Asfaltiranje dvorišča kdaj

wind

Pripravnik
17. sep 2007
293
0
16
Sem pred dilemo prosim za pomoč.
Pred hišo nameravam asfaltirati dvorišče cca 180 m2 in me samo zanima ali je še mesec november in december še čas za asfaltiranje dvorišča!

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Pri nas smo asfaltirali lani dvorišče 14.11. - zadeva je uredu
smile-1.gif

Samo da ne pada, pravijo, pa je vse uredu. No, pa da je podlaga kolikor toliko suha.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če je lani 14. novembra bilo dovolj toplo ne pomeni, da bo dovolj toplo letos oktobra, kaj šele novembra ali decembra. Asfalta ne moreš polagati, če je zunaj preveč hladno. Asfalt morajo namreč ogreti in še toplega prepeljati do mesta polaganja. Če si bolj oddaljen od asfaltne baze, če asfaltna baza nima dovolj naročil, da bi pripravljala asfalt (180 m2 pač ni neka površina za povprečno bazo), če ti na predviden dan zapade sneg, če...boš asfalt polagal šele spomladi.
Svetujem ti, da se obrneš na izvajalca, če želiš relevantne odgovore.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Meni je polagal ASFALT KOVAČ d.o.o. Imel sem dvoslojnega in naredili so vse naenkrat.
Lahko jih samo pohvalim.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.127
656
113
najboljše je polagati asfalt poleti, ampak takrat so najbolj zasedeni in včasih je težko dobiti asfalt.

Glede polaganja oktobra in novembra, pomembno je, da je asfalt vroč ob vgradnji, da ni preveč mrzlo (mislim, da asfaltne baze delajo do 0°C), glede padavin in mokrote se tudi potem pozna v kvaliteti vgradnje.

Ja 180m2 je zelo mala količina.
Meni so položili junija 140m2 (dvoslojnega 100m2, enoslojnega 40m2 - garaža), pa vem, da so tisti dan bli še vsaj pri dveh drugih strankah s podobnimi kvadraturami. če me spomin ne vara so imeli položeno v cca 3-4urah vse komplet.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Asfalt naj bi imel ob vgradnji 170C. Na gradviscu smo imeli pokrito najbrz preko jurja metrov s folijo, ker se je mudilo. Asfalt so nalozili kljub konkretnemu minusu, pa ga niso pripeljali na dolenjsko ker jih policaji v sneg niso spustili. (zaprli AC za tovornjake). Pripravi mivko da ga posujes po polaganju. Sicer ne vem zakaj to ne naredijo sami

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Asfalt naj bi imel ob vgradnji 170C. Na gradviscu smo imeli pokrito najbrz preko jurja metrov s folijo, ker se je mudilo. Asfalt so nalozili kljub konkretnemu minusu, pa ga niso pripeljali na dolenjsko ker jih policaji v sneg niso spustili. (zaprli AC za tovornjake). Pripravi mivko da ga posujes po polaganju. Sicer ne vem zakaj to ne naredijo sami

In zakaj posipanje z mivko ??

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Ne vem natancno, slisal sem od različnih to zgodbo. Se mi pa zdi asfalt za dvorisca budget roba da je tezko se vecja budget.
Imam nek prekop za asfaltirat. En mesec sem cakal lokalca, ne jebe pet posto. Pred tednom sem poslal email se dvema ki po nasem koncu asflatirata, da bi spotoma se moj prekop, pa se bojim da letos to ne bo narejeno. Bo treba kar beton cez vrzt.

Nazadnje urejeno:

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
Mivka se posipa zato, da ne zvrtaš luknje v frišen asfalt, ko obračaš z avtom po njem.
Po mivki kolesa lepše spodrsavajo.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
To posipanje mivke je dobesedno brezveze... Treba se je zavedati, da se mora asfalt tudi na nek način posušiti in strditi. Kdor gre takoj z avtom gor ,pa da še na mestu suče itak ni čisto dihtig.

Občutljiva na kolese je res kakšna štirka (najbolj fin) pa še to sredi poletja ko je največja vročina. Kdor ve kaj je asfalt pa si itak ne bo dal na najbolj obremenjene površine štirke. Prvič ker je že pri polaganju največ možnosti da se kaj zajebe ,drugič je resnično najbolj občutljiv na kolesa , in pa tretjič to imaš živo drsališče že ob dežju...

Najbolj primeren za dovoze ,parkinge... je dvoslojni z osmico na vrhu. Če je vsaj približno pravilno položen in BISTVENO pravilno in dobro uvaljan ni nobene potrebe po mivki.

Za kakšen bolj klanec ,obremenjeno dvorišče kjer so še pogosto kakšni stroji ,traktorji je pa tudi lepo položena šestnajstka idealen izbor.

lp

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz se tudi vedno smejim kekcem, ki imajo še cel teden po asfaltiranju trakove čez uvoz in na debelo mivke. Le kako preživijo ceste, kjer se zapodimo nanje 1,2,3 po polaganju.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Sem se jaz enkrat tako zapodil s kolesom. Bil je zanimiv filing.
En teden je prevec. Sem pa ze napisal da so dvorisca narejena najbrz iz res top budget asfalta. Ceste so samo iz budget asfalta.
wink-1.gif

O kvaliteti bitumna je se forumas nekoc pisal (se v casu gradbenih baronov)

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sem se jaz enkrat tako zapodil s kolesom. Bil je zanimiv filing.
En teden je prevec. Sem pa ze napisal da so dvorisca narejena najbrz iz res top budget asfalta. Ceste so samo iz budget asfalta.
wink-1.gif

O kvaliteti bitumna je se forumas nekoc pisal (se v casu gradbenih baronov)

Načeloma je za take bolj lokalne ceste in dvorišča v osnovi asfalt identičen... Druga zgodba je kakšen asfalt za avtoceste s silikati...itd...

lp

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.949
113
v lokalni ostariji
Po cesti se peljes na dvorišču pa manevriras, parkiras...

Asfalt naj bi se polagal vroc. Je pa tako da k hudic muhe zre se delajo "kompromisi" pol pa popravila/reklamacije...

O posipu s kremencevo mivko pa nekaj pise tudi v knjigi asfalt... Nekaj v stilu zapolnje ja mikropor? Sem ze pozabil:)

matej_

Guru
25. okt 2007
2.127
656
113
Danes so asfaltirali stajersko AC med sempetrom in zalcem v najvecjem dezju. Asfalt je bil zgleda vroc ker so valali v megli oz. pari.

Men noben ni rekel, da naj s kremencevim peskom posujem dvorisce po asfaltiranju, res pa je, da je rekel, da naj tisti dan ne parkirama gor, par dni pa naj ne obracama volana na mestu, da se asfalt strdi in ohladi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Meni se poznajo odtisi na asfaltu ker sem drva zložil na njega (dober meter visoko, nekaj mesecev po polaganju). V kratkem bodo dva metra visoko, , uoam da je sedaj po 3 letih kaj bolj trd. Dva tedna po polaganju sem ga nagubal. Je pa res da je bil spodaj kamniti tlak in asfalter ni poslušal prošnje da bi tlak en dan prej namazal z emulzijo (bral v nekib navodilih za asfaltiranje). Sedaj imam tam nagravzno fliko. Se dobro da je to pod avtom sedaj obicajno skrito. . Na sredi dvorisca bi se bolj zrl.
2493753-20140519_154729.jpg

Priponke

• 2493753-20140519_154729.jpg
    2493753-20140519_154729.jpg
    109,8 KB · Ogledi: 4.122
Nazadnje urejeno:

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Meni se poznajo odtisi na asfaltu ker sem drva zložil na njega (dober meter visoko, nekaj mesecev po polaganju). V kratkem bodo dva metra visoko, , uoam da je sedaj po 3 letih kaj bolj trd. Dva tedna po polaganju sem ga nagubal. Je pa res da je bil spodaj kamniti tlak in asfalter ni poslušal prošnje da bi tlak en dan prej namazal z emulzijo (bral v nekib navodilih za asfaltiranje). Sedaj imam tam nagravzno fliko. Se dobro da je to pod avtom sedaj obicajno skrito. . Na sredi dvorisca bi se bolj zrl.

Jedro težave je v temu ,kar si že sam omenil.... Asfalt se ni sprijel s podlago in vzročno sedaj drsi pod večjo obremenitvijo.

Glede na grbo mi je tudi debelina vprašljiva ,plus veliko vprašnje kako je bilo zavaljano..

Je pa tako ,da asfalt ni namenjen za neke velike točkovne obremenitve , Ploskovno ni problema. Če bi ti dal ,po celi dolžini zloženih drv spodaj recimo no ravno desko , se ti nebi nič poznalo..

Drugače pa ko bodo nekje blizu tebe kaj asfaltirali se dogovori za en hobok asfalta , tole pa prej nekako kvadratno izreži in potem nanovo posuj.Priporočam poleti ,ker taka mala količina se pa res hitro hladi. Obvezno prej premaži z emulzijo in robove za boljši oprijem.

Pa vibro ploščo imej pri roki ,in boš tole saniral brez neke muke...