Avto na položnice in leasing

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kako to izgleda za oba primera, kakšn papirje rabiš, kako je če ne plačaš kakšnega obroka, kdo je lastnik avtomobila do izplačila?

V glavnem, nakup naj bi bil na neke obroke, kredita ne bom vzel.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Zdaj sem šele videl kam sem dal to temo - lahko nekdo prestavi v avtomobilizem?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ali ne bi bilo bolje, če to vprašaš leasingodajalca?

Načeloma je "na položnice" leasing kot leasing, s tem da dobiš položnico vsak mesec (ne pozabi, da moraš imeti polog), vendar ti glede na to, da že v naprej sprašuješ "kako je če kaj ne plačam" to idejo toplo odsvetujem. Lastnik je pa - jasno, predvsem zaradi takih ki kdaj kaj ne bi plačali - leasing hiša.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Upal sem, da se ne boš ravno TI oglašal v to temo, ampak naj ti bo, bom preživel. Tega ne sprašujem ker nečesa ne mislim plačat, ampak ker moram kot odgovoren človek vedet kaj me čaka, če nečesa ne plačam, sploh pri položnicah. Ker če ti po dveh neplačanih obrokih vzamejo avto, pomeni da si pač butelj, če vzameš avto na 5 let, ker gre VEDNO lahko kaj narobe, da pač kakšen obrok plačaš z zamudo.

Ker pa je to forum, pa sem vprašal tu, ko bom pa točno vedel za kaj gre, bom pa vprašal še pri leasing hiši oz. tam, kjer bom avto kupil.

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Plačilno listo potrebuješ, pa polog. Potem se pa dogovoriš za obroke in vse ostalo. Najbolje da kar s tistim, ki ti bo dal leasing.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Pa položnice?
Običajno je to leasing. Pač ljudem je bližje ''na položnice''.

Še glede neplačila obroka. Če vidiš, da ti ne bo zneslo, greš PRED zapadlostjo obroka do leasingodajalca in skupaj poiščeta rešitev. Namreč večinoma (99,9%) leasingodajalcem ni v interesu, da ti poberejo avto, temveč da stvar lepo odplačaš. In so vedno fleksibilni za dogovor. Seveda pa je to potrebno izvesti PRED zapadlostjo obroka. Zgolj za vsak slučaj še enkrat ponavljam bistven element.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Hm, a ni tako, da abiš bit za leasing zaposlen za nedoločen čas, za položnice pa ne? Samo da so pri položnicah toliko strožji glede ne plačila.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Blah, blah, blah...

Ti je mtl lepo povedal kaj storiti. Seveda pa je bolje, da kot vsak odgovoren kreditojemalec, poskrbis, da lahko vsaj dva-tri obroke plačaš tudi v primeru, da si nezaposlen, oz. nimaš denarja v tistem trenutku.

Saj ves, "vedno imej prihranjeno dovolj za vse stroske za 3-6 mesecev"...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Hm, a ni tako, da abiš bit za leasing zaposlen za nedoločen čas, za položnice pa ne? Samo da so pri položnicah toliko strožji glede ne plačila.
Za leasing ni potrebno nič. Za kredit pa ja. Čeprav, če bo klošar prišel po SL AMG, zna imeti morda manjše težave tudi pri leasingu
grin1.gif
.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Hm, problem je če si s.p., zato sprašujem. Ker kot s.p. takega kredita skoraj ne dobiš in pride v poštev lizing.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ce si s.p. in imas sprejemljivo boniteto vzemi nekaj na operativni leasing (ALD, Hertz, Sixt, what ever...) Vseh ted budalastin z "BMW Serija 5 335i letnik 1999 na položnice za 60 mesecev brez pologa" se je pa najbolje izogibat.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Operativni pomeni da si v bistvu avto samo "izposodim" do konca plačila? Ko je plačan je moj?

Kaj pa oni drugi lizing?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Operativni, a.k.a. poslovni najem pomeni, da ti placas X denarja, oni pa skrbijo za vse (tudi servise, gume, itd.). Na koncu ga lahko odkupis, ampak moras se vedno dati polog. Spodoben avto je okoli jurja EUR/mesec. Malo poglej po spletni strani financ, oni imajo naceloma zraven testov avtomobilov napisano koliko stane operativni leasing.

Financni pa pomeni, da das polog, placujes, in je na koncu tvoj, ponavadi brez odkupnih stroskov.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ampak, resno opozorilo...

Ce razmisljas o poloznicah verjetno nimas ali bonitete ali denarja za kaj bolj tradicionalnega. Enkrat pojdi (ce si iz Lj.) pogledat v drugo klet Tivoske 30... Tam ma Factor Leasing / Factor Banka sedez. Sami hudi avti z 10-15-20k km, ki jih fok ni mogel placevati.... Ce se bos pa slucajno lotil najema preko poloznic pa sestnajstkrat preberi pogodbo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sosed je kupil novo škodo in v 5letih bo na obroke plačal 18k€, čez 5let more avto vrnit nazaj, če pa ga želi obdržati more doplačat še 6k€.
kak se vam to zdi?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Zdi se mi, da ti ni vsega povedal...
smile-1.gif

18k v obrokih, 6k odkupa... Na to dodaj pa se nekaj za depozit (ki je skozaj zhiher bil), 5 let obveznega polnega kaska, 5 let obveznih servisov pri uradnih serviserjih (ce si kupil nov avto) in dveh kompletov gum (ker ti, jasno, kasko ne bo veljal ce bojo gume krive), in najverjetneje se kaksega jurja stroskov obdelave/odovritve.

Pa smo na 30k. Da ne omenjam, da je skoraj ziher omejitev kilometrov.

A je to se ugodno za Skodo?
smile-1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Mah, jaz bi nekaj kupil za ene 5.000 - 8.000 eur, tako da tole pomojem ne pride v poštev. Kakšen drug predlog?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
KaJ bi ti kupil za 5k-8k...

"Reprezentativno" limuzino
Soliden avto
Star kombi...

Brez EPPja, lastne izkusnje:

Moj "drugi avto" je na financni leasing pri Gorica Leasing. Random izracun:

Leasing izračun za pravne osebe

Vrsta opreme: Osebno vozilo

Nabavna vrednost: 8.000 €
Polog 20% 1.600
Znesek obroka 154
Stroški 1,7% 88
Davek na obresti 978 196

Znesek kreditiranja: 6.400 €.

Pred podpisom pogodbe je potrebno plačati polog, stroške in DDV na obresti in sicer 1.884 €.

Preostalo glavnico leasingojemalec poravna v 48 obrokih po 154 €.

Vozilo mora leasingojemalec kasko zavarovati in sicer z max. 1% odbitno franšizo.

Po želji vam lahko zavarovanje pod ugodnimi pogoji uredimo pri nas ob podpisu leasing pogodbe.

Rabis pa:
1) Zaposlen
2) Kreditno kolikor-toliko sposoben, odvisno od tega za koliko bo ti kupil
3) Imeti nepremicnino, ce nisi zaposlen
4) Ce si firma moras imeti prebavljivo boniteto
5) Denar za polog (in, jasno, redno odplacevanje obrokov)

Tukaj mas pa kaj vec:
http://www.gorica-leasing.si/izracun.php

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
za škodo je sigurno ugodno, v to ne dvomim
wink-1.gif

sam sem dal bolj kot tretjo možnost glede na naslov teme in če ima kdo še kaj za zraven povedat, kot si recimo ti.