Bazen

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
glih tako kot če ši 1 meter visok, sam malo prej si tam
grin1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mora bit oblazinjen.

recimo jest si predstavljam takole.

v zanosu in sili mladosti prtečem okol ovinka bajte, stopim na rob bazena, se odrinem ko konj, poletim kot lastovka, se zarijem v vodo elegantno kot delfin..hop 6 metrov je že mimo.

če je 8 metrov, razširim roke kot morski lev in bremzam, če je pa 15, pa zaplavam kot tun

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:

Bazen, kot enostavni objekt, se lahko gradi brez gradbenega dovoljenja in z lokacijsko informacijo, če ima investitor na zemljišču, na katerem naj bi se takšen objekt zgradil, lastninsko ali kakšno drugo stvarno oziroma obligacijsko pravico, ki mu omogoča gradnjo. če so pri takšnem objektu glede na vrsto, v katero je v skladu s pravilnikom o enostavnih objektih uvrščen, izpolnjeni naslednji pogoji:

*
da so njegova velikost in način gradnje ter rabe v skladu z določbami pravilnika o enostavnih objektih;
*
da so pri njegovi gradnji izpolnjene zahteve, ki jih glede načina gradnje in odmika od sosednjih zemljišč določa pravilnik o enostavnih objektih in;
*
da so pri njegovi gradnji izpolnjeni lokacijski pogoji, ki jih glede oblikovanja in postavitve objektov določa izvedbeni prostorski akt.

Bazen spada med enostavne pomožne objekte za lastne potrebe:

Bazen, to je montažni ali obzidan prostor za vodo, namenjen kopanju, če je njegova tlorisna površina do 30 m2, globina pa do 1,5 m, merjeno od roba do dna.

Vir

Se pravi bi bile "legalne" dimenzije recimo 7,5 x 4 metre. Zame še vedno dovolj.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
mora bit oblazinjen.

recimo jest si predstavljam takole.

v zanosu in sili mladosti prtečem okol ovinka bajte, stopim na rob bazena, se odrinem ko konj, poletim kot lastovka, se zarijem v vodo elegantno kot delfin..hop 6 metrov je že mimo.

če je 8 metrov, razširim roke kot morski lev in bremzam, če je pa 15, pa zaplavam kot tun

hysterical-1.gif

nekak podobno tut jst razmišljam, zgleda, da zato ker sma tam nek z višino
tongue-1.gif
pa moj bi bil na eni strani vsaj 3m globok, da bi lahk čiiist brez skrbi skaku.

damjanf1

Pripravnik
2. sep 2007
53
0
6
doma
Tako kot so že omenili so prititočne naprave zakon. To je pač zelo močna črpalka ki na dnu sesa vodo in jo pri vrhu potiska priti plavalcu. Po želji lahko obračaš smer in moč vodnega curka, pa tudi lahko dodaš mehurčke - za masažo. Črpalko lahko uporabiš tudi v kombinaciji z kakšnim slapom, vodnim gejzirom, masažo.... (izbiraš z odpiranjem ventilov).
Sam ga bom doma naredil v velikosti 6×4 m, ker je z protitokom to čisto dovolj. (čeprav imamo prostor za olimpijskega
smile-1.gif
)

Damjan

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Nisem nek ekspert na tem področju, imamo pa v našem kraju nekaj takih, ki imajo bazen v hiši. Kar jaz vidim kot problem, so netolerantni sosedje. Problem je, če se s kolesom pelješ mimo njihovih hiš, vohaš klor. Ne morem si predstavljati, kako to smrdi v hiši. Najbrž kot v kakem nabito polnem hotelu v Umagu.
smile-1.gif

Ne vem, mogoče se to da kako drugače še poštimati, ampak verjetno je potrebno imeti vsaj karbonski filter.

Druga problem je voda. Ne vem, kako je na mestnem vodovodu - pri nas morajo prositi gasilce, da pripeljejo vodo s cisterno, ker bi lokalni vodovod verjetno izsušilo. Ena cisterna pa je nekje 100-120 EUR, če se ne motim. Bivših 30.000 SIT. Kolega vozi eno tako ob vikendih in polni bazene po regiji.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To o kloru je tko....nesposobni so sami vzdrževat vodo.

Treba kupit klorinator in testirat vrednosti klora, doma ko sem enkrat pogruntal, držim lahko klor tako nizko, da niti ne boš vedel da je notr, pa mamo streho čez bazen.

Maš pa ob gradnji možnost uporabe soli namesto klora....po želji.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ne, saj pravim, da nisem stručko. Še dobro, da si povedal.
smile-1.gif

Ni pa prijetno, da je tako pri njiih. Kolega živi 5 hiš stran. Če pihne dober veder, prismrdi še njim.
Gradil pa je od lastnice oče, ki ima že 20 let gradbeno podjetje ... Me ne čudi, da je nam dal predračun za tlakovanje 2x višji kot normalno.
wink-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Mislim da sem na forumu podsvojostreho bral temo o bazenih in mi je kratkomalo šlo na bruhanje....same negativne izkušnje in za vse razvidno, da so krivi oni sami.

+ to da za bazene v slo računajo kot za gradnjo stolpnice, vrjamem da niso prilubjeni...

Ne vem zakaj bi drugače delal reklamo za bazene, gradim jih ne tko da nimam profita od tega...mogoče imam malce maščevaln odnos do slo podjetij, katere se stem ukvarjajo (stricu prodali drek za 40k DEM, nam takrat dajali ponudbe za 20kDEM montažnega ipd...).

raY_

Pripravnik
20. avg 2007
122
0
16
wink-1.gif

Sem tudi sam ugotavljal če to ni morda v 'črncih'. evoga!
Pa se res tako klor vonja po ulici??

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Stari je bil danes tam. Na dvorišču 100 % veš, da je bazen v bajti. Zemljišče pa je direkt pred cesto.

Okolica se pretirano ne usaja, jaz osebno pa ne bi imel takega bazena doma, da vsepovsod voham klor. Pravim, če pa imaš čudne sosede, pa zna biti problem.

A vidva sta iz okolice?

damjanf1

Pripravnik
2. sep 2007
53
0
6
doma
Tole s klorom je najbrš res. Veliko ljudi ima namreč preveč klorirano vodo- posebej takrat ko vanj vlivajo hipoklorit, oziroma sami neredno skrbijo za higieno vode. Če si ne moreš privoščiti dozirne črpalke z meritvijo, oziroma dezinficiraš vodo z soljo in elektrolizo, moraš pač sam vsak dan po malem dodajati klor in pH korekcijsko sredstvo. (seveda glede na predhodne meritve z fotometrično metodo- daš tablete v vodo in primerjaš po barvni lestvici). Lahko se uporablja tudi tablete s klorom, ki jih daš v skimer in se počasi raztapljajo, vendar so tablete kar drage in hitro jih voda poliže.
Najbolj popularno sedaj je dezinfekcija s soljo, ki jo na začetku sezone streseš v bazen. Voda je malo slana (4ppm) in je dobra tudi za kožo- 2 muhi na en mah.
Elektroliza nato s pomočjo soli proizvaja klor- ki pa je ''brez'' vonja. Ponavadi je potrebno dodajati kislino za zmanjševanje pH vrednosti- dozirna črpalka.

Glede bazena v hiši pa to potegne še kup enih težav. Vlaga je največji sovražnik- še posebej če imaš malo bolj toplo vodo. Potrbuješ še razvlaževalce zraka , pa tudi ti niso vsemogočni. Skratka- za nas običajne ljudi ne priporočam.

Damjan

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Jep jaz sem iz okolice, ampak nebi vedel če mi kolega nebi rekel, ki dela tam odzadaj v črncih hišo, pa ima pogled na to hišo.