3D tiskalnki

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.885
626
113
Namesto raft-a daj raje 1cm brim-a, pa boš imel lep prvi layer, pa še dobro bo držalo...

• Všeč mi je
Reactions: jtfc

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Po enmu tednu tuhtanja nastavitev, mi je malo bolj ratalo...

Poglej priponko 61683

Samo par prvih layerjev na raft, so bohpomagaj.

Poglej priponko 61684

No dobro, če bi jih resno rabil take kose, bi lahko par milimetrov več naredu spodaj, pa pofrezal na mašini ali kaj podobnega. Uporabni so še zmeraj, da se bo vidlo če se obnese ta koncept.

Temperature sem maksimalne imel, da višje ne gre.

Zadnjič so mi bočne površine lepše ratale, čeprav je vse šlo narazen (sedaj sem debelejše plasti imel). Whatever, s tem ABS-om mislim da sem končal.
Poglej priponko 61685

Prva plast daleč od idealne, prevelik odmik šobe ali pa premalo doziranje materiala in pa potem še neki problemi s temperaturo ker se vidi očitno "slonovo nogo". Prva plast ABS mora bit "namazana", ne pa "naložena". Dno ABS printa mora bit gladek kot dojenčkova rit, ne sme se videt da sploh gre za 3d tisk. Za ABS je to bistveno. Tu večina poceni printerjev pade, ker nimaš dovolj ravne podlage ali pa avtoniveliranja da bi zadel tisti mikronski razmak povsod enako.

PLA in PET prebavi take napake, ABS (ASA) pač ne.

• Všeč mi je

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Sem raft naredu, ker naj bi bilo najboljše. Ko enkrat eno platformo narediš pomoje ni važno lih niveliranje.

Samo tole me je prvič freakalo, da sem prekinu... potem sem pa pustil naslednjič.

Bom še brim probal ene 3mm pa okol 10mm. Če bom še ta kos kdaj probal.

1670787370467.png

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Raft ti ne pomaga če oprijem ni na nivoju. ABS mora imeti "marmeladni" oprijem (dejansko je prva plast "raft" tudi če posebej ne nastavljaš, zaradi tega ker ti razmaže širino preko vseh gabaritov), dokler tega nimaš pozabi na print ABS. Sam prvo plast pri ABS printam obvezno na 115C+ postelji in s šobo 10C več kot potem ostalo. Namen prve plasti je da se vzpostavi idealni oprijem (tudi če potem moraš z olfa nožem odrezat "nogo").

Če oprijem na začetku ni ok se začnejo robovi vihat, lahko samo milimeter ampak to vpliva na nalaganje materiala nad tem robom in imaš cel print uničen. Večina napak v ABS printu je posledica nepravilne izravnave prve plasti. Hladit se ti print ne sme pod 100C, kar se da zagotavljat tudi brez ohišja če imaš manjši print na sredini heatbeda. Vsaj za klasičen ekstruderje je pomembno da ventilator hlajenja plastike NI vključen za ABS, pa tudi ventilator hlajenja hotenda mora bit na minimumu oz. mora delat čimmanj "vetra" nad samo šobo.

• Všeč mi je

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Sem zdaj tole mal naštudiral....

1670873827779.png

Se da nastavit, te zadeve če se malo poglobiš v te slicerje....

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Ultimaker Cura, Prusa slicer nima nastavitev za moj printer (oz. bi jih moral na roko prepisat).

Drugega pa verjetno ni nič omembe vrednega.

2. okt 2007
3.777
2.264
113
Sem zdaj tole mal naštudiral....

Poglej priponko 61749

Se da nastavit, te zadeve če se malo poglobiš v te slicerje....

za kateri printer so te nastavitve?

jaz sem imel težavo da se mi je prva plast sploh prijela. Sicer sem natisnil smao en testni primerek, da se malo naučim. Po enih par poskusih mi je uspelo, da se je zadeva prijela na ploščo. Ne vem kaj je pomagalo, ali temperatura plošče, ki sem jo dvignil na 80 stopinj, ali to, da se extruder ročno (po Z-osi) spustil skoraj do plošče.
Mater, sem mislil, da bo to bolj enostavno kot plug&play, pa v resnici ni tako. Vsak dan se nekaj novega naučim, pa mislim, da še dejansko ne vem nič...
Uporabljal pa sem z PETG.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.391
5.673
113
petg je fajn prvo plast kr počasi. Pa kako ploščo uporabljaš?
Jaz mam ender magnetno in petg prime ko pes jejža. Printam pa na 60% hitrosti PLA-ja

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
za kateri printer so te nastavitve?

Tole je defoult.... potem pa lahko spreminjaš.

Drugače pri materialu, so ponavadi take tabele za orientacijo.

Potem so pa tukaj strokovnjaki povedali, da plata je 15 stopinj več in šoba 10+ za prvo plast (ABS).

1670953416459.png

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.885
626
113
Evo po cca 12h printanja:
1671014732372.png

Iščem naboljši blower dizajn za odsesovanje zraka od laserja ven iz garaže zato sem narisal in sprintal tri zelo različne impelerje.
Si upa kdo napovedat kateri impeler bo najbolj pihal (z istim motorjem seveda). ;)
(Impelerji so 10cm premera; ko bom našel najboljšega bom pa sprintal fi 230mm)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.885
626
113
tega modela lahko malo pogledaš.... in različne dizajne... mislim, da je kar obširno med čem lahko izberaš :p

Tega spremljam že od začetka. ;) So pa malo drugačni dizajni za axialne kot pa za npr blower ventilatorje. Sigurno bi blo pa fajn probat kaj se bolj obnese in za kak namen.
Npr za odsesovanje rabim samo velik pretok, ker je cev fi 20cm, medtem ko za "air assist" rabim pa predvsem velik pritisk, ker je samo 6mm cev...