a tale vikend se vsi mislijo pobiti

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
kaj se sploh oglasas? imas slabo vest, ker si cefur v japankah na motorju?
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Še na ceste - dejansko ne bi škodila kakšna tabla, ki opozarja na grušč na cesti.
in določitev posebnih pasov, kjer se lahko vozijo motoristi (praviloma skrajni levi - hitrejši).

Ampak trenutno je to popolnoma brez veze.
Ker bo ta stisnil gas, se vozil po zadnjem kolesu, bo tudi levi pas prepočasen, in bo skakal iz pasu na pas....

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Se strinjam da je splošna kultura na cesti v tujini na precej višjem nivoju kot pri nas, Italija je izjema. Toda objestneži so tako tam kot pri nas, ni treba zato celotne skupine v isti koš tlačit.

Kar pa se tiče prehitevanja kolone:
Citat:
(3) Vožnja mimo kolone vozil, ustavljene na smernem vozišču, je prepovedana, če se voznik po vožnji mimo ne bi mogel varno in brez oviranja vrniti na smerno vozišče za vožnjo v smeri, v kateri vozi, ali nadaljevati vožnje po prometnem pasu, po katerem vozi.
(4) Če je v primeru iz prejšnjega odstavka na smernem vozišču dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem.

In tudi ne vidim razloga zakaj motoristi ne bi smeli prehiteti kolone stoječih vozil npr na AC, s primerno hitrostjo seveda.

P.S. Mojstri ustavijo tudi šleprja na odstavnem pasu, zato da mu napišejo kazen, sicer ne vem kaj je počel, ampak lahko bi ga vsaj odpeljali s ceste na kako primerno mesto.

EDIT: Sem narobe razumel prehitevanje kolone, oz slalomiranje, gre tud meni na živce.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik reality pravi:
Še enkrat statika EU ja je ugotovila, da so naše ceste za motorista 8 bolj nevarne kot pa v tujini...

Samo to ne zaradi peska v ovinkih. Ampak zaradi obnašanja motoristov na naših cestah.
smirk-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
kultura v tujini, vsaj v eu, je vec ali manj na istem nivoju kot pri nas. razen dalec na severu. ravno prejsnji vikend mi je cistorkrvni arijec sredi avstrije v krizisce driftal in 1m zgresil mene in mojega dojencka v vozicku... motoristi pri njih so pa itak poglavje zase. ne stavim, da niso vec ali manj vsi cefurji oz. balkanci.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Hvala za tole.

Zame je razlog zelo jasen - ker je za motorista pametno, da ga voznik vidi.

Vsaj meni osebno nič ne pomaga, da sem imela (po zakonu) prav, če me pa pravkar zakopavajo v grob.
Mogoče pa motoristi mislite, da je pameteje imeti prav, kot se pa držati par preprostih pravil, ki ti lahko rešijo življenje, ker si bolj viden in zato varen.

Kakor hočete.

BTW - Meni je bila zelo všeč praksa, da so motoristi vozili enako kot vozilo. Torej po sredini pasu in v koloni, skupaj z ostalimi, brez slalomiranja. Ker ga zelo lepo vidiš in nanj tudi paziš.
(malo manj mi je bilo všeč, da so tudi parkirali enako - torej v vsak boks za avto samo en motor - ampak to je že druga zgodba
grin1.gif
).

Ampak slalom je nacionalna praksa tudi pri voznikih (običajno se tam nahajajo največji norci), tako da res ne vem, folk, a res mislite, da ste v luna parku in se vam ob trku ne bo nič zgodilo, četudi se vozite s hitrostjo +100 kmh, al kaj? Največja ironija je pa to, da vse te "eskperte" naščiješ na prvem semaforju, do katerega se počasi in umirjeno pritraktoriraš, medtem ko on tam stoji in drka po gasu...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik flip pravi:
Se strinjam da je splošna kultura na cesti v tujini na precej višjem nivoju kot pri nas, Italija je izjema.

ne-ne-1.gif

Italijanski vozniki so precej bolj strpni od naših, tudi na jugu. Je res promet bolj kaotičen pa bolj na tesno gre, a po drugi strani ti na avtocestah ne blendajo za ritjo, če mečkaš v križišču, ti zaradi tega tudi ne jebejo vse po spisku itn.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Ti slabi pogoji so enaki tudi za tujce (razen če se tujci kako drugače teleportirajo skozi, brez da bi se z gumami dotikali naših cest).
Če so krive naše slabe ceste, bi se na njih morali ubijati tudi tujci, saj se tudi tujci vozijo po njih.

Tega ne razumem.
Glede tvoje trditve, da se pobijajo samo naši motoristi, tuje pa ne, se ne strinjam s teboj. Pred cca. enim tednom, je umrla sopotnica italijanskega motorista. Malo pred njo je umrl Madžar s Suzukijem. Spominjam se tudi Avstrijca, ki se je z motorjem ubil spomladi. Tako da, če upoštevaš število prevoženih kilometrov motoristov iz tujine in naših državljanov, so po mojem mnenju tujci na slabši statistiki.
Potrebno je upoštevati še nekaj. Vozniki so v tujem okolju bolj previdni kot na poznanih cestah, največ se jih pobije na cestah, ki so jih prevozili že ničkolikokrat. To velja tako za avtomobiliste kot za motoriste. Slovenski motoristi prevozijo veliko kilometrov tudi v tujini, izleti v Dolomite, na avstrijsko Golico, Nordkaap,... so priljubljeni. Žal poznam (sem poznal) eno izmed izjem, ki je letos pustil življenje v Avstriji. Res je tudi, da se v tujino podajajo motoristi in ne podivjani brazilci v papučah in kratkih hlačah.

Naslednje pa ni namenjeno tebi. Opažam s kakšno privoščljivostjo NEKATERI pišete o umrlih motoristih in mi gre na bruhanje. Motoristi so morilci, ki pobijajo nedolžne avtomobiliste. Ne vem ali obstaja statistika o smrtnih nezgodah, ki jih povzročijo motoristi in tistih, ki jih povzročijo avtomobilisti (s tem, da se ne upošteva smrt povzročitelja). Kdo pobije več nedolžnih udeležencev v prometu, motoristi ali avtomobilisti. Tudi če upoštevamo število registriranih avtov in motorjev, upam staviti, da jih več pospravijo avtomobilisti. Motoristi največkrat pospravijo samo sami sebe.
VSAKA smrtna žrtev na cesti je tragedija in povzroči družbeno škodo, pa naj umre 85-letni atek, ki se pelje v napačno smer, 50-letnik, ki se je prevrnil s traktorjem, pijan 40- letnik ali pa 25 letni motorist. Ob smrti šestnajstletnega fanta se nekateri prizanesljivo nasmihajo in zatrjujejo, da je dobil, kar je hotel. Ljudje, 16 letnik nima kaj dosti pameti in če je že na nekakšen način prišel do motorja, bežal pred policisti in po svoji krivdi prekmalu zaključil svoje življenje, je to vseeno tragedija.
Verjamem, da boste proti našli marsikateri očitek zato, ker sem motorist in zato pristranski, ampak želim vam predstaviti situacijo še z druge strani. Se pa strinjam s Hanzijem, da glede na vožnjo prenekaterega voznika še ni tako veliko smrtnih žrtev. V vseh vrstah vozil.
Tako lahko beremo ,da se je 52-letni kolesar ubil, ker je prehiteval avto in nato čelno trčil v kamion.
13.gif

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Ojej, če ne bi bil cca 2x tedensko v Italiji bi ti tole še verjel. Tolk trobljenja kot sm ga slišal v Monzi v rush hour še nism nikjer, živčnost, gas-bremza. Blendajo ti pa že če se čisto normalno pelješ,( z namenom da te opozorijo da bojo padli mimo), kaj šele če vzameš malo več časa za kak manever. Ne vsi, je pa kar dost takih.

Jug je pa tud po mojih vtisih drugačen, bolj umirjen.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, saj to govorim bolj z juga, severnjaki so bolj živčni. Trobljenja je itak povsod polno, samo je tako ali tako del vozniške kulture. Tudi izsiljuje se na polno, samo ni pa nekega divjanja kot pri nam. Kar se blendanja tiče, pa ga jaz doživim na sto km naših avtocest prece več kot pa sem ga lani v Italiji od severa do juga in nazaj.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Važn da se vidiš šminkat v vzratnem ogledalu, bočnih predvidevam da ne uporabljaš...

V prometnih nesrečah je umrlo največ:
􀂉 voznikov osebnih avtomobilov – 116 (96),
􀂉 potnikov – 64 (55),
􀂉 voznikov motornih koles – 40 (42),
􀂉 pešcev – 32 (36),
􀂉 kolesarjev – 17 (14),
􀂉 voznikov koles z motorjem – 13 (12),
􀂉 ostali udeleženci – 11 (7).
Podatek za 2007.... drgač pa 60% je bilo krivih motoristov 40% pa so bili nekrivi.... gre se za motorna kolesa in kolesa z motorjem

Prevelika hitrost pa je odstotkovno približno enaka pri obeh kategorijah A in B...

Večina avtomobilskih voznikov ne gleda bočno in sploh ne pogleda pri vključevanju na prednostne ceste.. sej povozite vsako leto kr precej pešcev in kolesarjev..

upam, da ne boš trdila da tudi teh ne vidiš, ali šele takrat ko jih maš na šajbi.....

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
spet govoriš... posplošeno, niso vsi motoristi taki...

A sploh veš kolko je registriranih motociklov v Slo...

Po tvojem bi bil že najmanj vsak drugi v krsti... ne nabijej... prosim, če vidiš kakšnega še ne pomeni da so vsi... Vsako dnevno vidim izisiljevnja tovornjakov, avtomobilov itd...

pa ne nabijam po tabli.. Fora je sam v tem, da si v avtomobilu pač bolj zaščiten....

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik reality pravi:
V prometnih nesrečah je umrlo največ:
􀂉 voznikov osebnih avtomobilov – 116 (96),
􀂉 potnikov – 64 (55),
􀂉 voznikov motornih koles – 40 (42),

Statistika je nadvse zgovorna.
Število registriranih vozil v SLO je cca 1, 25 mio (vklučno s kombiji, traktorji,...). Osebnih vozil je dober milijon.
Število registriranih motornih koles je cca 35k.

Razmerje med mrtvimi je pa 2 : 1.
A ti še kaj narišem?

Citat:
Uporabnik reality pravi:
upam, da ne boš trdila da tudi teh ne vidiš, ali šele takrat ko jih maš na šajbi.....

Kaj naj ti rečem? Saj ni panike, glava je tvoja, po mili volji si jo lahko razbijaš na zidu (kot počneš v tej debati).
Nihče ni namreč govoril o vključevanju na prednostno cesto.
In bolje je da ne (norca, ki za 100% prekorači dovoljeno hitrost, namreč res ni težko izsiliti...).

Citat:
Uporabnik reality pravi:
Važn da se vidiš šminkat v vzratnem ogledalu, bočnih predvidevam da ne uporabljaš...

Glede na odlično statistiko preživetja motoristov, ki si jo tako prijazno napisal, ti toplo svetujem, da se raje ukvarjaš malo več s sabo (in s svojo vožnjo). Ne pa s tem, kakšne gate ima kakšna baba za volanom.

Če imaš pa cajt opazovati tudi to, pa ni hudič, da boš opazil tudi en ušivi grušč na cesti.
Ali pa se motim?

(Prevod - očitno si živčen, ker si začel z osebnimi udarci pod pas.
Voila!
Hungry for more?)

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
a ti potnikov v avtomobilih ne šteješ....
+ zbitih kolesarjev
+ zbitih motoristev (ki niso krivi)
+ zbitih pešcev....

tvoja statistika se podira.

Povedal sem da so v motorističnih nesrečah krivi 60% ostalo drugi udeleženci.... predvsem vozila na štirih kolesih.

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Be my guest in jih prištej.
Lahko jih vmes tudi pomnožiš s tri, če ti paše.
Me ne bo prav nič motilo.

Edit (ker še vedno ne štekaš): lahko prišteješ vse ostale smrti (torej, da za nobeno drugo smrt potnika, kolesarja, motorista....ni kriv nihče drug kot samo avtomobilisti - BTW odlična filozofija za preživetje na cesti
rolleyes-1.gif
), pa bo žal še vedno motorist (njegovih 60% mrtvih na število registriranih motorjev) prepričljivo največji osel na cesti.

Zdaj pa veselo računanje.
zmaga.gif

(Jest imam pa te igračkarije dovolj. Tvoja glava je pač tvoja in dejansko imaš vso pravico, da si jo razbiješ. Prosim le, da na čim bolj prazni cesti...).

(PS: Če bi pa šteli mrtve motoriste (onih 60%) na 100.000 prevoženih KM v primerjavi z mrtvimi, ki jih baje naštepamo avtomobilisti (kao čisto vse ostale, ker baje smo za vse krivi avtomobilisti) na 100.000 prevoženih KM, bi bila pa slika sploh noro vesela...).

Nazadnje urejeno:

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Še upoštevaj faktor 50 krat bolj nevarno....

potem boš dobil realno statistiko....

in še nekaj, avtomobili ubijejo precej več udeležencev v prometu kot katerokoli vozilo......

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Bolje ga nebi mogla opraviti
aplauz.gif

LP
Dela policaja nista opravila v skladu s ZVCP, saj v njem ni predvidene takšne kazni. Da bi bilo vse po pravilih, bi morali za divjaške motoriste uvest smrtno kazen, pa bomo boj varni mi in naše družine.

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Citat:
Uporabnik reality pravi:
a ti potnikov v avtomobilih ne šteješ....
+ zbitih kolesarjev
+ zbitih motoristev (ki niso krivi)
+ zbitih pešcev....

tvoja statistika se podira.

Povedal sem da so v motorističnih nesrečah krivi 60% ostalo drugi udeleženci.... predvsem vozila na štirih kolesih.
Zanimiva statistika, glede na to, da ste samo ene tri mesece na cesti!