Alo javni

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
stein: sarkazem detektor beeb beep bip bib bib...
grin1.gif

gr69: Nisi čisto razumel, kaj sem želel povedat je pa tudi to res, da se kaznovati ne da več in si nakoplješ težave pri razredniku, ravnatelju, starših, pedagoginji ipd. Žakaj si nakoplješ težave? Otroci v šoli so za šolo vir dohodka in več ko jih je, več je lahko zaposlenih učiteljev oz. obstoječih ni treba odpuščat. Merilo so tudi za ravnatelje in direktorje in tako bi bilo delo po reglcih (samo spoštovanje obstoječega pravilnika, ki je že tako naklonjen mulcu) velik "finančni" udarec za šolo.

Tako potem zelo problematični ali popolnoma nesposobni (glede na program) učenci sedijo pri pouku, uničujejo inventar, motijo pouk do te mere, da dva mulca odvzameta profesorju 80% energije, ki bi jo drugače lahko usmeril v boljše delo z vsemi ostalimi. Poznam profesorje, ki učijo ob delu in na višji šoli (izredno) ipd. in pravijo, da je tisto popoldne potem bolj kot ne sprostitev ne pa delo, ker so tam prisotni učenci/študenti, ki so tam zaradi sebe ne pa zato, ker je pač v šolo potrebno it, ker bi drugače doma dopoldne vse uničili.

softiæ: Ne eno ne drugo.
zmaga.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Moje "izlaganje" je letelo bolj kot ne na osnovno šolstvo.

Se pa strinjam s tabo, da to kar praviš 100% drži (no vsaj večji del) v nadaljnem šolanju - tako srednjem kot višje/visokem.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Pri nas imajo za 1.5 km(po cesti, če gre po krajši čez travnik je 10min zelo počasne hoje) organiziran prevoz s šolskim kombijem Potem se pa čudijo da so otroci razvajeni.

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Morda pa ni pločnika ali je cesta nevarna? Čez travnike se tudi ne hodi dandanes več, saj nismo backi Joni
tongue-1.gif

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.075
6.264
113
blizu močvirne prestolnice
Mi smo imeli pločnike? Tu se sploh ne gre za varnost, zelo dobro vidim kaj dela mularija po kombijih, bistvo je tako kot si že napisal, tržna niša, nekdo služi!

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ja mi pač nismo imeli pločnikov, v šolo smo šli čez sosedov vrt , skozi kak sadovnjak in morda parim domačijam čez dvorišče, ampak danes so pa drugi časi

- zasebna lastnina ni več kar nek pojem

- otrok je manj pa se jih bolj "špara"

Prevozniki pa itak verjetno ne morejo živeti samo od furanja otrok v šolo in nazaj
confused-1.gif

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
verouka praktično ne obiskuje noben več...
Mogoce otroci lenuhov,ki se jim z otroci ne da delati, na podezelju vsaka kulturna druzina (druzina v pravem pomenu ne stara vsa nafarbana na svoj zur stari v baru z kako vasko radodalko) poslje otroka tisto uro na teden tja.
Drugi teden je v vasi birma iz razreda z 24 otroci jih je samo 5 nevernikov ki k verouku niso hodili.
Se so vrednote druzine med podezelskim Slovenstvom, v mestih pa itak prednjaci trava,alkoholizem,plocnikarstvo,zdolgocasenost....

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.680
2.416
113
Pomurje
U pi.zda sem nekulturen. Morem fotru povedat da je baraba, ker me od malega ne fopa z čudesi.

Res ste
bonk.gif

Pa kaj je zdaj to neka fama o razsvetljenih križih na travnikih. Npr. če se pelješ od Tepanj proti MB je na desni osvetljen križ.
Moram zraven na parcelo (sem že govoril z lastnikom) narediti rdečo peterokrako , da malo podkurim, bogaboječim.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Veseli bodite, da imate redno plačo. Marsikdo jo mora čakati par mesecev, potem mu pa zabrusijo, da je lahko vesel, da je sploh kaj dobil.

razmisljanje je zelo inteligentno.... v Afriki imajo vode tko da so sploh lahko veseli
priden.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.618
1.305
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Standardov sploh ni več nikjer. Prfoksi, ravnatelji vsi po spisku se bojijo znebit nesposobnih popolnoma neprimernih mulcev, pa naj bo to gimnazija ali poklicna SŠ.

Kvaliteta zaradi takih tako trpi, da ne bi pomagalo 5 profesorjev na 30 mulcev, tako da je zadnja stvar, ki be se poznala iz 28 na 30, sicer pa takih razredov skoraj nikjer ni. Samo še čakam, da začnejo dijake za vpis na srednjo šolo finančno motivirat oz. kako drugače nagrajevat.
stupid-1.gif

Če ni mulcev, ni oddelkov, če ni oddelkov ni ur matematike, slovenščine, gefe.... In tako potem ni ur in ni plačila. Na poklicnih šolah je 30% popolnega odpada, nekateri se sami odstranijo in se potem vrnejo ko pridejo k pameti in se potrudijo za poklic, drugi pa zbijajo prave STANDARDE v učilnicah na tako nizko raven, da bi vi morali videt, da bi verjeli. Ko dijak v tretjem letniku ne ve kje je Francija...
stupid-1.gif

Slišal sem že tako uro, ko bi v primeru normalnega pouka profesorca vse kar je takrat poizkušala povedat, povedala v 10min ne pa 45.
bonk.gif

Šole so postale VRTCI in to celo gimnazije, če bi se držali svojih "standardov" in po reglcih z ukori znebili nesposobnih in motečih, pa bi vsaka druga šola "banrkotirala", ker bi odslovila 30% učencev.

Sicer pa...to ne bi bilo slabo, bi pa isti profesorji dobili ure potem, ko bi ti mulci brez izobrazbe dobili košarico doma od staršev in na delovnem mestu. Pa naj študirajo ob delu ali pa pridejo čez nekaj let nazaj v šolo, ko bodo uvideli, da jih v takem "stanju" noben ne potrebuje in ne bo plačeval.

Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Niso samo normativi vzrok v relativno majhnem številu otrok na učitelja. Glavni vzrok je treba iskati v razdrobljeni naseljenosti v naši državi in s tem posledično malim številom otrok, ki "padejo" na eno (prevdvsem) osnovno šolo. Tega tudi dvig normativa ne bo spremenil (razen seveda v urbanih "središčih"). Če pa bo že nekje prišlo do povečevanja oddelkov bo pa to možno le tako, da se bodo otroci "selili" po podružničnih šolah, kar bo bistveno podaljšalo poti v šolo.
Drugo bo, da se bodo morali učitelji "seliti" od šole do šole (kar samo po sebi ni problematično") da bodo spacali dovolj svojih ur (hebi - en zgodovinar na šoli z po enim oddelkom v vsakem razredu pač ne spravi dovolj ur skupaj (tudi s kombinacijo z geografijo ne gre čisto skozi) skupaj. Le-to bo pa možno le z sodelovanjem preko "običnskih" mej - in tu spet pridemo, do bistva problema - prevelika razdrobljenost.
Vse skupaj pa se bo tako ali drugače poznalo na kvaliteti dela. Sicer pa je Malecky načel še drugi problem - učitelji so skozi čas "zgubili" na avtoriteti in "strokovnosti" - in to predvsem zaradi prevelike zaščite pravic otrok. Na obveznosti s(m)o pa vsi pozabili. Posledično učitelji ne morejo "odstraniti" motečih elementov iz razredov, kar privede do tega, da dejansko niso zmožni obvladovati horde 30 otrok v razredu.
Za mojega časa se je HODILO po 4-5 km peš daleč v šolo (in se tu že pokurilo en del viška energije) - učitelji so bi bili pa toliko spoštovani, da sem jaz doma dobil še enkrat okoli kepe, ko sem se pritožil, da sem bil "kaznovan" s strani učitelja. In ja - razredi so bili večji.
Danes pa poznam primere, ko učitelj predlaga prestavitev otroka v šolo s prilagojenim programom (le-ta ima resne učne težave, je že leto starejši kot ostali v razredu in navkljub individualnemu pristopu enostavno ne gre in "krade" učiteljski čas ostalim 22 otrokom), pa psihologinja in ostale službe le-tega ne storijo, ker (pazi sad!) "so starši mnenja, da bo otrok zmogel"!?! Pa bi bilo dotičnemu otroku in vsem ostalim (staršem, drugim otrokom v razredu) bistveno lažje (razumem pa, da staršem v takem primeru ni lahko).

to je to
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.680
2.416
113
Pomurje
On:

podpiram stavko in trda pogajanja sindikatov.
Sem proti da se niža plača v JU tistim ki dobijo pod 1000€ z vsemi dodatki(prevoz itd.).

Malo bolj bi se morala vlada potruditi, ker je že ista kot prejšna, dobre stvari ne znajo predstavit širši množici, ker so zagledani vase in mislijo, da bo narod kar po defaultu naredil, kar se sprdnejo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
On:

podpiram stavko in trda pogajanja sindikatov.
Sem proti da se niža plača v JU tistim ki dobijo pod 1000€ z vsemi dodatki(prevoz itd.).

Malo bolj bi se morala vlada potruditi, ker je že ista kot prejšna, dobre stvari ne znajo predstavit širši množici, ker so zagledani vase in mislijo, da bo narod kar po defaultu naredil, kar se sprdnejo.

Neto? Bruto? Bruto-bruto?
Če neto - z upoštevanjem olajšav ali brez njih?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja lepo da si tako mejo napisal, kjer tudi pride do največ razlik.

Je pa problem, ker v JS delo ni vrlina in je važna izobrazba, kako dolgo že gniješ tam in lezeš v rit ipd. Glavni Svizec npr. ne ščiti tistih s pod 1k€ neto ampak so njegovi člani vsi nad 1k€ neto in stavkajo za ohranjanje privilegijev, ne pa zaščito dela.

Če bi bili res za "pošteno" ureditev, bi vsem 10-20% DVIGNILI plače, samo prej bi pa porezali vsa napredovanja in dodatke dodeljene brez kakršnekoli podlage. Dodatke naj izplačujejo direktorji zavodov in naj lepo sklenejo pogodbo, napišejo lepo črno na belo, kaj je zaposleni dodatno opravil oz. za kaj je bil nagrajen pa je. Kot sem že napisal, dobi starejša prfoksa lohk 1600€ neto, na novo zaposlena pa še 1000€ ne. Kje je to pošteno? Učita iste mulce, lahko celo isti predmet ipd.

Prevoze na delo, bi pa moral čez celo državo (neobdavčene dodatke) omejit na nek znesek. V tujini teh dodatkov sploh ne poznajo, pri nas pa bi bili lahko vsaj realni. Pa modeli, ki se v JS kao vozijo iz Murske sobote v Piran, bi jih rad videl.
stupid-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
to je vse?

kar se mene tiče, si lahko na fasado hišo (če jo imaš seveda) naslikaš ogromno maršalovo podobo, da se malo pomiriš ob pogledu na cerkve, križe in zvoke zvonov...sem bil v sredo v kulskem vaškem okolju, kjer ni bilo rdečih fanatikov, oni pa tudi z vero niso nič težili...bilo je prijetno.
grin1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.680
2.416
113
Pomurje
1000€ neto z vsemi dodatki.

Se pravi da policaj ali vojak s 700€ plače + 100€ prehrane+ 400€ potnih str. pride v neki procent,recimo 5% znižanja plače.
Moja lestvica bi bila
do 1000€ 0%
1001 do 1500€ 5%
nad 1500€ 12%.