Ob izbiri takšnih 'no-name' baterijskih izdelkov je dobro poznati sistem in razlog za nizko ceno: polnilne baterije izdeluje le nekaj tovarn (pred leti dve) na svetu in njihova proizvodna kontrola kvalitete izdelka deli končen produkt (polnilne celice) v nekaj kategorij in tiste popolnoma neuporabne. Od kategorije pa je kasneje odvisno, kakšen bo cenovni razred posameznega kosa. In posledično - razumljivo - zanesljivost. Zaradi tega je pri poceni izdelkih loterija pri nakupu toliko večja, kolikor je izdelek cenejši. Podobno je pri mehanskih delih električnih strojčkov, kjer se lahko kvaliteta močno razlikuje.
Ko sem pred nekaj leti testiral posamezne izdelke baterijskih programov, sem med ostalim meril tudi vzdržljivost primerljivih vrtalnikov. Najbolj vzdržljiv je bil Festool (92000 obratov vretena), takoj za njim Makita s 85000, daleč najslabše pa se je odrezal Lamatec s samo 17000 obrati vretena. Izdelek, ki sem ga v osnovi primerjal z ostalimi, torej Iskra-Ero je uspel narediti slabih 40000 obratov. Pa niso bili samo baterijski vložki problem, levji delež je dodala natančnost izdelave in montaže sestavnih delov v pogonskem sklopu, torej motor + planetnik.
Skoraj tako natančno, kakor je bila razlika v obratih vretena je bilo tudi razmerje v ceni.
Morda bo s tem mojim prispevkom komu bolj jasno, kako je lahko nekaj drago, podobna zadeva pa poceni...