4 identične gume s asimetričnim profilom

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mati mi reče, da se ji zdi, da ji avto rahlo zanaša. OK, grem na bencinsko preverit pritisk in opazim, da ima 4 identične gume s asimetričnim profilom. Gume so Michelin Pilot Primacy XSE in zgledajo takole: http://images.kapaza.com/photos/9500000/9577857.jpg

Ji zanaša zaradi tega? 2 gumi potem recimo v dežju vodo porivata ven, 2 pa jo not tiščita (če gledam tiste poševne zareze na levi strani).

Tako zgleda če pogledaš avto odzadaj: http://shrani.si/?1R/yV/5wknYLw/gume.jpg

Nisem pa nikjer opazil oznake Direction, samo Outside.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Zmontirane so ok
smirk-1.gif
če primerjam z mojimi Pirelli asimetričnimi.

Touge

Pripravnik
8. maj 2008
130
2
18
Ne, ne zanaša jo zaradi tega. gume so tako pravilno obrnjene čeprov zgleda čudno.
Preveri optiko, al pa ji reč nej vozi bl počasi
smile-1.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Zdej ne vem koliko to drži, ampak sem slišal da če ni smeri vrtenja ali outside inside oznake, se gleda dot oznaka in ta se mora nahajati na zunanji strani
confused-1.gif

edit: šele sedaj sem opazil, da si napisal da si videl outside oznako. potem so pravilno zmontirane
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hja, večjega divjaka ni pri hiši kot je ona
grin1.gif
No sej ena sprednja guma je bila malo bolj prazna kot druga, tako da lahko, da je zdaj v redu. Pač opazil sem, da je profil na levi strani ''rikverc'' obrnjen, ampak če pravite, da je v redu tak...

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Tako je, če imaš smer vrtenja jo moraš upoštevati. Zdej če jo ni gledaš outside oznako, če pa še tega ni potem pa naj bi se DOT oznaka nahajala na zunanji strani gume

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Outside oznaka je v redu na obeh straneh, ampak še vedno lahko 2 gumi rikverc obrneš na eni strani, pa bo oznaka outside zunaj.

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
tako je prav
asimetrične gume so pač tako narjene
outside mora bit na zunanji strani...

da bi popolnoma rešil tvoj omenjen problem, bi moral proizvajalec proizvajat "levo" in " desno" asimetrično gumo...

si predstavljaš kakšen kaos bi bil, pri trgovcih in v skladišču...?
"ja veš, imam tri leve in eno desno gumo, ti dam 40% popust, če kupiš vse štiri..."
;o))

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
je pa zanimiva tema točno to sem se spraševal ko sem kupil 4 dulop 01 gume za rovja sem bil skpetičen da je prav!

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
zato pa so asimetrične gume manj zmogljive...
ker dejansko se na eni strani vrti "kontra", oziroma vodo potiska proti središču...

vse visoko zmogljive gume so izključno simetrične z smerjo vrtenja...
no, so tudi izjeme...
se spomnete Pirelli P ZERO direzzionale...?
so pa imele malce drugačen profil, tako da nikoli niso potiskale vodo v središče, ampak vedno ven, pač samo na eno stran...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
tu si pa mal falil..
Simetricne gume so preteklost, vse najboljse gume so asimetricne, dobre so skoraj v vseh razmerah, simetrice so izstopale glede voznje v dezju vendar so glede glasnosti imele druge velike pomanjklivosti.Asimetricna guma ima veliko manj pomanjklivosti in je nasplosno veliko boljsa od simetricne.tudi vecinoma proizvajalcev je presaltala na asimetricen profil.Najbolj znan je GY z novo F1 ki ima asimerticen profil.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Čudn da se zadnje par let asimetrične letne precej bolje obnesejo sploh v mokrem
smirk-1.gif

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
hmmm...
si me sprovociral, da sem prebrskal po spletnih straneh gumiproizvajalcev, in ress..
mac77 imaš prav

vidiš, pred dobrimi petimi leti je bilo večina superduper gum simetričnih...
uglavnem, da ne boste rekli da učim krive vere... nisem v koraku s časom...
;o)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Kot bivši lastnik Dunlopk SP 9000 lahko rečem, da so simetrične gume na mokrem boljše samo zaradi odvajanja vode .. slabo odvajanje vode pa vodi v "splavanje" (aquaplaning). Osebno sem splavanje doživljal samo pri zelo zlizanih gumah oz. v primeru da imaš na cesti precej vode (hud naliv, neravna površina itd.) tako da so take situacije zelo redke. Za vse ostalo (tudi klasična mokra cesta) je boljša asimetrična guma oz. ima bolj kot profil vezo sestava ...

Še ena slaba stran simetričnih gum (poleg hrupa, obrabe in porabe) .. so zelo dovzetne za "stopničenje". Če imaš gume dve leti zapored na isti osi in nič ne kolobariš zagotovo dobiš jajčasto obliko!
10.gif

Sicer pa simetrične smrekca gume niso za odpis .. prrecj pogoste so ratale tudi pri zimskih gumah; pa formula ena ima dežne gume tudi zaenkrat še v "klasični" obliki.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
F1 bo imela se naprej, ker ko je voda na voziscu je se simetricna precej boljsa.

MobiSuxGuru

Pripravnik
6. nov 2008
119
0
16
ha, točno to sem gledal na mojm avtu, sev vulkanizerju težil, da je narobe gume obrnil, pa se je mal nasmehnil in rekel : to je to

ampak, mi zdej full več avto pokur, pidumater, nardim 500 km pa je konc kesla, z letnimi pa 700+
krneki

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Letne gor daj, ko bo poledica boš z obojnimi v jarek letel
grin1.gif

Sakrazem off - to je pa kr huda razlika, nekaj sicer naredijo tudi nizke temperature, ampak vseeno...

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
(Anti)aquaplaning je 1/2 marketinga in 1/2 fizične znanosti pri gumah. So dobre in slabe gume, oboje pa so omejene z neko nedeklarirano hitrostjo. Res je fino, če splava komaj pri 100 kot pa pri 60. S tem se absolutno strinjam. Vendar me motijo reklame v smislu "antiaquaplaning". Pod to si jaz predstavljam gumo, ki nikoli ne splava.
Simetrična je boljša že po logiki, da odvaja 50:50 na vsaki strani kolesa. Kolega je mel pirelli P6000 (asimetrična), jaz hydragrip (simetrična) in sva probala pa je že po občutku drugače za vozit simetrično na mokrem kot pa asimetrično.