APC Back-UPS 300 za brezprekinitveno napajanje

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Da se priklopim...
Katerega za doma kupit?
Srednja varianta... ne najdražja...
Za 1 PC...
Najlepša hvala v naprej in LP, K
Recimo najcenejši APC na mimovrste: https://www.mimovrste.com/ups-brezp...petostna-zascita-back-ups-bx500ci-300-w500-va

Nima pa komunikacijskega porta, tako da se ti računalnik ne bo mogel sam ugasniti.

EDIT: še ena alternativa:
Tega imam tudi sam, sicer v 1000VA izvedbi in ga imam kar na zid pritrjenega. Prav tako nima komunikacijskega porta.

• Všeč mi je
Reactions: kajpace

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
CyberPower je po mojem najboljši, ker v tej ceni že nudi simuliran sinusni izhod, kar ga ostali ne, tudi APC v tem cenovnem rangu ne.

Tdui Eaton bi bil OK, le da je tisti USB priključk točno tam, kjer je najbolj neroden:

Če si pa res APCja želiš, potem pa raje katerega od novejših serij:

• Všeč mi je
Reactions: philips in kajpace

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Razmišljam, koliko je meni sploh poanta imati tak APC preko katerega se PC sam ugasne. Npr. na ta moj APC bo priklopljen iMac ki laufa 24/7. In vprašanje kako dolgo ga je APC sposoben gnati na baterijo če je on v Standbyu z ugašenim ekranom.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
kadar UPS ni v funkciji se notranji AKU fizično odklopi, da elektronika ne prazni AKU

Ko ga kupiš, ga vklopiš in potem več ne spreminjaš.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Razmišljam, koliko je meni sploh poanta imati tak APC preko katerega se PC sam ugasne. Npr. na ta moj APC bo priklopljen iMac ki laufa 24/7. In vprašanje kako dolgo ga je APC sposoben gnati na baterijo če je on v Standbyu z ugašenim ekranom.
UPS osnovi ni namenjen dolgotrajnemu obratovanju na bateriji (več ur). Lahko sicer kupiš nekega predimenzioniranega ki ti bo zdržal dobro uro, ampak še vedno ni to laptop, ki ima (lahko) konkretno daljšo avtonomijo.

Primarni namen UPSa je da imaš nadzorovane izklope - da se vse lepo shrani in ustavi tako kot mora. Plus seveda zaščita pred nihanji napetosti in nekimi indirektnimi udari.

Drugače računalnik v standby kuri zelo malo elektrike, verjetno bo UPS sam porabil več elektrike kot idle overhead, kot pa to kar ti bo iMac kuril. Na windows sistemu je ta del elegantno rešen preko hybrid sleep - torej sistem gre v osnovi v sleep, hkrati pa paralelno izvede še hibernate. Tako da tudi če izgubi vmes elektriko, bo še vedno v enakem stanju kot prej (le malo dlje se bo bootal, saj hibernate ni instanten).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No potem pa je ta moj UPS itak že v štartu zgrešen če nima možnosti komunikacije z računalnikom...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ni zgrešen, če na računalniku ob izpadu elektrike delaš. V vsakem primeru imaš kakih 10 minut časa, da delo pospraviš in računalnik izklopiš. Sicer pa izpadi običajno trajajo samo nekaj minut, ki jih UPS običajno premosti.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in AvtoFun

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Pri UPSju je najpomembnejša stvar (potem ko zagotovi osnovne pogoje) baterija. Baterija pri poceni UPSih je velikokrat "sranje" in ne drži niti eno leto. APC mislim da ima oz. vsaj včasih je imel hitachijeve/CSB baterije, ki spadajo pod bolj kvalitetno robo in kontrolo starosti (dobiš zraven QC papir od kdaj je baterija oz. naj bi na trg prišli samo UPSi s "svežimi" baterijami). V vsakem primeru tudi kvalitetna in sveža baterija v UPSu bo v normalnih pogojih držala 3 leta, potem je potrebno redno spremljanje in v 5 letih je gotovo čas za menjavo.

Menjava baterij je pri nekaterih "enostavna" (servisni pokrov, stara ven, nova noter) pri enih pa nemogoča. Tako da je pametno gledat na tole, sploh če se kupuje poceni roba. UPS z zanič baterijo nima uporabne vrednosti kot UPS, ponavadi to spoznaš ravno ko ga misliš "uporabit" (gre elektrika, sledi dolg pisk in UPS se sesede).

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Vsak UPS se da odpret tako ali drugače. Pri teh desktop UPSih pa tko ni pametno baterijo menjat brez odklopit ga iz elektrike in odklopit vso opremo, za razliko od server UPSov kjer to lahko počneš BP.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Govorim za desktop zadeve, pusti ti serverske s hot-swap sistemi. Pri enih (tudi od APCja cenejši) baterije uradno ni možno menjat. To zgleda tako da ko odpreš UPS ki itak ni narejen za odpirat (plastični zatiči ki se odlomijo) imaš baterijo obdano z elektroniko, in moraš odstranit vso navlako da prideš do baterije. Glede na to da so noter visokonapetostni kondenzatorji je menjava "rizična" tudi če odklopiš UPS z napajanja in celo če uspeš odklopit baterijo preden začneš delat.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Menjava baterij je pri nekaterih "enostavna" (servisni pokrov, stara ven, nova noter) pri enih pa nemogoča. Tako da je pametno gledat na tole, sploh če se kupuje poceni roba. UPS z zanič baterijo nima uporabne vrednosti kot UPS, ponavadi to spoznaš ravno ko ga misliš "uporabit" (gre elektrika, sledi dolg pisk in UPS se sesede).

Kar imam jaz izkušnje (tudi s poceni UPSi) imajo vsi nek periodični self-test (na 1-2 tedna), kjer se za ~10s odklopi od omrežja in preveri baterijo. Je pa res da takšen test ne bo zaznal če ti baterija zdrži zgolj ~1 min, čeprav bi recimo morala ~10 min. Zato pa tukaj pridejo v poštev redne kalibracije, ki pa jih večina poceni UPSov žal nima.

Vsak UPS se da odpret tako ali drugače. Pri teh desktop UPSih pa tko ni pametno baterijo menjat brez odklopit ga iz elektrike in odklopit vso opremo, za razliko od server UPSov kjer to lahko počneš BP.
Baterija se fizično odklopi ko si na omrežju, tako da jo lahko brez težav zamenjaš tudi "na živo". Seveda to ni priporočljivo pri modelih, kjer ni predvidena lastna menjava baterije (beri: kjer ga moreš celega razdreti da sploh prideš do baterije). Če pa ima UPS vratca preko katere samo baterijo ven vzemeš, pa to komot narediš tudi pri delujočem sistemu.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Baterija se fizično odklopi ko si na omrežju, tako da jo lahko brez težav zamenjaš tudi "na živo". Seveda to ni priporočljivo pri modelih, kjer ni predvidena lastna menjava baterije (beri: kjer ga moreš celega razdreti da sploh prideš do baterije). Če pa ima UPS vratca preko katere samo baterijo ven vzemeš, pa to komot narediš tudi pri delujočem sistemu.

Kar je teh novih desktop UPSov mislim, da jih prešteješ na prste ene roke slabega mizarja. Več je bilo tega v preteklosti, sploh APC, Tripplite in Cyberpower od teh ki se jih spomnim, pa noben od njih sedaj nima več vratc. Niti zgoraj kot opcijo ko sem dal APC BX750 nima tega, celo v user manualu piše, da je uporabnik ne more sam zamenjat, čeprav baterijo za ta UPS APC na svoji strani ponuja. Drugače menjava sama pač ni nobena znanost, se ni treba bati niti nobene visokonapetostne komponente.