Amortizerji

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Dejmo še eno rečt o amortizerjih; čeprav je že bilo veliko napisanega, me zanima katere priporočate? Plinske, oljno/plinske?
KYB, Monroe, Boge ..?

Sedaj so na avtu še originalne, Boge, pa ne bi bilo slabo jih zamenjat. Sicer se avto ne maje preveč, ampak je le premehak. Torej, kaj vzet? Imamo koga ki jih ugodno zrihta?
cool-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.748
1.531
113
Če bi rad imel samo malo trše amortizerje, vso ostalo podvozje boš pa pustil pri miru imaš opcijo še vedno Boge/Sachs. Običajni amortizerji za prvo vgradnjo so namreč Boge Automatic, obstaja pa še malo trša varianta, če se prav spomnim Boge Sport (poguglaj). Jih boš moral pa naročiti, kajti te serije pri nas nima na zalogi živ bog.

Štos je v tem, da jih lahko vgradiš, pa ni treba nič spreminjati višine vzmeti in sam česa drugega kot Boge ne bi dajal na avto...
tongue-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Si malo sposodim temo, ker ste tukaj ravno zbrani pravi znalci - avto (Forester) precej trdo udari ob vsaki (najmanjši) luknji na cesti. Kompletno podvozje je bilo temeljito pregledano, zamenjana gumica pri stabilizatorju, vendar ni posebnega izboljšanja. Avto je bil na AMZS testu amortizerjev in tam so zagotovili, da je še povsem v mejah normalnega.
Prav posebno se avto ne zamaje, če ga zanihaš na roko (no, nekaj že). Ima 140 kkm relativno grdih cest.
Sam še vedno slutim amortizerje. Se strinjate?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Jp amortizerji. Sam sem bil na dveh Amzsjih,povsod so amortizerji v zelenem območju,torej dobri,pa sam vem da ni tako. Čeprav pri meni ne poka absolutno nič,je pa enostavno premehak.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Če se avto čudno odziva na majhne luknjice (like štukanje asfalta) potem amortizerji nimajo nič s tem. Amortizer amortizira nihanje (jasno v obe smeri), če je amortizer zanič potem bo avto tehnično bolj mehak oz. pri večjih neravninah ga bo zabijalo v mejne točke.

Majhne luknje najprej amortizira pnevmatika, potem se stvar prenese na roke/obese vozila in šele nato na vzmet ter posledično na amortizer.

Dosti foresterjev vidim da so posedeni zadaj, verjetno folk obeša gor pretežke prikolice ali pa so enostavno vzmeti zanič. Ko se vzmet posede se spremeni togost in posledično vzmetenje ni več idealno (avto postane bolj trd). Tako da malce poglej v tej smeri.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Posedanje Foresterjev je povezano s tem, da ljudje zamenjajo amortizerje, vendar ne zamenjajo pa vzmeti. Originalni amortizerji so plinski in samonastavljivi, ko pa to "ukineš" z zamenjavo s cenejšimi
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Hvala za pojasnilo, se nisem poglabljal v podrobnosti ampak videl sem pa že veliko foresterjev ki "glisirajo" po cesti!
grin1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
To je eden od razlogov. Drugi je, da so originalni zadnji amortizerji foresterjev samonastavljivi plinski. Ko so iztrošeni, se posedejo in avto glisira. Novi originalni so tako dragi, da jih praktično nihče ne vgrajuje. Namesto tega se da notri zadnje navadne plinske in nove vzmeti, ki so daljše in trše.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
zmaga.gif

Hotel sem poudariti, da sta pri foresterju dva problema: šparanje na vzmeteh, ko se zamenja amortizerje, in iztrošeni originalni amortizerji.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Verjamem, da je to top shit; verjetno je tudi cena večja, kot je vreden avto
hysterical-1.gif

Zaenkrat imam dve ponudbi, Monroe refleks in original; je original malo dražje, samo je pa le original...:)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Moje izkušnje z monroe reflex so slabe, če imaš opcijo original za nekaj več potem orignal.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
In kljub temu, da so ti izmerili v redu stanje, bi ti menjal? Prav, vzemi najdražje, bo najbolj "ziher". Pa ne pozabi potem še enkrat na meritve peljat
smile-1.gif
.