A še komu, poleg mene, vre?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
si se ratpisal o slojih. Včasih smo bili srednji sloj vsi tisti, ki smo imeli zaposlitve, dom, nekak urejeno življenje..... pa ne neki (kot ti praviš) na vodilnih funkcijah.
nižji je bil pa tisti, ki ni HOTEL delati (služb je bilo dosti), posledično ni tudi bolje mogel živeti.
Torej, srednji sloj naj bi bila navadna rulja.
Danes pa srednjega sloja malo...ampak samo nižji in visoki sloj.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Oprosti, ampak tebi pa definicija slojev ni cisto jasna, kajne?
smile-1.gif

The following factors are often ascribed in modern usage to a "middle class":[by whom?]

Achievement of tertiary education.
Holding professional qualifications, including academics, lawyers, chartered engineers, politicians, and doctors, regardless of leisure or wealth.
Belief in bourgeois values, such as high rates of house ownership and jobs which are perceived to be secure.
Lifestyle. In the United Kingdom, social status has historically been linked less directly to wealth than in the United States,[4] and has also been judged by signifiers such as accent, manners, place of education, occupation, and the class of a person's family, circle of friends and acquaintances.[5][6]

V Sloveniji je mogoce 100 ljudi pravi visoki sloj. Vse ostalo s "middle" ali "upper midle" ki se z tujim denarjem predstavljajo kot visoki.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
in ti zdaj malo zakompliciraš, pa dodajaš GB in ZDA.
grims-1.gif
Kaj je primerljivega z SLO?????
PS. Teh 100, ki si jih omenil, pa za mene (in marsikaterega) ni visoki sloj, ampak - mafija

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Svakih pedeset godina na ovim terenima: pametan uæuti, budala progovori a fukara se obogati... -IVO ANDRIÆ-

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
The following factors are often ascribed in modern usage to a "middle class":[by whom?]

Achievement of tertiary education.
Holding professional qualifications, including academics, lawyers, chartered engineers, politicians, and doctors, regardless of leisure or wealth.
Belief in bourgeois values, such as high rates of house ownership and jobs which are perceived to be secure.
Lifestyle. In the United Kingdom, social status has historically been linked less directly to wealth than in the United States,[4] and has also been judged by signifiers such as accent, manners, place of education, occupation, and the class of a person's family, circle of friends and acquaintances.[5][6]

Wiki?

Definicije srednjega sloja so že dolgo časa zelo debatable tema v sociologiji. Večinoma se zatakne pri "regardless of leisure or wealth".

Ne vem kako bi te gledal kakšen sovjetski rocket scientist (dobesedno) al pa, ajde - Nobelov nagrajenec, ko bi mu razlagal, da je v bistvu srednji sloj, čeprav mora vso hrano kupovati na bone ali pa jo dobi kar direktno v šalco v gulagu.

Svoje čase je v podtalju SZ krožila karikatura: na sliki v gulagu sta bila en random obsojenec in Pasternak. Pa reče Pasternak drugemu - jaz sem dobil Nobelovo nagrado, kaj si pa ti storil narobe, da si pristal tukaj?

grin1.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Sem spal eno uro danes ponoči, tako da je trenutno tole čist preveč tldr zame, izgleda pa precej bolj strukturirano in smiselno... bom prebral, ko pridem k sebi.
smile-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Sem spal eno uro danes ponoči, tako da je trenutno tole čist preveč tldr zame, izgleda pa precej bolj strukturirano in smiselno... bom prebral, ko pridem k sebi.
smile-1.gif

Mam tud definicje vseh razredov, ce te bo zanimalo
wink-1.gif
210 strani :S

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Bom imel v mislih, zdajle me sigurno ne zanima toliko, da ne bi zaspal zraven.
grin1.gif

jab1

Pripravnik
17. feb 2014
242
0
16
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
nič ne bo, ker smo ovce!!!
Verjamem pa, da bi vsaki rade volje dal 100 za davek al pa "prostovoljni prispevek", samo če zaprejo in poberejo premoženje vsaj 500 krivcem za današnjo situacijo.
Točno tak.
Edini način da od Slovenca kaj ven spraviš, je z obljubo, da bo sosedu še slabše!
cheer.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Da ne berem cele solate- tudi ministrica za zdravje je bila nastavljena da je podpisala za 15mio eur poslov, med drugim za svojega moza, nato pa odstopila. Novega kandidata pa verjetno nebodo potrdili ker je prevec posten, brali bomo pa novice da noce biti minister.