Bazen

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Kupili smo en srednje velik bazenčič, tisto varianto kjer samo obroč napihneš, priklopiš periferijo (črpalka, filter), nafilaš z vodo in se namakaš. Do tu vse lepo in prav, zdaj pa ugotavljamo, da mogoče ne bi bilo slabo, če bi eno tako reč zgradili.
Nekaj malega sem sicer že raziskoval, vendar nikjer ne najdem kakšnih konkretnih cen. Rad bi zidano varianto, ne poliestra. Kolikor sem uspel izbrskat sem ugotovil, da do globine 1,5 metra in površine 35 m2 niti ni treba prijavljat oz. priglaševat gradbenih del, bazen takih dimenzij pa je že kar kul za malo zaplavat in se ohladit.
Zanima me torej, kje bi lahko dobil kaj več informacij o samogradnji teh zadev? Povsod, kjer sem gledal, so ponudbe da pač pride ekipa in sezida, jaz pa bi se raje lotil sam.

Ve kdo?

lp

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jah sej to je en standard pr bazenih...

Pri nas mamo trenutno 9x4.5 čez leto ali 2 pa delat novega, ker je ta montažni in že kar v letih (1994).

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Več ali manj povsod dajejo garancijo 10 let, se pravi je to nekako minimum, kar mora zdržat? Ali ti tudi nameravaš sam gradit ali boš najel skupino?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To je garancija za montažne bazene, pri nas smo recimo že menjali folijo in tako podvojili življensko dobo. Tudi pumpe z leti oslabijo in je enkrat pač treba zamenjat, v nasprotnem primeru samo elektriko žre, učinka pa ni.

Nameravam ga komplet sam zgradit, ker je gradja sila enostavna, problem nastane le pri foliji, za kar se pa mislim še "izobrazit". Pa tudi folijo se lahko kupi že v kompletu, tako da jo lahko tudi v zidanega enostavno daš notri brez lepljenja.

PS. Za trajnost govorim o našem montažnem bazenu, kateri je imel 0,6 o. ima zdaj 0.8mm debelo folijo. V zidane se montira tudi 2mm folija, kar pomeni veliko daljša življenska doba, recimo 20 let ++, pa še to ni tak problem zamenjat, sam obrobe je treba odstranit.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Kaj pa ploščice v notranjosti namesto folije? Je potrebno iskat kakšne posebne / vzdržljivejše ali bi bile recimo ene kvalitetnejše talne dovolj?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Dobijo se posebne ja...

Sam ploščice....ne....ne....ne...

Zelo malo se še dela takih bazenov, folija je njabolj popularna.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Zakaj pa ne ploščic? Bi se še malo igral s kakimi mozaiki in podobnim...

damjanf1

Pripravnik
2. sep 2007
53
0
6
doma
Sam imam kar nekaj izkušenj z gradnjo bazenov, tako da ploščice: NO GO
Najbolj se splača imeti zidan-ali betoniran bazen, v katerega se namestijo elementi(skimer, šobe, protitok, masaže......) Nato oblečeš bazen z folijo (lahko tudi imitacija ploščic, mozaika.....) debeline 2-3mm. Če se kje slučajno prereže, se jo enostavno zavari. Cevovod je narejen iz plastike PVC. Paziti moraš pri izbiri filtra in še posebej črpalke, da nimaš kasnejših problemov.

Priporočam ti da sam poskrbiš za izkop, gradbena dela, zaključna dela, ostalo (montažo elementov, napeljavo cevi, vezava strojnice, varjenje folije) pa naj naredijo mojstri.

Če te še kaj zanima pa vprašaj.

Damjan

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Lani sem se zanimal za zidano varianto, a me je okvir cene (15.000EUR za 5x10metrov) začasno ohladil in sem letos spet postavil večjo zadevo z napihljivim robom in pouporabil že lani postavil sončne kolektorje za ogrevanje vode.

LP,

Milan

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Samo no go me ne prepriča. Praviš, da se ukvarjaš s tem; imaš kake tehtne razloge (krušenje, odpadanje ploščic ipd.) proti? Sem se kar nekako zapičil v ploščice, tako da se bom moral kar dodobra prepričat preden izberem kaj drugega. Sicer pa bazen ne bo postavljen ne danes ne jutri, sprašujem vnaprej da ne bo vse zadnji moment...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
V slo nategujejo glede bazenov za x2 tko da se prodajajo kot naj naj luksuz.

Drugače pa bolj samogradnje cene....

3k€ izkop, plata, pozidat, zapucat ipd.
2k€ pa še filc, folija, lepila...
Strojna oprema se pa tudi za jurja vse razide.

Več pa na zgornjem linku s cenami iz 2006. V slo pač prodajajo bazene kot neka znanstvena fantastika oz. kot čisti luksuz.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Zgornji link je zelo uporaben, končna cena je glede na glasbene želje zelo ugodna (preoptimistična?). So me pa zmotile posamezne postavke v izračunu.
Npr. izkop 80m3 zbite zemlje za 100EUR se mi zdi hudo optimistično. Ura kombinirke ali 5tonca pri nas je ranga 25EUR, v štirih urah sigurno ne bo gotov izkop, zraven te pride še premik stroja, odvoz materiala in smo hitro proti večkratniku navedene cene.

LP,

Milan

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To je pa pač slovenija...

Pa tudi 2 leti je treba zamaknit cene....nafta je dražja...

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Izkop je mogoče res nekako prepoceni, jaz sem od oka računal za vse kopanje okrog 400 eur. Postavki s solarnim ogrevanjem lahko v momentu zavržem. Ko se vržem v vodo, se hočem ohladit, sicer grem raje v toplice, kjer imajo vodo 30°C+. Poleg tega je vključil še urejanje terase (pri meni to ne pride v poštev), spet 1k€ manj.
Bottom line je, da bi rad zadevo naredil sam, jasno s čim manj stroški. Beton lahko zamešam sam, tako da prihranim še na hruški s pumpo za beton. Ko takole gledam projekt tega tipa, se da pri takih stvareh pač prihranit. Saj je samo bazen, madona, ne zidam bajte...

@Malecky: to z nategovanjem cen pa se mi zdi da imaš kar prav. Po vseh spletnih predstavitvah, ki sem si jih ogledal, v bistvu samo strašijo kako za ena zakomplicirana stvar je to (ampak ti itak oni zrihtajo, kajpak za primerno plačilo). Če mene vprašaš ni. Od oka potrebuješ:
  • sifon na dnu bazena za ga popolnoma izpraznit
  • en vod s poljubnim številom nastavkov v bazenu za dovod sveže / filtrirane vode
  • en vod s skimerjem oz. dvema za pobiranje dirty stuffa
  • strojnico, kjer imaš črpalko in filter

In to je po moje vse (osnovno) kar potrebuješ za bazen. Ponavljam, nočem imet ogrevane vode in ostalih fensi šmensi dodatkov. Hočem bazen, da se lahko konec dneva parkrat vržem v vodo in dam možgane za kako urico na pašo. Da ne omenjam blagodejnega učinka razgibavanja ob plavanju, ki je po mojem v bazenu 4 x 8 metrov povsem izvedljivo, pa še nikjer ti ga ni potrebno prijavljat.
Skratka, vse je izvedljivo, odvisno je le, koliko te razni trgovci nategnejo. Če zavohajo, da nimaš pojma, ti uturijo vse najdražje, ker je edino tisto dovolj dobro zate. Zase hočem za začetek nekaj bolj osnovnega, če pa mi bo bazen čez tri leta premajhen in hkrati še zadenem na lotu, potem pa bom zgradil olimpijskega. Prostora na vrtu je več kot dovolj. Ampak kot sem že omenil, one step at a time.

damjanf1

Pripravnik
2. sep 2007
53
0
6
doma
No glede ploščic -NO GO:
Ploščice niso primerne za bazene pri nas v Sloveniji, ker imamo prevelike temperaturne razlike- zima : poletje. Ploščice bodo po nekaj letih začele odpadati in se luščiti tudi če uporabiš prav namenske ploščice Buchtal. Da o navadnih ne govorim. Veliko je javnih bazenov narejenih s ploščicami, vendar imajo veliko dela pred vsako sezono. Zgoraj omenjene ploščice se po ceni enakega ranga varjenja folije, ki je tako rekoč večna.
Pa da slučajno ne boste mislili da keramika- ploščice ne vpijajo vode!!

Damjan

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Sosed je že pred kakimi 10leti delal sam bazen.

Prvi problem ki se mu je pojavil po izkopu in zazidavi bazena, je bilo deževje.

Slabo vreme z dežjem je zalilo bazen od spodaj, vzgon je naredil svoje in bazen je izplaval ven iz luknje. Potem je to rešil, pozidal ploščice, vgradil razsvetljavo in črpalko ... bazen še danes stoji BP, zgleda še vedno v dobrem stanju. 1x letno ga izprazne in lepo počisti ploščice v nulo.

Bazen je nekje 4x6 metrov.

A je sigurno da za bazen ne rabi gradbenega dovoljenja?

Sem govoril pred kratkim z arhitektko prav o bazeni, pa če se ne motim je rekla da so neki novi zakoni in je treba za vsak bazen dovoljenje imet ... ??

Lp

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Je moglo bit pa hecno videt, kako bazen štrli malo iz zemlje, hehe
wink-1.gif

Kolikor sem gledal, gradbenega dovoljenja ni treba imet oz. sploh ni treba prijavljat, v kolikor je ploščina bazena do 35 m2 in globina 1,5 metra, merjeno od dna do roba. Jaz sem imel v mislih 4x8 metrov, torej bi po teh postavkah nekako moglo it skozi.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mi imamo doma zabetonirano plato, spelan sifon, potegnjene cevi za dovod in razpeljavo vode, potegnjene cevi za elektriko na vse konce bazena, v hiši pripravljen prostor za strojnico.

in na koncu vse zasuto, ker otrok rabi zelenico.

glede na to, da računamo na tri froce, da je en že tu, drugi na poti..bom čez 15 let imel bazen. zidan. s ploščicami. 11*4. sam ne vem kako je z globino, pa če se bo dalo plščo doštukat bi imel daljšega.

kolektorje bom napeljal vsekakor. poleti grejem bazen, pozimi bajto.

vprašanje
kako se lahko v 8 metrih plava, če si 2 m velik.