Sem že enkrat napisal svoje opažanje, pa ni nihče mrdnil... razen lapanja, da se pobrana cestnina kuri za vse drugo razen cest.
Tole je sicer izpred dveh let btw.Citat:
Imaš kakšne konkretne številke? Sprašujem, ker smo zadnjič imeli debato na to temo in sem za benchmark uporabil informacije od kolega, ki skrbi za infrastrukturo v občini s 15k prebivalci.
Oni potrošijo 1,5mio letno za vzdrževanje cest. Ob (trhli) predpostavki, da gre za povprečno veliko občino in da je vsota med občinami primerljiva, pridemo na 350mio letno samo za občinske ceste.
Osebnih vozil je reciva dober milijon, če je avg cestnina slabih 100€, dobiva 100mio prihodkov iz cestnine. Seveda so tu še tovorna vozila, avtobusi, motorji... ampak oni verjetno ne doprinesejo za 250mio prihodkov iz naslova cestnine. In tu gre seveda samo za občinske ceste, potem še država porabi nekaj za vzdrževanje državnih cest.
Potemtakem, čez palec, brez poznavanja konkretnih cifer, gre za ceste precej več, kot poberemo s cestnino? Ali pa sem na kaj pozabil? Prej sem namreč mislil enako, kot ti - cestnina gre v integralni proračun in se (lahko) porabi tam, kjer najbolj primanjkuje €€€.