Žal je takih zabarjev ogromno v naši deželi... Če bi se vsem enkrat konkretno stopilo na prste, bi bil počasi tudi vedno večji red na naših cestah.Citat:
Uporabnik zabar pravi:
Res, tudi jaz! Vedno! Zmeri! In zakaj? Ker sem do nedavnega zmeraj zapeljal na notranji pas, ko pa sem hotu zapustit krožišče lepo pravilno, tudi z žmigavcem, ja, se je nekajkrat našel pacient, ki je prinorel po zunanjem in me ni pustil ven... Tko da, na žalost...Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
haha, drži. In takih bedakov je preveč na naših cestah. Enaka zgodba rondo Mengeš-Domžale, 4 izvozi dva pasova. VEDNO, VEDNO vozi folk po zunanjem pasu, pa ne gre pri prvem izvozu ven ! !
Dokler pa bo policija samo merila hitrost in delila frulice ter občasno pisala položnice zaradi varnostnih pasov, pa se to ne bo zgodilo.
edit:
še vsi členi iz AMZS linka
Citat:
Zakon o varnosti cestnega prometa v 43. členu takole opredeljuje vožnjo po krožnem križišču in globe za napačno ravnanje:
(1) Na krožnem križišču mora biti promet s prometno signalizacijo uredjen tako, da ima voznik na vozišču krožnega križišča prednost pred voznikom, ki se vključuje na to vozišče.
(2) Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji pas in na ta način omogoči vključitev v promet na križišču tudi drugim voznikom, razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu ali mu prometna ureditev ali prometna situacija tega ne dovoljuje.
(3) Pri vkjučevanju na krožno križišče po smernem vozišču, ki ima dva prometna pasova, se vozilo na desnem prometnem pasu razvrsti na zunanji prometni pas, vozilo na levem prometnem pasu pa na notranji prometni pas vozišča krožnega križišča.
(4) Preden zapusti križišče iz prejšnjega odstavka, se mora voznik razvrstiti na zunanji prometni pas, razen na izvozu, na katerem je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu.
(5) Na izvozu s krožnega križišča, na katerem je dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu, mora biti zunanji prometni pas namenjen izključno zavijanju desno.
Nazadnje urejeno: