BCS ne vžiga

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.617
3.069
113
v lokalni ostariji
zdravo

torej imam eno staaaaro BCS. ACME bencin motor. in hudič mi ne da iskre (noče vžgat). kaj zamenjat? platine, kondenzator...? hvala na odgovor.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če znaš/zmoreš, preveri platine in kondenzator. Dostikrat je bil problem ker je šla izolacija na osi platin in so tako bile ves čas v stiku. Drugo je pa vprašanje če "špula" dela. Če imaš kak inštrument ali pa vsaj kako 6V žarnico čim manjše moči, bi lahko reskusil platine in primar špule tako, da inštrument/žarnico priklopiš med ohišje in žico, ki je na gumbu za ugasnit. Ko zavrtiš, mora inštrument kazati neko napetost (skačejo vrednosti, pa nič zato), žarnica bi pa nekako morala vsaj zabrlet. Da boš lažje dosegel obrate, vzemi prej svečko ven. No, če se to zgodi, je visokonapetostno navitje hine, če se pa ne, je pa ali nizkonapetostno navitje hin ali pa platine ne delujejo. Če je visokonapetostno navitje hin, si lahko pomagaš z zunanjo vinšpilo od mopeda ali česa podobnega, ki jo namontiraš ekstra in povežeš.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.617
3.069
113
v lokalni ostariji
hja eno napetost daje zadevsna (to sem ze preveril z instrumentom), a vendar iskre ni. torej najbolje zamenjat cinspulo? pa kondenzator? platine so OK?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če daje napetost in se ta prekinja, potem je verjetno da so platine ok. Kondenzator je vprašljiv, a zaradi njega običajno zažge platine. Če imaš kako cinšpulo od npr tomos motorja, jo lahko poskusiš priklopit. Tudi od avta bi bila v redu, a predvidevam da je na teh kosilnicah 6V štrom, tako da 12V špula ne bo delala v redu.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Najbolje, če lahko dobiš kje za ugodne pare bo najbolje cel komplet zamenjat. Če je zelo stara, sem se pa spomnil da so zudi magneti radi oslabeli in posleično ni bilo več iskre. Če praviš da te je "pobožalo", iskre pa ni, bi tudi to lahko bil vzrok!.

Se pa ne spomnim kako ima bcs-ka to zmontirano oz. kje je magnet.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.617
3.069
113
v lokalni ostariji
hja upam da bo ugodno... drugače pa bom najprej zamenjal kondenzator, platine (mislim da je to najcenejše). potem pa naprej s cinspulo in magnet...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.510
5.054
113
Jaz sem na naši menjal visokonapetostno tuljavo (cinšpulo) ob podobnih simptomih. Potem pa še ni bilo OK. No na koncu sem priznal, da sem bumbar in klical enega dedka, ki to že štirideset let šraufa. Rekel mi je: "Gotovo imajo platine stik. Morajo biti v zraku. Cinšpula še ni nikoli crknila."
Sem si naredil neke dodatne plastične podložke in potem je res kresnila. Problem je, ker platine niso v enem kosu kot za moped in da se narediti narobe, ko jih menjuješ. Jaz sem dokaz
bonk.gif
. Sicer pa mislim, da tudi visokonapetostna tuljava lahko crkne, ker sem jo čisto zlahka dobil. Če ne bi nikoli crknila, je nikjer ne bi bilo na zalogi...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.617
3.069
113
v lokalni ostariji
torej pri meni ze uziga, dela... menjal sem platine in kondenzator. vendar motor "poka" (v auspuhu izgoreva bencin). najbrz moram se malo platine nastavit pa bo...

cinspule pa crkujejo... ampak se jo da pomeriti preden novo kupiš...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Pa še malo frgazer preveri - zrak je drugače nastavljen za petrolej kot za bencin. Ker pa sedaj nihče več ne uporablja petroleja, imajo nekatere malce težav z bencinom. Se mi zdi da sem pri eni moral celo dizo predelat, ker je bila prevelika.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ej, ne vem. Vem da se jo štelal, pa je bilo več kot jasno da jo zaliva. Če sem zaprl bencin in je začela gladina padat, je vedno lepše laufala, tik predno je crknila pa idealno. Mislim da sem potem dizo malo polotal ter tako zmanjšal luknjo in dela bp. Je pa to igra na slepo, res pa je da je cin mehak in če jo preveč zapreš, jo potem lepo počasi s kako špico "odpiraš".

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.510
5.054
113
Zato pa jaz še zmeraj najdem črpalko, kjer se petrolej dobi in kurim na tega. Ali pa cca 10% diesla med bencin...
Če bi pa jo znal nastaviti, da ne bi treskala kot zmešana na bencin, pa bi bil še večji frajer. Pa še parim sosedom bi to pokazal in bi bil svet tišji. Se priporočam, če bo alkoholiku podvig uspel in je dovolj preprost.
Mogoče se pa prodaja diza z manjšo luknjo?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Poskusi kako dela predno ji zmanka bencina v vplinjaču. Če začne lepše delat, potem je res diza prevelika in po mojem jo na servisu sigurno dobiš, le malo bi moral vedeti kako veliko - mogoče pa oni vejo, drugače pa nekaj % manjšo od te ki je noter.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.510
5.054
113
Takrat gre v zelo visoke obrate. Res pa je, da če z roko držim vplinjač, da je loputa maksimalno zaprta, dela s kar visokimi obrati in ne tolče preveč. To bi lahko pomenilo, da se ji izkoristek poveča?
Zanimivo, da je vplinjač star manj kot 10 let in da je očitno vseeno prilagojen na petrolej. Jaz sem zmeraj mislil, da bilo potrebno prestaviti kot predvžiga, kar pa nisem imel pojma kako. Znam edino nastaviti ustrezno odpiranje platin.
Sicer pa ta kosilnica kar žre gorivo. Rezervoar (cca 5 litrov) je dovolj za < 2 uri. Baje, da novi motorji kurijo vidno manj. Vsaj tako se ljudje hvalijo.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.400
235
63
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Sicer pa ta kosilnica kar žre gorivo. Rezervoar (cca 5 litrov) je dovolj za < 2 uri. Baje, da novi motorji kurijo vidno manj. Vsaj tako se ljudje hvalijo.

Jaz sem na mojo BCSko (motokultivator 737 , prvenstveno namenjen pogonu rotacijske vrtne kosilnice) lani nataknil nov motor ACME ACT 340 z 11KM in mi v dveh urah porabi približno 3litre bencina.

LP,

Milan

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.041
6.897
113
pri taščici
Pepe: kje se dobi še MOTORNI petrolej. Svetilni ni "zanimiv"
Štos je v tem da ga niti v skladišču v zalogu ne moreš dobiti (vsaj kot fizična oseba).
Petrolej je vsaj včasih bil precej cenejši od bencina

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.510
5.054
113
Petrolej sem lani še kupoval v Ljutomeru na petrolovi bencinski (si ga točil na pipi). Bil je samo malo cenejši od bencina. Ni računice, da bi ga šel samo zaradi tega iskat, temveč predvsem zato, ker kosilnica lepše teče. Hmm, ali je bil res motorni? Nisem prepričan. Če je bil svetilni, si v carinskem prekršku, če gori v motorju. To je najbrž edina bistvena razlika. Sem pa skoraj prepričan, da je pisalo, da gre za INA petrolej. Kako leto nazaj se je dal točiti tudi petrolovi bencinski v Slovenskih Konjicah.
Vsekakor pa ni nobene računice, da bi kupoval svetilni petrolej v kantah. Ta je pa kar dražji od bencina.