Aneks k pogodbi - spremeni se odpovedni rok

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
@mtl

Vec pove o delodajalcu, kot o delavcu.

Meni se je moj bivsi delodajalec zelo zameril, ker me ni zelel spustiti, kljub temu, da sem bil zadnja dva meseca doma, saj sem imel cel lanski in pol predlanskega dopusta. Ker sem se preselil v tujino, je bila njegovo edino zadovoljstvo, da sem se moral vrniti iz tujine na zadnji dan po knjizico.

@Darjan

Slovenska zakonodaja res sciti sibkejso stranko, vendar je odpovedni rok pravica, ne pa dolznost.

Ko eden da odpoved, ima kdorkoli od obeh pravico zahtevati nadaljevanje dela za cel cas odpovednega roka.

1) Ce sem lastnik prevajalske agencije, imam narocilo za prevod iz obskurnega jezika in imam zaposlenega edinega cloveka, ki ima v opisu del prevajanje iz tega obskurnega jezika, bom ob njegovi odpovedi zahteval od njega, da v casu, ko je se pri meni v skladu s standardi (ali zapisano normo) prevede toliko in toliko, ker bi bil drugace na izgubi, ker posla ne bi mogel sprovesti.

2) ce sem delavec in sem si zlomil nogo, pa imam ze dogovorjeno novo sluzbo, bom raje pri starem delodajalcu izkoristil celoten odpovedni rok, saj mi bo novi delodajalec raje primaknil nekaj k placi ko bom zacel delati pri njemu po rehabilitaciji, kot pa da me bo imel na bolniski, se predno zacnem delat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kaj pa če delavec reče, da ne bo prevedel, oz ne prevede tako kvalitetno, kot bi moral?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Potem ni izpolnil dolocil pogodbe o zaposlitvi in ga lahko tozim za povzroceno skodo.

Seveda ni upanja, da bi ga iztozil, bo pa pa ta publiciteta zelo negativno vplivalo na njegova prihodnja narocila, saj se ga bodo narocniki v velikem loku izognili, ce bodo casopisi pisali, da slabo prevaja.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
več kot pove o delavcu, pove o delodajalcu.

če delodajalec ni zmožen zadžati delavca skozi leta, naj ga potem tudi zadnje dni pusti pri miru. ne vidim razloga zakaj bi ga silil delati. verjetno gre to samo v primerih državnih firm, drugače ne.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
koliko je meni znano je odpovedni rok zakonsko določen glede na stopnjo izobrazbe, a ponavadi dajo podjetja 30 dni roka za odpoved

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Najdaljsi odpovedni rok je zakonsko dolocen. Najkrajsi pa ne more biti.

@Boskosi: Bodi pameten - ce bi obstajal tak minimalen rok, bi veljal nasleden absurd.

Zamisli si , da zaposlen si za dolocen in potem bi dal odpoved 1dan pred iztekom, in ker si dal odpoved, si v tvojem 30 dnevnem dpovednem roku, ter ti mora delodajalec placati se 29 dni?

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Meni pa ni jasno zakaj so pri nas vsi delodajalci užaljeni, če daš odpoved in greš na boljše?!

Če sprejmeš delo, še ne pomeni, da je to za vedno in da si se poročil s firmo. Če te ne znajo dovolj stimulirat in te zadržat, potem so pač sami krivi.

120 dnevnega odpovednega roka pa ne bi podpisal.
stupid-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Zakaj pa bi bili užaljeni? Če delaš slabo, hvala bogu, da se te rešijo, če delaš dobro, pa bodo dali kaj več, če te hočejo obdržati.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj pa bi bili užaljeni? Če delaš slabo, hvala bogu, da se te rešijo, če delaš dobro, pa bodo dali kaj več, če te hočejo obdržati.

Užaljeni so, marsikdo zna to povedat. Šuškov seveda ne dajo od sebe...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Meni pa ni jasno zakaj so pri nas vsi delodajalci užaljeni, če daš odpoved in greš na boljše?!

Če sprejmeš delo, še ne pomeni, da je to za vedno in da si se poročil s firmo. Če te ne znajo dovolj stimulirat in te zadržat, potem so pač sami krivi.

stupid-1.gif

Mene pa kot delodajalca zanima, zakaj se vsi bunijo, če se predlaga da bi lahko delodajalec kadarkoli odpustil delavca.
Če delavec noče delati ali je nesposoben, si je pač sam kriv.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Citat:
Uporabnik Numy

Mene pa kot delodajalca zanima, zakaj se vsi bunijo, če se predlaga da bi lahko delodajalec kadarkoli odpustil delavca.
Če delavec noče delati ali je nesposoben, si je pač sam kriv.

ce si privpravljen 1) isto sprejet od svojega delovca, in 2)j e delavec to pripravljen sprejeti, in 3) narava tvojega dela to dopusca, 4) ter se za pravila igre v naprej zmenita, ni to nic narobe.

Ce je trg delovne sile v tvojem podrocju fleksibilen, torej lahko jutri dobis drugega cloveka, ki ga rabis, ali teh delavcev sploh ne rabis, potem to deluje.

Predstavljaj, si da sam nimas pojma o knjigovodstvu, tvoj knjigovodja ti pa pa da opoved malo pred iztekom roka za vlozitev davcnih podatkov?

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Prvo kot prvo nima kaj čakat do 1 tedna pred rokom. Če pa prej odpove, pa se pač najamena nekoga, ki to spedena preko pogodbe.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:

stupid-1.gif
lahko npr. zato, ker podjetje vlaga v svoje delavce (izobraževanje, ...), potem pa ko podjetje hoče koristit to znanje, delavec "pobegne"

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:

stupid-1.gif
lahko npr. zato, ker podjetje vlaga v svoje delavce (izobraževanje, ...), potem pa ko podjetje hoče koristit to znanje, delavec "pobegne"

Izobraževanja gor ali dol, zmeraj je vse v rokah in glavah delavca, pa seveda v njegovi prizadevnosti.

Pobegne zmeraj zaradi razloga, ane?
confused-1.gif

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
91. člen
(odpovedni roki)

Delavec in delodajalec lahko odpovesta pogodbo o zaposlitvi v zakonsko ali pogodbeno določenem odpovednem roku, pri določitvi katerega morata pogodbeni stranki upoštevati minimalni čas trajanja odpovednega roka, določen s tem zakonom, razen če je za manjše delodajalce s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti drugače dogovorjeno.

92. člen
(minimalni odpovedni roki)

(1) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece.

(2) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec, razen v primeru iz tretjega odstavka tega člena, je odpovedni rok:
- 30 dni, če ima delavec manj kot pet let delovne dobe pri delodajalcu,
- 45 dni, če ima delavec najmanj pet let delovne dobe pri delodajalcu,
- 60 dni, če ima delavec najmanj 15 let delovne dobe pri delodajalcu,
- 120 dni, če ima delavec najmanj 25 let delovne dobe pri delodajalcu.

(3) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec zaradi krivdnih razlogov na strani delavca, je odpovedni rok en mesec.

(4) Za delovno dobo pri delodajalcu se šteje tudi delovna doba pri njegovih pravnih prednikih.

93. člen
(tek odpovednega roka)

Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi ali kasneje z dnem, ki ga v skladu s programom razreševanja presežnih delavcev v odpovedi pogodbe o zaposlitvi določi delodajalec.

94. člen
(denarno povračilo namesto odpovednega roka)

(1) Delavec in delodajalec se lahko dogovorita o ustreznem denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka.

(2) Dogovor iz prejšnjega odstavka mora biti v pisni obliki.

95. člen
(pravice in obveznosti strank v času odpovednega roka)

Če odpove pogodbo o zaposlitvi delodajalec, ima delavec v času odpovednega roka pravico do odsotnosti z dela zaradi iskanja nove zaposlitve s pravico do nadomestila plače v trajanju najmanj dve uri na teden.

c. Odpoved večjemu številu delavcev iz poslovnih razlogov

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Naš šef je pred dvemi leti sanjal kako bo človekoma katera sta se "izobrazila" pri njem dal DEVETMESEČNI odpovedni rok. Nekaj časa sem ga poslušal nakar sem mu ekel "ne trapaj ,saj veš da tega ne moreš in če boš to probal bosta šla takoj".