Balkonska sončna elektrarna

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.268
2.547
113
Torej največ el. se porabi podnevi.;)
Ponoči pa morajo el. prav tako delati, saj so zahtevani eni vidiki, pretok, okolje, konstrukcija el.
No in to vodo prav tako spustijo preko turbin - ponoči. Proizvedeno energijo porabilo pretočne el. z črpanjem/vračanjem vode v višje ležeče vire vode ali za jez, kjer se gladina vode zvišuje in se še enkrat porabi podnevi, ko je večja poraba.

Robček na Savskem bregu.
Ja tako kot je eden že rekel. Slovenija se je prebudila, narasla je poraba in so pipco čez turbine bolj odprli. Sedaj - ko grem mimo - pa že zapirajo.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.306
9.515
113
EU
Gledam PDF navodila za balkonsko 820W HYPONTECH, za primer reklamacije. Napisano je Severna Amerika, Kitajska in Japonska. Če kaj slučajno ne dela, kar je velika možnost, bi moral tam pošiljati, ker ni nobenega naslova za EU.
Domači trgovci imaju to boljše rešewno, ker so blizu, vendar so cenovno predaleč.
Tako zaenkrat odpade.

first1

Fizikalc
19. mar 2018
328
158
43
Balkonsko sončno je potrebno samo javiti elektru, da jo imaš in po 14 dneh jo lahko vključiš v vtičnico? Ne potrebuješ nobene ocene če je na tvoji lokaciji priklop možen? Ker vlogo za netmetering sem dobil zavrnjeno z razlogom da je zapolnjenih že 97% kapacitet (verjetno transformatorske postaje).

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.250
325
83
Nič ne rabiš. Samo priglasitev, papirje da je skladna ti pa prodajalec da (če pri nas kupiš).

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.306
9.515
113
EU
To je prav težava, da ne bi kupil pri nas, ker stane 800 Eur.
Zunaj stane 400 Eur, več pa ne dam.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.250
325
83
Brez baterij/akumulatorjev, samo paneli in razsmernik, so tam nekih 400 tudi pri nas (poglej recimo velog.si).

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.048
67
48
V reviji Monitor julij-avgust 2024 je test balkonske sončne elektrarne in kako deluje. Na koncu piše da je povračilna doba skoraj 10 let.

Priponke

• Monitor soncna elektrarna.pdf
    3,5 MB · Ogledi: 43
  • Všeč mi je
Reactions: dejan_

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.250
325
83
Zakaj ljudje domnevate da se bo cena elektrike samo višala, tega ne razumem? Kupujem elektriko za različne naročnike zadnjih 10 let (praktično v gigavatih)... pa so bile cene zadnjih 10 let (plus/minus eno leto, ne grem niti gledat), po indeksih nekako takšne:
2013: cena npr. 100
2014-2018: cena vsako leto padala enakomerno, na cca. 50
2019: cena v pol leta zrasla nazaj iz 50 na 100
2020: zaradi kovida cena padla
2021-2023: cena poskočila zaradi Ukrajine (tudi krat dva, nato padla nazaj na 120)
Tako da sklepati da bo cena avtomatično samo rasla je neumnost... ponudba/povpraševanje, pa še vrsta drugih dejavnikov je zraven. Po Ukrajini (pozabimo začetno špico) je cena elektrike kar se mene tiče zrasla izključno zaradi inflacije (covid inflacija, ker smo takrat naštancali toliko denarja in ga dali v obtok, primarna proizvodnja je pa padala), torej 30% inflacija, 30% zrasla cena elektrike - kar pomeni, ni zrasla nič, samo zaradi devalvacije vrednosti denarja je absolutni znesek narasel na tvoji (in moji) položnici za tretjino (upoštevaje še razne dajatve...).
10 let je absolutno preveč za kakršnokoli resno investicijo, da sploh prideš na ničlo, tud če je samo jurja pa pol. Trenutno gledam eno kombinacijo balkonske ki ima še baterijo/akumulator, pa imam tam 5 let in pol nekje izračun, pa recimo da je 1 leto variacije gor/dol (odvisno od cen elektrike, koliko mi bo špice znižalo, obrestna mera na to dobo...). Recimo da se odločam... verjetno bom vzel to kombinacijo. Če nimaš baterije zraven je pa tisto čisto brez zveze (samo paneli v štekar), ne prineseš prej kot v 10 letih, ker se tistih 600w v času ko sije sonce ne pozna ravno 7 eur na mesečni položnici.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in zoom

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.268
2.547
113
Test je pokazal, da 10% proizvedene el. energije podarimo elektru.
Le ta ima tako 10% več elektrike zastonj, ki pa jo potem proda naprej!

p.s. zgornji opis spremembe cen velja tudi v primeru atomske elektrarne :)

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.306
9.515
113
EU
Balkonsko bi nabavil zaradi pokrivanja porabe klime.
Klima napravo ponavadi preganjamo, ko je največja vročina, in sonce najbolj žge.
Prav takrat bi balkonska dala "vse od sebe".
Montiral bi na pomožni objekt "huto", ki ni visoka, in v primeru požara ne zgori hiša.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija