Alkohol in policija

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.309
14
38
Ljubljana
ja če maladi voznik napiha tok potem je itak avtomatski odvzem izpita, zdej pa razmišli kaj boš/bo naredu
smile-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Mal cudno vse skupaj. Ce se policist zmoti, napise UZ o pomoti in ga da pomocniku komandiraja ki je pristojen za podrocje prometa (in je obicajno tudi prekrskovni organ). Ta pomocnik nato izda odločbo, s katero odpravi plačilni nalog in mu z odločbo naloži novo kazen (lahko pa se plačilni nalog tudi nadomesti z drugim). Samo ce je pihnil vec kot 0,24 mg/l potem je za prekršek predvidenih toliko kazenskih točk, da mora policist napisati obdolžilni predlog na sodišče, ker lahko ta voznik izgubi vozniško dovoljenje. To bodo tudi storili, tako da ne vem zakaj bi on moral pisat kako pritozbo....oz zahtevo za sodno varstvo... V tej zgodbi se mi zdi da nekaj manjka ker je malo nelogicna.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik osiris12345 pravi:
ja če maladi voznik napiha tok potem je itak avtomatski odvzem izpita, zdej pa razmišli kaj boš/bo naredu
smile-1.gif
To ni res. Ce napiha do 0,24 dobi kazen in kazenske točke. Če pihne več pa je sodnik tisti ki izreka kazen in ima možnost da ne izreče toliko pik kot je rpedviden in mu izpit ostane. Nič ni avtomatsko.

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Sem ti napisal zakaj ne. Poleg tega je blizje cloveka peljat naprimer v lokalni zdravstveni dom kot pa recimo 50km dalec kjer je etilometer. Tko da zal se premalo uporabljajo.

Kolega ne bova se prepirala, vsaka PP ima svojo prakso. S stališča zakonodaje sta enakovredna, kot pa sem ze omenil je odvisno katero varianto bolj prakticirajo.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Ja, sta enakovredna v procesni vrednosti izmerjenih rezultatov. V praksi pa se žal ne uporabljajo skoraj nič, kar verjetno veš če delaš kot policist.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ja, sta enakovredna v procesni vrednosti izmerjenih rezultatov. V praksi pa se žal ne uporabljajo skoraj nič, kar verjetno veš če delaš kot policist.
Eno vprašanje zate Apollo, al pa če kdo drug ve.
Recimo da po 10.tih letih pozabiš podaljšat vozniško dovoljenje, (pa ni zadrškov glede zdravstvenih težav, očal itd..), Ali si potem ko ti preteče in se voziš s pretečenim, ali si mladi voznik ali stari voznik al sploh nisi voznik, ali kaj?

bi_dzi

Pripravnik
16. avg 2007
160
0
16
Baje da je problem ker je kazen že plačana, pa nemorejo prej začeti drugega postopka.

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Mi ga uporabljamo
smile-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Recimo da po 10.tih letih pozabiš podaljšat vozniško dovoljenje, (pa ni zadrškov glede zdravstvenih težav, očal itd..), Ali si potem ko ti preteče in se voziš s pretečenim, ali si mladi voznik ali stari voznik al sploh nisi voznik, ali kaj?

Če ni vzrok zdravstveno stanje potem se vozis s pretecenim vozniskim. dobis kazen 40 EUR. Si pac voznik.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik Thesmos pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Mi ga uporabljamo
smile-1.gif

A ga mate v enoti al vozite folk na druge enote?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Če ni vzrok zdravstveno stanje potem se vozis s pretecenim vozniskim. dobis kazen 40 EUR. Si pac voznik.
Kaj pa če spiješ še eno pivo? (pod 0,24) Te bodo smatrali za starega voznika, in jo odnesel s samo 40€, al za mladega, ki ne sme nič spit in bodo zraven zaračunali še alkoholiziranost? Khmm, res da si imel včasih že vozniško 10 let, ampak zdej jo pa nimaš (pretekla)!!!, kar je še manj od tega da bi imel vozniško 1 dan do 2 leti?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Ne, lej ne vem zakaj zraven mesas voznike zacetnike. Zakon je jasen in v 23. členu določa:

66. voznik začetnik je vsak voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in vsak voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali tujini. Voznik začetnik je tudi vsak voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A ali B, čeprav ima že več kot dve leti vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil katere koli druge kategorije;

prvi odstavek 130. člena pa govori o tem kdo ne sme imeti alkohola v organizmu. In tam govori o vozniku ki nima vozniskega dovoljenja. In tu je ta razlika - voznik ki mu je samo potekla listina, se steje da poseduje veljavno voznisko dovoljenje, potekla pa mu je listina. Voznik, ki pa mu je potekla listina in je pogoj za njeno podaljsanje zdravnisko spricevalo pa nima veljavnega vozniskega dovoljenja.

Saj je menda logicno - ce ti pac pozabis it na UE podaljsat dokument ni razloga d abi kdo dvomil da si sposoben vozit. Ce pa nisi prinesel zdravniskega potrdila pa ta dvom obstaja in ti voznja ni dovoljena.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Aha, če je tako, potem so mojga kolega pred leti nategnili. ne ve točno kolk nazaj, ampak so že bili euri. Njemu so poleg da so mu računali vožnjo s pretečenno vozniško zaračunali še alkohol (pod 0,24 za mladega voznika). Je rekel so hotli nekaj čez 600€ (300 polovička). Je pač pozabil it podaljšat, (brez zdravstvenih razlogov) in spil eno pivo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Ja sej moja je zadnjic sla v trgovino in kupila kruh pa ji je blagajnicarka rekla da je 150 EUR.Ne spomnim kdaj tocno ampak pomoje so jo nategnili.

Jaz sem ti napisal kako je, produktov svoje domislije mi pa ne rabis plasirat. priznam pa d asi dolgo zdrzal ker sem podoben post pricakoval ze en moj reply prej.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ja sej moja je zadnjic sla v trgovino in kupila kruh pa ji je blagajnicarka rekla da je 150 EUR.Ne spomnim kdaj tocno ampak pomoje so jo nategnili.

Jaz sem ti napisal kako je, produktov svoje domislije mi pa ne rabis plasirat. priznam pa d asi dolgo zdrzal ker sem podoben post pricakoval ze en moj reply prej.
Tako kot sem napisal mi je kolega razlagal par dni nazaj. Se je tud meni zdelo čudno, ampak saj veš, pri inkasantih vse je mogoče.
Kaj je blo pa res ne vem, ker nism bil zraven.
Sej en drug kolega je pa pred slabimi 10-timi leti, ko so množično prenehale veljat vozniške, izdane po osamosvojitvi plačal tedanjih 90 000 sit, ker je pozabil podaljšat. tist člen iz tedanjega zakona sem pa našel
Citat:

127. člen
(1) Pravico voziti motorno oziroma motorno in priklopno vozilo ima oseba, ki:
- je telesno in duševno zmožna voziti motorno vozilo;
- je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;
- ima veljavno vozniško dovoljenje tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo, ki ga vozi;
- ima v času, ko vozi vozilo, veljavno vozniško dovoljenje oziroma ji vozniško dovoljenje ni odvzeto ali začasno odvzeto oziroma se ji ne izvršuje izrečena kazen oziroma varstveni ukrep prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije;
- uporablja pripomočke za vožnjo, ki so vpisani v njenem vozniškem dovoljenju.

(3) Z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev in 3 do 5 kazenskimi točkami ali s kaznijo zapora in 3 do 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjo ali četrto alineo prvega odstavka tega člena.

117. člen
(1) Med vožnjo v cestnem prometu, in ko začnejo voziti, ne smejo imeti alkohola v krvi:
.......
7. vozniki začetniki.

(3) Voznik oziroma voznik inštruktor, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, se kaznuje za prekršek:
a) če ima od 0,00 do 0,50 grama alkohola na kilogram krvi, z denarno kaznijo najmanj 25.000 tolarjev in 1 do 3 kazenskimi točkami;