, čeprav sem vložil samo 1$
Magično je zrasla cena tudi vsem ostalim kovancem, ki jih sploh nisem kupil.

Tako je mogoče lepo manipulirati z market capom kovancev, ki imajo veliko ponudbo (supply) kovancev, dejansko pa zanje ni bilo vloženega ustrezno veliko denarja.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.027
113
Citat:
Uporabnik netko pravi:
to bi prav rad slišal s čim je povezan če ne s količino denarja
Povezan je s kolicino dobrine in trenutno ceno za enoto te dobrine. Torej ce je zanimanje za dobrino (v tem primeru BTC) ji cena raste. In recimo doseze 30k za en btc. Marketcap je st btc x 30k. Ampak oba veva da je vecina dala za btc manj. Torej to ni podatek koliko je folk skupno dal za kovance ampak koiko je vrednost vseh kovancev skupaj v tem trenutku.

Pri delniskih druzbah imas podatek kok je market cap - st delnic x trenutna vrednost delnice na borzi. Ampak ce bi zacel vse te delnice prodajat, bi jim cena padala in koncna vrednost podjetja ne bi bila taka kot je market cap. Torej ne ni direktno povezano z vlozenim denarjem ampak s trenutno ceno na borzi.

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
v 24h je bilo skoraj 30 miljard volumna na kripto, to je realen denar, ki je prišel/odšel na borze. In če pogledamo orderje je še ogromno količine v rezervi. Je pa res, da nižja je cena več je odrerjev in sem se uštel v znesku investiranega denarja. Kar pa je dobro, saj to pomeni da je še ogromno denarja izven kripto in če zdrži ta padec, se mi zdi da bo postalo še bolj "mainstream". Vsi ki govorijo o kritpo balonu in novodobnem tulipanu, bodo v šoku, ko uvidijo da se ni porušilo na 0
smile-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.027
113
Mislim da si glede trgovanja in poznavanja trga car. In svetlobna leta pred mano in se marsikom.

Ampak vseeno si ti bom drznil oporekat... v resnici nihce ne ve koliko denarja caka na borzah. Ok so postavljeni orderji - koliko je "realnih"? Da bi vedel kok dnarja caka bi rabil konkretno analizo, ki pa je brez detajlnih podatkov (ki jih imajo samo borze) tezko izvedljiva... ni pa market cap podatek kok denarja je v nekem kovancu...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne ni bil, motiš se.

Ravno sem nekje bral na to temo, jaz sem vedel da ni direktne povezave, vendar sem mislil npr, da je za mcap 600mrd cca. 100mrd fiata notri pa temu ni tako. Podatek naj bi bil 600mrd mcap okoli 10mrd fiata.
shocked-1.gif

Zato pa vidiš cifre, da za gibanje cene btc za 500$ rabiš "samo" cca. 50mil USD vplačat ali izplačat.
shocked-1.gif

Fantje... smo še čisto na začetku kriptoscene, zato je pa fud malo hud glede na obseg tega denarja.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
pa tudi marsi kdo, ki se je izkrcal je naredil kaj je mislil in ima druge investicije v planu. Na podlagi zgodovine ne gre definirati pravil

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.027
113
Ja saj o tem govorim. Ko se en izkrca mi ne vemo ali fiat vzame ven ali ga pusti na borzi. Edino kar dokazuje da so sredstva na borzi so orderji

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Ja order se izvede le če imaš sredstva na računu, sej ne gre drugače. Edino kar se lahko zgodi je da tisti order prekineš preden se izvede in daš ceno nižje/višje. Če nimaš recimo 1k USD na računu potem ne moreš postavit limit buy za 1k pri xy ceni. Zato mislim, da ti orderji imajo backup v FIAT denarju.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ravno sem nekje bral na to temo, jaz sem vedel da ni direktne povezave, vendar sem mislil npr, da je za mcap 600mrd cca. 100mrd fiata notri pa temu ni tako. Podatek naj bi bil 600mrd mcap okoli 10mrd fiata.
shocked-1.gif

če se še malo poigramo z znano enačbo:

in enačbo premečem
evil.gif

MV = PT

PMV = PPT

PM = price * supply = market cap
= PPT/V

če predpostavimo, da je število transakcij / hitrostjo menjave (T/V) dokaj konstantno v nekem obdobju
se vidi, da je market cap sorazmeren s kvadratom cene

kar je blizu tvoji ugotovitvi, da približno 10 mrd fiata pomeni 600 mrd market capa

Za primerjavo 100 mrd fiata bi pomenilo 10.000 mrd market cap, kar je čisto drug red velikosti

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Zanimivo, tako da dejansko kritpovalute niso niti blip na radarju. Le "par" geekov, ki se špila med sabo
smile-1.gif

Kako je pa potem s kovanci iz ICO, ti majo backup v FIAT od samega začetka, no vsaj tisti ki so izdani total supply. Tam je pa marketcap približen ali ne?

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
To sorazmrje velja za vsako "normalno" trgovanje in ni važno ali gre za valute, delnice ali karkoli drugega, kar se menjava,
Glavno, da je trg kolikor toliko "normalen", kjer se veliko menjava in je vse odprto.

Pri ICO-tih ali vnaprej narudarjenih kriptovalutah se pogosto velik del ponudbe zadrži "pod pultom" da se tako umetno ustvari večje povpraševanje in s tem višja cena, s tem se pa napihne tudi market cap, ki pa računa tudi s tistimi kovanci, ki so "pod pultom"
evil.gif

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Hmm, samo nekaj izjem je. Recimo USDT naj bi "imel" 1:1 razmerje z USD. Je pa ogromno neajsnosti ker niso šli skozi revizijo.
Potem imaš pa recimo XAURUM, kjer je podlaga zlato in imajo nevem kolko ton zlata itd. pa še ene par je takih, samo se nisem poglabljal.
No ja, bomo videli. Če cena prebije 12k potem bo ponoven naval tudi od prišlekov in pomoje se zna lepo dvigniti BTC. Zdaj je to medijsko izpostavljeno in če ni zdaj "game over" bodo ljudje začeli skakat na vlak, dokler ne bo nove korekcije.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
USDT ali tether kolikor vem ni "prava" decentralizirana kriptovaluta, ampak se vanjo iz nekega centra pumpa velike količine fiata.

Zgleda, kot da se "nekdo" ali kar "tiskarna" sama, ki jih natiska v brezmejnih količinah, poigrava s kripto sceno, kot kak trojanski konj ..
Bral sem, da se jih posebno veliko natiska ravno takrat, ko je bitcoin v dipu (z namenom večjega nakupa)

Po prometu so kar na tretjem mestu. :