Asfaltiranje dvorišča kdaj

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Nizke temperature in dez niso problem za asfalt. Ce bi bil to problem, bi bilo vse severneje od nas se vedno v makadamu 😊
Pomembna je priprava povrsine, struktura asfalta, pa seveda valjanje, ...
Pri nas na dvoriscu je po malo manj kot enem letu starosti asfalta z mesta malce hitreje speljal audi quattro in se je poznalo, majhni kamencki so se odluscili iz podlage. 😆

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Je prisel asfalter sanirati zadevo. Odstranil in na novo polozil tiste pol kvadrata. Sedaj je mir.
Pa hvala za namig o deskah pod drvmi. Jim bom prizanesel se nekaj let strahu pred pecjo
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Citat:
Uporabnik wind pravi:
kaj pa granulacija AC16 pride v poštev za dvorišče

Za kakšno bolj obremenjeno dvorišče ,kmetija ,delavnica je 16-ka več kot dobra.. Za klasično dvorišče ob ,pri hiši pa je boljša izbira dvoslojni z 8-co na vrhu.
Če imaš možnost ,je fino da greš nekam pogledat eno in drugo varianto. Veliko je tudi odvisno od asfalterjev kako položijo in uvaljajo.

Zna biti 16-ka zelo lepa ,pozimi pa ravno prav robata da ni takoj drsališče. Možnosti je pa itak več. Recimo da imaš dovoz malo v klanec , daš na dovoz 16-ko ,na samo dvorišče pa 8-co...
Odvisno pač kakšne imaš želje.

lp

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
AC16 naj bi bilo 6-7 cm . Imaš še vmesno granulacijo AC11 ,ta je pa nekje 5-6 cm. To je enoslojno.

Pri dvoslojnem pa AC22 5cm+ AC8 3cm.

lp

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Če si lahko sposodim temo. Imam betonirano dvorišče, na katerem je beton poškodavan od soli. Čez obstoječo betonsko ploščo bi dal asfalt, zato me zanima, kolikšna pa je minimalna debelina sloja.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Če mene vprašaš ,bi jaz če ni predebelo ta beton vrgel ven ,pa vse na novo...

Problem bo to asfaltirat ,sploh če so kakšni nakloni ,nagibi...Debelina je čisto odvisna od podlage kako je s padci ,stiki..Moraš vedeti ,da se ti tudi cela površina dvigne za te centimetre .Čeimaš kakšne jaške, rešetke, je treba vse dvigovat ,kar ni tako enostavno kot se zdi.Od oka pod 4-5 se ni za igrati. Pa res dobro odstraniti vse kar se lušči od betona , fajn sprati ,pomesti,posušit...in zelo dobro našpricati z emulzijo.

lp.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Jaz sem ga položil preko kamnitega tlaka, (kosi kamnitih plošč ). Zmenjeni smo bili za 3cm finega. Ponekod so ga dali manj in sem imel težavo, ponekod več, ker so ga pripeljali kakšnih 10m2 preveč in so proti koncu delali kup, da so vsega porabili.
Višine pri vratih sem imel dovolj, sem pa moral dvigniti jaška greznice. Naj ti obvezno vsaj en dan prej nas pričajo z emulzijo. Meni so tik pred asfaltiranjem, verjetno da jih je to teplo na tisti fliki.

Nazadnje urejeno:

wind

Pripravnik
17. sep 2007
293
0
16
Kaj pridobim ce dam pred asfaltiranjem podlozmi filc pred fino pripravo na dvorisce

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Filc se daje pod tampon. Odvisno, kakšen teren imaš spodaj.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.127
656
113
na zemljo ne moreš dat asfalta.
nekako pravilni vrstni red bi bil: zemlja, filc, tampon II, tampon I, grobi asfalt, fini asfalt.
tak nekako smo mi delali, vendar je tega 15+let.

edit: med zemljo pa tamponom II ni nujno dati filca.

lp

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Zanima me ali obstaja tockovno utrjevanje in scim, kajti valjar ma tolk velko povrsino da se pesek sprime skupaj in je kao trdo ampak ce je spodaj luknja se pa to pojavi sele kasneje kot problem, ravno sedaj imamo samo nasut z grobim kamnom cca 30cm teren(seveda ne idealno in je kje zemlja) pa je bil zvozen tudi od 20t bagra pa potem malo zravnano in pride kasneje tovrnjak pa luknjo naredi. Al pa skopat vse vn pa raje narest 50cm grobega tampona pa potem fini pesek in utrdit predno pride asfalt pa bo vrjetno ceneje.
Sej tak tovrnjak vrjetno nebo stal na dvoriscu a seveda nikoli ne ves

Nazadnje urejeno:

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Nekje naj bi bil izkop " do trdega " ali pa nekje vsaj 50 cm nasutja za domačo uporabo. Zemlja in podbno odpadni material nima v samem nasipu kaj iskati,,,

če je prisotna kakšna odprta brežina ali kakšna možnost zamakanja je smiselno ob robu naredit še odvodnjavanje ,drenažo...

lp

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Nekje naj bi bil izkop " do trdega " ali pa nekje vsaj 50 cm nasutja za domačo uporabo. Zemlja in podbno odpadni material nima v samem nasipu kaj iskati,,,

če je prisotna kakšna odprta brežina ali kakšna možnost zamakanja je smiselno ob robu naredit še odvodnjavanje ,drenažo...

lp