Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
POLCAJI SO PAČ OCENILI, DA LAHKO TUDI BREZ POSEBNE ZAŠČITNE OPREME REŠIJO ČLOVEKA. In so ga.
A se sploh zavedate, da pri požaru pol minute pomeni ogromno časa, kjer se lahko razvije večji plamen, dim, plini, temperatura ...itd. Da lahko vstopiš v objekt tudi brez vsega, čez minuto pa tudi z najsodobnejšo zaščitno opremo več ne.
Ja, saj zato pa je zadeva ocenjena kot junaško dejanje. Reagiraš popolnoma instinktivno, ker si npr. jaz niti približno ne predstavljam, kako bi takrat primerno ocenil, v kakšnem stadiju je trenutno požar. Greš, če ti je notranji glas rekel, - oz. ne greš, če ti je rekel "Ne!"
Le zakaj je treba vleči čreva po tleh in po vsem možnem šudru v nedogled, če je pa zadeva tako človeška in razumljiva! Lahko si policaj ali pa navadna knjižničarka v - pač knjižnici. V danem trenutku reagiraš tako, kot je!
Zato je to herojsko dejanje! Šiht gor ali dol.
Ne pretiravat. Ne vem, če bi šel kater v kakšno takšno nevarnost, če bi vedel, da bo umrl. Lahko bi se pa kje vmes res kaj zalomilo. Tud umakniti se pravi čas nazaj, če ne gre drugače. Jaz bi temu rekel, da je pametno ocenil zadevo, šel in stvar rešil. Seveda je imel jajca, moralno dolžnost kakor tudi poklicno. Ampak to ne pomeni za ceno svojega življenja. O tem primeru ne vemo mi nič.... vedo tisti, ki so bili zraven. (menda je bil celo alteraš, kar niti ni pomembno, debata se je pa res zaradi njega razvila.)
Vsem ostalim, ki pa bi lahko komu pomagali, pa nočejo prav zaradi mišljenja da "to ni moja dolžnost" so pa "zajci" "pi...",. Pravim, tisti ki bi lahko... sem ne mislim ljudi, ki imajo lahko kakšen strah pred ognjem, dimom, utesnjenostjo, jih hitr panika zagrabi..itd.
Sicer mi je pa beseda "heroj" nekak .... ne vem. V partizanskih časih so omenjal heroje, pa v balkanski moriji je tud vsak drugi oficir
"herojski umro od snajperskog hitca, dok je spašavao ranjenog drugara".
Torej bolj mi je normalno, da so pomagali v nesreči. Ni mi pa normalno in pošteno, da se okol takšnih nesreč zbirajo firbci, pametnjakoviči, kritizerji, pomagati pa enostavno "nočejo".
Na organ mi gredo te zadeve še najbolj zato, ker sem pred leti bil slučajno v objektu, kjer je zagorelo v kuhinji. Tip, ki je prvi opazil dim, je samo nekaj mahal in potegnil črto čez vrata. Še dobro, da smo šli gledat, kam jo je ucvrl in zakaj tako na hitro. Pa smo videli dim in tudi že ogenj. In ni hotel pomagati, čeprav smo ga klicali. Z neko žensko sma potem do prihoda gasilcev z gas. aparati zadrževala, da se plamen in posledično temperatura ni razširila. Kadilo se je pa tako, da prsta ni bilo videt pred sabo. To sem napisal samo zato, ker če bi bili vsi takšno kot tale moj "primer" bi stavba pogorela do temeljev. Sem pa tega "zajca" lasnoročno potegnil in policijskega avta, kjer se je silil, nudil, pametoval....itd z izjavami, da je vse videl. Videl ni nič, razen vrat skozi katere je spizdil in dima ki je kasneje prišel skoz ta vrata. In mogoče bi lahko stvar rešili z manj škode, da smo hitr skupaj že prej pogasili, ne pa da smo kasneje samo še omejevali ogenj.
ok...pripravljen sem na pljuvanje...