Avstrija, delo, davki

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
V Slovenijo s tem ne pride nič, zaposleni v Avstriji pa k nam nosijo avstrijske evre. Direkten zaslužek države Slovenije od izvoza.
Misliš da tankajo v Sloveniji? pa na dopust hodijo v Moravske toplice namesto na Hrvaško? pa smučat na Krvavec namesto v Avstrijo? Pa v Lesnino namesto v Ikeo?

Direkten izvoz ??? Ja, samo ali bi morali vsi izvozniki imet tisto olajšavo pri dohodnini al samo tisti iz Apač?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.136
5.078
113
Nuku`Alofa
Nisi odgovoril na vprašanje - kaj je za državo bolje, ali da človek živi na sociali ali da dela v Avstriji, tudi če ni obdavčen v Sloveniji?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.136
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
V Slovenijo s tem ne pride nič, zaposleni v Avstriji pa k nam nosijo avstrijske evre. Direkten zaslužek države Slovenije od izvoza.
Misliš da tankajo v Sloveniji? pa na dopust hodijo v Moravske toplice namesto na Hrvaško? pa smučat na Krvavec namesto v Avstrijo? Pa v Lesnino namesto v Ikeo?

Direkten izvoz ??? Ja, samo ali bi morali vsi izvozniki imet tisto olajšavo pri dohodnini al samo tisti iz Apač?

Kje pa, še šolske knjige za svoje otroke kupujejo v Avstriji.
Ja, olajšavo bi morali imeti vsi izvozniki. Tisti iz Apač so le najbolj glasni. Nekdo pač mora začeti.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Nisi odgovoril na vprašanje - kaj je za državo bolje, ali da človek živi na sociali ali da dela v Avstriji, tudi če ni obdavčen v Sloveniji?
In kaj je za državo bolje, da človek živi na sociali ali da dela v Sloveniji? Bi si ta ki dela tudi zaslužil oprostitev davščin v sloveniji tako kot tisti ki dela v avstriji?
In kaj je za našo državo bolje, da nekdo dela v Avstriji in v sloveniji ne plačuje davkov, ali da nekdo dela v Sloveniji in ne plačuje davkov?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.461
9.766
113
EU
KSZ. Daj ne kvasi. V Sloveniji ne dobi dela, (odgovor ene mame " sreča da si je zrihtal delo"), zato je odšel delat v Avstrijo. Glede upravičenosti socialne pomoči rajši ne bi debatiral. Najbol glupa poteza države je bila dajanje finančnih sredstev za zaposlitev delavcev , ki so na zavodu za zaposlovanje. Firme so porabile sredstva in delavcu dale odpoved za tri dni, da prekinejo čas zaposlitve. Potem znova koristile ugodnosti. Vodjo proizvodnje sem vprašal zakaj ne podaljšajo pogodbo delavcu ki je dober in že pozna celotni potek dela? Je povedal "ker za to dobimo finančna sredstva od države" To je primer neupravičenega razmetavanja denarja zaradi glup3 zakonodaje. Zakonodajo pa določa kdo....

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
In kaj je za državo bolje, da človek živi na sociali ali da dela v Sloveniji? Bi si ta ki dela tudi zaslužil oprostitev davščin v sloveniji tako kot tisti ki dela v avstriji?
In kaj je za našo državo bolje, da nekdo dela v Avstriji in v sloveniji ne plačuje davkov, ali da nekdo dela v Sloveniji in ne plačuje davkov?

Točno tako!

Teli apačarji al kakor koli se imenujejo verjetno lani enkrat niso tankali v SLO, zelo verjetno pa tudi špecerije ne kupujejo pri nas. Tisti ki služijo v SLO (pa recmo minimalca) pa 99% nakupov opravijo v SLO.

In še vprašanje zate: kaj je za državo bolje? Da nekdo hodi v SLO v službo in dobi dodatek na plačo, da dobi ven minimalca, ali je bolje da je na socjali?

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

A poznaš še kakšne izvoznike, ki plačujejo dohodnino?

Kadarkoli sem v Avstriji (ca. 1x na mesec) tankam tam; tehniko kupujem preko neta, največ iz DE; dopust večino tujina (na Hrvaškem nazadnje 2005), letos tudi Moravske; smučanje Avstrija; ja, in lastnik Lesnine je XXXL Lutz - torej je samo dilema, ali kupim pri Avstrijscu ali pri Švedu?
BTW: IKEA je IMHO precenjena z odličnim marketingom in čredo vnaprej prepričanih kupcev,,,

Kaj sem sedaj po tvoje? Slab državljan?

Nazadnje urejeno:

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

A poznaš še kakšne izvoznike, ki plačujejo dohodnino?
Sem delal v firmi, kjer je šlo vse v izvoz. Pa sem plačal dohodnino po slovenki lestvici brez Apaških olajšav. Bi jih jaz tudi moral imeti, saj je denar v firmo prišel iz tujine jaz pa tankal (in drugo) v Sloveniji?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.136
5.078
113
Nuku`Alofa
Zahvali se cmerarju, ki še vedno futra prepožrešno JU.

Bom pa še enkrat postavil vprašanje, na katerega noben zagovornik dvojnega obdavčevanja noče odgovoriti:

Kaj je bolje za državo - da palčuje socialo in zdravstvo brezposelnemu ali da si ta najde delo v Avstriji in nosi denar k nam???

Da vsi tankajo v Avstriji - hvala, cmerar. Jaz sem blizu cro meje in tankam tam. Jeb.š požeruhe.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
...
Sem delal v firmi, kjer je šlo vse v izvoz. Pa sem plačal dohodnino po slovenki lestvici brez Apaških olajšav. Bi jih jaz tudi moral imeti, saj je denar v firmo prišel iz tujine jaz pa tankal (in drugo) v Sloveniji?
Če delaš v podjetju, ki izvaža, še nisi izvoznik. Izvoznik je podjetje; podjetja ne plačujejo dohodnine.

In namesto, da se zavzemaš za to, da še sosedu krava crkne (nabijmo Apačanom davke), se raje zavzemaj za to, da bodo davki in prispevki iz dela vsaj približno podobni avstrijskim...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.295
7.058
113
Dvojno obdavčenje ne obstaja, ker se pri nas prvo odšteje že plačan davek v AT, šele potem se obračuna naša dohodnina.

Socialcev se ne bat, itak vse porabijo za račune, kar se pa steče nazaj do države.

AT pa delajo v tujini in trošijo tam, slovenija vidi sila malo njihovega denarja, le stroške ima z njimi, oz je imela v preteklosti.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

Bom pa še enkrat postavil vprašanje, na katerega noben zagovornik dvojnega obdavčevanja noče odgovoriti:

Kaj je bolje za državo - da palčuje socialo in zdravstvo brezposelnemu ali da si ta najde delo v Avstriji in nosi denar k nam???

Da vsi tankajo v Avstriji - hvala, cmerar. Jaz sem blizu cro meje in tankam tam. Jeb.š požeruhe.

Enako velja zate:

In še vprašanje zate: kaj je za državo bolje? Da nekdo hodi v SLO v službo in dobi dodatek na plačo, da dobi ven minimalca, ali je bolje da je na socjali?

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Citat:
...
Če delaš v podjetju, ki izvaža, še nisi izvoznik. Izvoznik je podjetje; podjetja ne plačujejo dohodnine.

In namesto, da se zavzemaš za to, da še sosedu krava crkne (nabijmo Apačanom davke), se raje zavzemaj za to, da bodo davki in prispevki iz dela vsaj približno podobni avstrijskim...
Če pa nekaj denarja, ki si ga zaslužil v tujini pri nas zapraviš (koliko pa država zapravi zate ne poveš), pa tudi še nisi izvoznik.
Če praviš da je izvoznik podjetje - Apačan ni podjetje.

Ne zavzemam se da Apačanom nabijejo davke, zavzemam se za ukinitev privilegijev.
Pa se vsaj Apačani zavzemajo, da bodo naši davki (in plače) podobni avstrijskim, ali samo zahtevajo da plačajo davke po nižji dohodninski lestvici kot ostali prebivalci slovenije?

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

Ti bom jaz odgovoril.
Nobenega dvojnega obdavčevanja ni. Apačani od sedaj plačajo dohodnino po enaki stopnji kot ostali prebivalci slovenije. In proti temu protestirajo.
Seveda je bolje, da nekdo dela , kot pa da mu država plačuje socialno. Vprašaj se raje, zakaj bi moral biti nekdo ki dela in zasluži in koristi usluge državnega aparata oproščen plačila davkov ?

A so jim ceste po vasi splužili Avstrijci ali naša država - kamor najraje nebi plačali davkov?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.136
5.078
113
Nuku`Alofa
ČE bi šla dohodnina za komunalne storitve, bi razumel. Ampak cestni sklad plačajo pri registraciji avta, dohodnina gre pa za vzdrževanje javnega aparata oziroma na Ciper.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik johannes pravi:
Citat:
Vsak izgovor je dober, s katerim uspeš prepričat delavce, da se plače ne morejo povišat.
In zakaj bi jih višali, če delavci delajo tudi za nižjo plačo? Manj jih plačaš, več sam vtakneš v svoj žep, a ni tako? Dokler ne stavkajo.

Mene fascinira le ena stvar: Zakaj v Avstriji delodajalci ne razmišljajo po "slovensko" : delavcu minimalka, kakih 480 - 600 evrov bo čisto dovolj, pravzaprav še preveč.

In zakaj ti isti delodajalci niti ne razmišljajo, da bi ukinili 13. in 14. plačo?

Kot da jodlarji ne iščejo "notranjih rezerv" in ne poskušajo racionalizirati tako proizvodnjo, kot javno upravo...

Seveda iščejo in poskušajo racionalizirati, ampak ne na naš slovensko/balkanski način, da bi jim avstrijski delavec delal za plačo recimo 230 ur, pa ne bi dobil plačanih nadur.

Samo enkrat ne bi plačali nadur, pa gre privatna firma k hudiču, v javni upravi pa šef (s tako "idejo") odleti, kolikor je dolg in širok.

Gre za moralo, etiko, poštenost delodajalcev, ali kaj četrtega?
Mogoče gre za strah pred javno izpostavitvijo? Strah pred visoko denarno kaznijo? Strah pred čevljem in posledično verjetno nezmožnost ponovne zaposlitve?

Zadeve so zelo enostavne. Prvič tam je pravna država. Če se ne držiš zakonodaje ali pa dogovorov - npr. pogodb, popušiš.

Drugič, tam je konkurenca.
Konkurenca za kupce. Ni dogovorne ekonomije, da se včlaniš v Forum 21 in padajo posli, konkurenci pa pošiljajo samo inšpektorje za vrat. Tam nimaš kvalitetnih produktov, popušiš stranke, popušiš prihodke in adijo. Se naberejo neplačani računi, v parih tednih te izterjajo ali zaprejo. Si moneyžder, ki si tako zafural podjetje? Dobiš samo še kak job za smetarja, pri nas bi pa postal kak minister za gospodarstvo.

Konkurenca za kadre. Dobri kadri so osnova vsakega podjetja. In konkurenca ti diha za vrat ne samo za kupce, temveč tudi za zaposlene. Imaš dobrega inženirja ali pa samo odličnega strugarja? Sigurno ga novači še kdo drug. Ga boš dal na minimalac, nema problema, jutri gre k tvoji konkurenci. Si pač prišparal kratkoročno, dolgoročno te pa ni več.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
ČE bi šla dohodnina za komunalne storitve, bi razumel. Ampak cestni sklad plačajo pri registraciji avta, dohodnina gre pa za vzdrževanje javnega aparata oziroma na Ciper.

A dohodnina ki jo jaz plačam pa ne gre?

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Pri nas čiščenje snega po lokalnih cestah plača občina.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
In občina dobi denar iz lufta?
sprasujem se.gif