Apple iMac

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
glej povedal si svoj point glede mac osx v čisto vsaki temi, katero si uspešno zasvinjal. Če bi vsi tako razmišljali kot ti, os x sploh obstajal nebi. Dojeli smo tvoj point, ne maraš ga, windows je zakon. over and out. bo šlo?

za avtorja teme pa priporočam da tvoj kolega prvo nekje sproba osx za par urc. Ker mac z windows ni to to, oz je samo preplačevanje šminke.
Kot nevtralni uporabnik, ki je 90% na xp, ostalo na osx ti povem da ima osx marsikatero stvar boljše rešeno kot windows. Res pa je da si moraš vzet kak vikend za spoznavanje. Za igerce najbolj ni, za vse ostalo pa se mi zdi zakon. Sploh zato ker osx recimo ima že veliko večino stvari vgrajenih in rešenih na zelo eleganten način. Z golimi windowsi si nimaš kaj počet.
Zadeva je v veliki meri stvar okusa, zato je treba obvezno sprobat prej!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.232
7.039
113
Saj sem v začetku napisal bistvo:

Citat:

Odvisno za kaj rabi. Praktične vrednosti niti ni, razen če je eden izmed tistih redkih, ki so mu je všeč OS X.

Če pa bi slučajno spadal v tisto promilo procenta uporabnikov, kateri za svoje delo POTREBUJEJO Mac OS, pa ne bi spraševal po forumih
wink-1.gif

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Hmm,
Garmin na Mac OS x seveda dela z Garmin RoadTrip kjer si nastaviš unlock kode, route skratka mapsource od winsov, za karte na napravo naložit pa je tukaj MapInstall ki se mi zdi da tut dela hitreje kot v mapsourcu. Je res da vsepovsod piše da moraš kao mape convertat da ti delajo na mac OS, naj povem da na DVD od Europe NT 2009 je že konvertana mapa gor, edino hrček produkt adriaroute je treba prej v winsih pretvorit, je pa tut na torrentih gor že convertana verzija.
Nokia?, meni dela čisto vredu z E71, sync dela z že vgrajenim softwarom isync, data transfer dela tudi BP preko bluetootha, je pa res da nisem probaval preko USB, ker vso synhronizacijo in transfer filov delam preko bluetootha, je pa mislim da na strani od nokie tudi prog. ki omogoča media transfer preko USB.
Logitech hmm, miške, tipkovnica,...? uporabljam Logitech Revolution MX pa ti moram povedat da dela brez problemov, se tudi orginal driverji od logitecha dobijo ampak so bol tak tak, je boljše vzet prog. SteerMouse. zvočniki delajo BP
wink-1.gif

Skratka od periferije dela večina komponent priznanih proizvajalcev, pri scannerjih in printerjih je edino pametno prej pogledat kateri model podpira MacOS, ker ma HP kr nekaj robe ki nima driverjev.
Kaj se pa tiče bolj prof. uporabe naj ti povem da mi na službenem iMacu pravtako dela Cisco VPN client in se čisto normalno povežem v službeno omrežje iz katerega potem uporabljam aplikacije narejene na osnovi jave in oracel baz, le te pa delajo brez problemov v safariju(je pa še vedno rezerva firefox ali opera za mac).
Drobnih programov za raznorazno heckanje, crackanje, snifanje in ostale bombonče, je za Mac Os prav tako dosti saj ne smemo pozabit da je zadeva na UNIX narejena in se da marsikaj uporabit od linuxov.
Edini res problem na katerega sem naletel je ta da mi banka net ne podpira nič drugega kot IE, pa še to sem delno rešil z opero kjer lako nastaviš kot kaj naj se predstavi brkljalnik. Velik problem je pa zabaven splet kjer večino spletnih aplilkacij terajo v activeX, nad katero ma pa IE ekskluzivo.

lp bluub

P.S. Kaj se tiče varnosti in zanesljivosti pa ... če uporabljaš oba sistema tako kot treba ni z nobenim problemov tak da je score pol 1:1

Malo za šalo: Prosim Vas ostanite vsi na Windowsih, ne uporabljat Mac OS x, ker bomo tako tisti ki ga že uporabljamo ostali v manjšini in bomo tako nezanimivi za razne viruse, hacke in cracke in bomo še vedno lahko govorili da pa za naš OS sploh "ne" obstajajo virusi.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Res... potrebnega je dosti prilagajanja. Ampak v končni fazi - a je dosti drugače?

Vsi nekaj omenjate "stabilnost". Ob neki neeksotični strojni in programski opremi so XP-ji prav tako stabilni. Sam nisem formatiral računalnika že vrsto let... Po drugi strani se je Jabi sesul v prvi uri, ko sem nameščal Fusion. Štek in reboot. Tako da o nekem neprekinjenem work flowu ne moreš govoriti kot o prednosti Macov. To so pravljice...

Ko pa enkrat začneš priklapljati kake periferne naprave pa kaj hitro ugotoviš, da brez Windowsov tako ali drugače ne bo šlo. Nokia, Garmin, Logitech... pa še kaj bi se našlo.

Tako da se žal ne morem strinjat s tabo - za power user-ja MacOS zaenkrat ni. Razen če ga prevedemo na Persen.
smile-1.gif

Zame so bili dealbreak-erji Garmin & Nokia ter odsotnost dostojnega datotečnega sistema. Velika napaka, da Leopard nima ZFS in da so ostali na arhaičnem HFS-u.

Morda bo bolje pri Snow Leopardu. We'll see...

Se ne strinjam. Nikjer nisem napisal, da je OS X crash-proof, definitivno pa ni pravljica, da je sistem bolj stabilen od XPjev.

Miška Logitech G5 deluje popolnoma normalno, on-the-fly spreminjanje resolucije tudi. Nokia N95 se mi poveže na internet poveže preko USB ali Bluetootha brez vsakršnega dodatnega softwara, da o enostavnosti nastavitve proti windowsem niti ne govorim. Dva klika in sem povezan. Pa imaš še Nokia Application Manager ali Nokia iSync, tako da res ne vem kakšen power user si, da si tega nisi znal uštimat. Glede Garmina pa nimam pojma, ker ga nimam.

In ja, OS X je za power userje, kar tudi dokazuje števila profesionalna uporaba tega OS-a. Videomontaža, obdelava slik, glasbe ... in nenazadnje tudi programiranje, za kar ga jaz uporabljam.

S HFSom pa ni popolnoma nič narobe, razen tega, da je enkripcija nekoliko otežena. Za tiste, ki jo potrebujejo, je vseeno mogoča, za ostale paranoike pa ni ravno prikladna, se strinjam, To je ena izmed slabosti. Drugače pa HFS nikakor ni "arhaičen" datetečni sistem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

SteerMouse je plačljiv program. Nekako tako kot bi moral na Windowsih plačati za gonilnike, če bi želel, da bi neka naprava sploh delala. (po tem, ko si seveda že plačal sam hardware)

Če hočeš nadgradit firmware na Nokiji, rabiš Windowse. Če hočeš narediti backup, rabiš Windowse. Če hočeš presneti SMS-e ali uporabiti CommCenter za pisanje SMS-ov, rabiš Windowse. Tako da ne - MacOS NE dela vredu z E71. Verjamem, da transfer preko USB deluje, za sync pa itak uporabljam web aplikacije.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Enkripcija ni nekoliko otežena, ampak je praktično nemogoča. Verjemi, da sem se dosti ukvarjal s tem... FileVault je ena bedarija, ker ti za vsako odkodira celoten /home/. TrueCrypt je sicer ql, ampak ga je nemogoče pognati na zagonski particiji in/ali celotnem /home/ folderju.

Tu se ne gre za paranojo, ampak za neko osnovno varovanje podatkov.

Nimam pojma, kaj toliko časa mečkajo z ZFS-om, ki bi te težave hitro odpravil.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
OS X Snow Leopard Server bo podpiral ZFS (torej čez nekaj mesecev). Glede navadnega Snow Leoparda pa bo potrebno verjetno še nekaj počakati; ravno tako se je HFS+ pojavil najprej pri serverski varianti. To so pač tipične Applove "konzervativne" poteze oziroma prevedeno v jezik normalnih ljudi - neumnosti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Evo nisem sicer bral vsega tukaj dol ker se mi ne da ampak odgovor iz prve roke. Cca. 3 leta si že lastim prejšnji model iMaca, ki je bele barve in ki nima tega kurč**** svetlečega ekrana. Je 20 inčev ter 2,16 procesor ter 2GB rama. Sprva sem hotel biti "napreden" in uporabljat "napreden" OSX. Skratka zgodba je takšna da se OSX-a nisem mogel navadit ker je za moje laične pojme nikakvi. Zakaj? Če ti Maca uporabljaš službeno za kakšne profi programe potem je najbrž OK, je hiter in oh in sploh. Da pa se bom jaz za vsak programčiæ drkal in ga iskal po netu pa meni to ni potrebno. Tako je že nekaj časa veni Bootcamp 2.0 final in okna delujejo vrhunsko. Ni enkrat se mi še ni kaj sesulo ali zaštekalo, nasprotno, delujejo zelo tekoče in presenetljivo hitro. Res je da je drag, sem pa ga kupil takrat v Avstriji z določenimi popusti. V primerjavi z navadnim računalom je pač šminka, ne zavzema dosti placa in kar je meni najbolj pomembno, je neslišen. Tudi flat je za povprečnega uporabnika odličen ker vem da se bodo zdaj začeli vpikovat določeni ki še ga niti od blizu niso vidli in ki berejo samo forume... Skratka ta novi iMac iz aluminija ima za moje pojme dost slabši display, je pa tudi bil zelo kritiziran na testih... Drugače pa ko bo ta crknil bom vzel novega, seveda nov model ko bo prišel, aktualni model me zaradi ekrana ne zanima.... Sicer sem na hitro preletel od zgoraj in res je da določene stvari s prve ne delajo na MacOS. Nekaterim je pač v interesu da cele dneve drkajo po računalu in preizkušajo in ko jim uspe so veseli. No jaz nisem tak tip. Popizdim ko ne gre, sploh če kaj nujno in hitro rabim. VSE mora takoj delat in brez napak in to je možno samo v Windowsih...

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.232
7.039
113
Zakaj pa bi bil svetleč ekran ******? A ga imaš obrnjenega proti okno ali luči?

Meni je svetleči ekran absoluten "mus" pri vsakem nakupu.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ja, imam dosti oken v sobi in me moti odsev. Svetleči ekran bi naj imel bolj žive barve ali..? No navadni ekrani mi imajo čist super barve
wink-1.gif
Nevem no, mogoče pa sem premalo zahteven na tem področju?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Za power userja osx ni? Pa kaj s teboj je vse o.k? V vseh največjih Audio, Video in Grafičnih studijih širom sveta vidiš macproje na katerih laufa osx seveda. A to so zate causal userji?
bonk.gif

Kake nekateri streljate.
hysterical-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
To je res ja cizy. Profiči delajo vsi z Maci, samo ko smo dali neko stvar za firmo grafično oblikovat so vsi šibali na Macih...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.232
7.039
113
Verjetno avtor te teme ni power user, ker kot sem rekel, drugače ne bi spraševal na forumu če rabi appla ali ne.

Pomoje je čisto navaden uporabnik.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
No saj, največ problemov s prehodom na OS X imajo kvazi-power-userji. Za popolnega začetnika bo OS X super, za izkušenega uporabnika ki ne obupa že pri iskanju istoimenskega programa na OS X ter pri uporabi BootCampa, VMwara, Parallelsov in podobnega pa tudi ne bo problema. Probleme imajo večinoma uporabniki, ki so navajeni na neke programe, ker pa ne najdejo istoimenskih programov za OS X, niti ne iščejo alternativ. Procent uporabnikov, kot so Jernej (ne-uporabo OS X-a mu "oprostim" samo zaradi enkripcije npr.) je zelo majhen. Za vsakdanjo uporabo - to kar veliko uporabnikov počne - surfanje, mailanje, poslušanje muzike in podobno pa OS X preprosto zmaga.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.232
7.039
113
Se razume. Ampak za začetnike je tud ubuntu ok
wink-1.gif

Ampak se bo pojavil problem, ko bo Jaka hotel igrati kakšno igerco, ker jo pač igrajo vsi sošolci, ali pa bo Tomaž hotel pogledati kak Blu-ray, ker pravijo sodelavci, da je tako super.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Dobro povedano.

Poudaril bi samo, da je glavni problem pri prehodu na drug OS sprememba mentalitete. Če si navajen, da nek program nekaj dela na windowsih po nekem ustaljenem postopku, ne moreš enakega pričakovati na Mac-u. Drug program, drugačen postopek - (verjetno) isti rezultat. Marsikomu se to ne ljubi / se mu zdi nepotrebno in raje ostane na starem OS-u.

Priznam, da sem malce (precej?) konzervativen, kar se tega tiče... in z malo prilagajanja bi se verjetno tudi z Leopardom prav fino ujela. Morda čez nekaj časa ponovno poizkusim.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Ne drži, ubuntu še zdaleč ni tako user friendly kot OS X. Ne primerjaj hrušk z Jabolkami.
grin1.gif

Da OS X ni gamerski OS, je vsem jasno. Blu-ray predvajalnikov pa je še vedno zelo malo tudi med PC uporabniki, gleda se HD ripe, s čimer ni nobenega problema.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
No saj, potreben hardware tako ali tako že imaš.
wink-1.gif

Sicer pa da ne bo kdo mislil - imam tudi jaz XPje na Macbook Proju preko BootCamp-a. Za nekatere programe, ki jih občasno uporabljam, vendar so nujni (Vivid Workshop, ImmoKiller, TachoPro ... oz. bolj ali manj vsi programi s področja avtomobilizma), preprosto ni zamenjave. Tu gre za profesionalne zadeve, ki jih uporabljam na drugem (PC) računalniku, kjer je pač jasno, da OS X nima kaj iskati. Seveda jih kdaj (zelo občasno) rabim tudi ko nisem v bližini tega PC-ja, zato jih poganjam na XPjih preko BootCampa. Sicer pa je vedno prižgan OS X.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se strinjam... Blue-Ray je ob napredku internetnih povezav propadel še preden je zaživel. Ob 1000GB + diskih je prav smešno imeti plošček s 30GB kapacitete.

En offtopic: Zakaj ne Fusion?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Mah veste kako je, zakaj bi se prilagodil nečemu če se mi ni potrebno, če sem s prvotno stvarjo 100% zadovoljen? Tako jaz gledam na zadevo! To je isto kot da imaš žensko, si v njo popolnoma zatreskan in greš sočasno iskat novo? Ne vidim logike... Imej, uživaj in ne išči alternativ dokler ljubezen traja
wink-1.gif