Avtodom - družinsko popotovanje prvič

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
ksz ...

Avtodom je treba probat, pa pol se vidi al paše al ne
smile-1.gif
(verjetno kot jadrnica, čeprav še nisem jadral .... sam pravijo da more bit prava skupina ljudi, da poteka vse ok)

Leta 2010, sem bil prvič na dolgem dopustu z Avtodomom ... 3 -je smo najeli AD za 6 oseb in se odpravili na Nordkapp. 23 dni potovanja. Prostora v AD-ju je bilo glih prav, dve soebi spali zgoraj na zakonski, jaz zadaj na pogradu, spodaj prtljažnik/shramba
smile-1.gif
Miza pa vedno pripravljena.

Potovali smo super, prvo noč/dan smo malo stisnili in se pripeljali na Dansko. Potem pa vsaki dan malo naprej proti Nordkappu. Prevozili vse skupaj 12.000km. Vožnje je bilo kar nekaj, vendar smo uživali ... še posebej Norveška , pelješ pelješ ... pa vidiš lepo jezerce, parkiraš in prespiš, zjutraj stole in mizo ven, kavica in uživaš v miru in razgledu ... pokrajina na severu se mi zdi idealna za avtodomarstvo .. velike razdalje med kraji, redka poselitev, lepa pokrajina, in urejena postajališča, počivališča ....

V Gerianger fjordu smo imeli sicer eno neprijetno preizkušnjo na eni serpentini, vendar se je srečno izteklo in nam je pokvarilo samo 4 urce potovanja ... pred serpentino smo se ustavili lokalni dostavi sladoleda s tovornjakom ... vendar je mlad šofer kamiona, vzel ovink na široko in nam odpeljal polovico odbijača zadaj ... bil je zelo korekten/pošten. Napisal v evropsko poročilo, da je zapeljal na sredino ceste in preširoko zavil ... odbijač smo prilepili z american tape ... žice luči, je na srečo sam staknilo konektorje, edino meglenka se je vtrgala, sam ta ni igrala neke vloge ... lastnik najetega AD tudi ni kompliciral, smo mu predali evropsko poročilo in je bilo OK.

Ford (140 konjski dizel, če se ne motim) nam je trošil povprečno 11,4L/100km ... s tem da smo preko nemčije peljali tudi 120 - 130km/h ... dobro da je imel 6 prestav, je vsaj bolj idealno za na AC.

Junija na Nordkapu ej bilo 0 st. pa sneg ... tako da smo lepo koristili vgrajeni webasto, ki je grel na momente še preveč
smile-1.gif

Na začetku je potrebno malo pazit kako voziš, oz. se je treba zavedat da voziš škatlo zadaj in grbo nad glavo
smile-1.gif
)

Kuhali smo si večinoma v avtodomu, "material" nabavljali v lokalnih marketih in ni bilo nobenih težav ... na koncu ko smo vse prešteli, nas je potovanje 23dni, do Nordkappa, stalo 1600€ po osebi. (se pravi 3 x 1600€)

S seboj smo imeli tudi kolesa, tako da smo v par mestih odkolesarili v center ... s parkiranji avtodoma večinoma ni bilo težav ... v Oslu smo bili par dni v Marini, kjer je v sezoni urejen "kamp za AD in koristili javni prevoz.

Meni je bilo prav fino in lepo .... se pelješ, vidiš kaj zanimivega, ustaviš, greš pogledat ... pelješ naprej ..si lačen, zapelješ h kraju, skuhaš kosilo, poješ ... malo počitka ob kavici, pelješ dalje ... se utrudiš, poiščeš plac in prespiš ....

Letos maja, se v isti ekipi odpravljamo na Nizozemsko. 14dni ... komaj čakam
smile-1.gif

1739459-nordkapp.jpg

Priponke

• 1739459-nordkapp.jpg
    1739459-nordkapp.jpg
    42,7 KB · Ogledi: 277

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.292
113
Zanimivo, lepo opisano. Žal se ne strinjam samo s ceno takšnega dopusta. To je absolutno predrago, za kar ti avtodom nudi. Jaz sem bil na severu prav tako 23 dni, prav tako do Nordkappa, isto 12.000km z dvema TDI-jema s skupno porabo 10l, šest ljudi, ravno tako se ustaviš kjer ti paše, ajde imaš nekoliko več dela, kot da samo tendo in stole raztegneš, vendar smo za isto stvar plačali 700€ po osebi s tem, da sta bila oba avta temeljito poservisirana, ko smo prišli domov, vse vključeno v ceno. Pa nismo paštet otepali na dopustu..

Ne me narobe razumet, imam izkušnje s prikolico, točno z avtodomom ne, vendar raje denar za dopust porabim v več rundah, kot da bi si "privoščil" najem avtodoma in to poskušal razumet kot neko posebno izkušnjo za ceno polpenziona v hotelu.

V tej vaši lepi izkušnji na severu sem se videl, zato sem dodal svoje mnenje, ne zato da bi se kregal a je fora avtodom ali ne. Dobra fora je zelo, žal se mi zdi le predraga.

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Evo ravnokar sem gledal stroske za moj dopust na Norveskem leta 2009, avto, 2 osebi in sotor, nekaj manj kot 5000km.
nocitve 590€
hrana 275€
trajekti 340€
cestnine+P 100€
gorivo 480€
predornine 30€
ostalo 250€
--------------------
skupaj 2000€

Ce bi spal zunaj in ne v kampih bi komot imel 500€nizje stroske.

LP

kingroad

Pripravnik
14. nov 2008
241
0
16
Jaz pravim da vsakemu svoje. Nekomu paše šotor, drugemu prikolica, tretjemu hotel all inclusive.
Jaz imam AD že nekaj časa in ga zaenkrat nebi zamenjal za zgoraj naštete možnosti dopustovanja. Uporabljamo pa ga vse leto, tudi na smučarijo gremo z njim. Veliko prednost vidim v tem da lahko izberem vedno lepo vreme (če seveda dopušča čas) in nisem vezan na rezervacijo v nekem hotelu. Velikokarat se zgodi da se v petek popoldan sprdnemo in potegnemo na vikend npr. na morje....
Edino slabost je pač v ceni. Avtodom se ne izplača če gledaš z vidika denarja. Vendar a se izplača imeti na osebnem avtu 19" alu platišča namesto 15" jeklene? Pralni stroj z tač skrin displejem namesto navadnega z gumbom? Jaz pravim, samo enkrat se živi
evil.gif

p.s.: člani na tistem forumu (caravaning) so prav fejst ljudje, samo v živo jih moraš spoznati in ne prek tipkovnice. Prijavljeni pa so tudi ljudje s prikolicami in kakšen šotoraš se tudi najde
cheer.gif

kingroad

Pripravnik
14. nov 2008
241
0
16
Verjetno ni nobeden prisiljen da plača članarino. Jaz sem jo z veseljem plačal, saj sem dobil gor ogromno koristnih informacij, za nameček sem celo AD kupil od "forumaša"
smile-1.gif

cordo

Pripravnik
21. maj 2008
52
0
6
Evo; letos poletje Sicilija 2 tedna s posteljo nad glavo in še eno na riti... Gajba 3,2m višine in 7,35 dolžine, jebeni apartma!!!
smile-1.gif