11 ur delovnika

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:V bistvu vsi vemo, da 11 urni delavnik ni produktiven. V bistvu vsi vemo, da vsak, ki se bori za službo ni iskren. V bistvu vsi vemo, da je kapitalizem out.
Alergičen postanem, ko nekdo dolg delovnik povezuje s kapitalizmom. Okrog leta 1980 je moj brat hodil v srednjo šolo za mehanika kmetijskih strojev in je imel štipendijo pri lokalnem kmetijskem kombinatu. Zaradi štipendije je moral na poletno prakso. To so mu zmeraj dodelili v času žetve pšenice. Delal je od 4.00 do nekje 22.00, če se ni kaj pokvarilo in so kak kombajn spravljali skupaj. Ponoči so kombajni ostajali po njivah po celi občini in mehaniki so zjutraj dokler ni izginila rosa, opravili redno vzdrževanje strojev. Zvečer pa so čakali, da pogoji za žetev minejo in ni več strahu, kaj se bo zlomilo na preobremenjeni opremi. Verjetno je imel sredi dneva kaj prosto, vendar če še nisi polnoleten, nimaš vozila (v službo do sedeža podjetja je 10 km šel s kolesom) in ne moreš z njive, ki je nekaj 10 km stran od sedeža firme, kamor so te prestavili s kombijem. Sobota, nedelja, prosti dan? Kaj je to?
V krutem kapitalizmu, ki vlada danes, ne poznam nobenega slovenskega najstnika, ki bi bil dva tedna tako rekoč nepretrgano v službi. Verjamem pa, da se najdejo priseljenci, ki tako delajo

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.417
5.653
113
Goba...a se lahko PROSIM izkljucis iz te teme.. hvala
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Ampak vecina tlele notri vas je kretenov. Sorry, ampak, da za minimalca delate 12h na dan in nadure ste si cisto sami krivi. Jezikati znate samo po forumih. Zbudite se v sluzbi! Naj crknejo se drugi, ker sami nimate toliko ponosa, ane?

Spet samo jezikanje po forumu in kazanje kdo ima daljsega, v zivo pa picke.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Ure se nabirajo, samo brez veze mi je prisilno biti tam do 18h, ker.......................kristus, kdo je pa produktiven 11 ur? Bolno. Samo za to, da imajo "zavezanci" možnost pizdarij. Mislim, tole JU je res treba temeljito....ne vem, kako naj se kulturno izrazim ob tem združevanju FURS......saj drugod je pa še slabše.

Dej ne bluzi.

Js mam pa po 12 ur, pa kaj pol... pa ne samo en dan v tednu, pa ne samo dopoldne, pane samo med tednom... Pač delavnik je tak, take it or leave it... Seveda pa moraš potem imeti konec mesca "pravo" število ur.

Aja, da pa si v petek samo do 13h se pa ne pove, ane?
evil.gif

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
So službe ko je treba delati več,vendar si kasneje frej kak dan. Razlika je tudi moški ali ženska,ker če ženske posiljujejo z vsakdanjim delom 10-12 ur na dan plus sobote in nedelje je pa absolutno preveč.Sploh pa na minimalcu.Folk dejte se upreti takšnim izkorišæanjem in ne jokajte,da pač pusti službo bo nekdo drug prišel !

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Rekorderji glede tega so določeni zdravniki, višje medicinske in podobno. Res da so najbrž ponoči kakšno uro odremale, ampak naj povejo kakšno prakso so imeli v KC Lj preko vikendov. Zagotovo 36(50+) ur niso bile(i) doma, če ne celo več.
Čisti standard za vse manjše zdravstvene domove. Popoldanska v petek, nato pa celi vikend in pondelk do 2.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Alo ti, vecino ljudi vkljucno z mano MORAMO bit produktivni vec kot 11 ur vec mesecev zapored. Ne pa en dan pi.zda matrna.

Se vid kaksni salabajzerji delajo v javni upravi.

Ce ti gre na ku.rac da mors 3 nadure nardit pa zamenjej siht, k ti je tko hudo.

tole o aktivvosti pa produktivnosti za 11 ur me kar pogreje.

Ne rabs velik napenjat, tm v vato ovit pa 3 tipke na dan prtisnt, nakonc pa jamrat kok mate dela. Ce bi prej vedla da je tok hudo bi verjetn bla v gospodarstvu... Not

Ponavadi so ravno ljudje, ki skos nabijajo, kok delajo pa po 11 in 12 ur na dan največji lenuhi. So izjeme, samo večina pridnih ljudi naredi svoje v 8 urah in gre domov, povsod se pa najde kak šalabajzek, ki nabija ure.

Seveda obstajajo izjeme in seveda je treba kdaj potegnit, sploh v gradbeništvu, samo več mesecev zapored vsak dan 12 ur....fizično nemogoče.
Policije, gasilcev, reševalcev z 12 urnimi šihti ne tlačite v to, ker tisto je izmensko delo.

Pa eden je rekel, da ima rekord 30 ur. Verjetno nisi bil naslednji dan ob 6.00 v službi, ampak si dobil šanso počitka.

Seveda o0bstajajo delodajalci, ki terajo svoje ljudi v nemogoče pogoje, samo ta miselnost, kot jo je zaslediti v tej temi jim samo še pomaga.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Prisotnost v službi ni enko delu.

Nekoč smo preko ŠS praznili kamionr parketa v bundih in nosili v 5. štuk novogradnje. Paličilo za tiste cajte 600 SIT/uro. Bili smo iz različnih koncev SLO in različnih pogledov na delo. Delo je šlo "počasi" ker je bilo plačilo na uro. Ker je naročnik to hitro zavohal je zgodaj popldne predlagal pavšal - 10.000 SIT vsakemu ob pogoju da je fertik do 22h. 2 sta šla takoj odmov, ostali smo štirje, plunil v roke končal malo čez 22. uro pobral denar in šli. Drugi dan si seveda precej koma... ampak da bi DELAL tako vsak dan 12 uro. Ni variante. Če res DELAŠ potem pač ne gre to tako. Na varianto glumcev ki vlečejo urno postavko efekt pa je minimalen, se pa da DELAT 12 ur celo leto...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Je to sploh po zakonu?

Prizanesite mi in povejte na hitro, da ne težim sama s tem.....koliko je sploh dovoljeno v enem paketu? Mi imamo ob sredah možnost od 7 do 18....v bistvu je obvezno do 18, da bi vsi zavezanci lahko izpolnili vestno svoje državljanske dolžnosti.
cheer.gif

V tem FUK-u gre vse nizbrdo........
Odpri firmo pa idi privat... Boš lahko srečna, če bo tvoj delovnik dolg samo 11 ur. Ðizs, enkrat tedensko bi delala malo več, pa že jok in stok.
Saj zato pa smo kjer smo, v dreku. Pol manj ljudi v pisarne, produktivnost približat normali, pa bo Slovenija na zeleni veji.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Je to sploh po zakonu?

Je po zakonu - in niti ni nujno, da je to nadurno delo (beri: ni vsako delo nad 8 ur nadurno delo).

Zakonske osnove najdeš v ZDR-1

Členi, ki te zanimajo so:
142. do 146.
148. (tale pokrije tvoj primer 3 x 8 ur, 1 x 5 ur, 1 x 11 ur = 40 ur / teden - neenakomerna razporeditev delovnega časa)

ostale "posebnosti" potem še do 158. člena

Potem je še treba upoštevati, da se časi računajo kot povprečni časi v določenem obdobju (se "izkorišča" pri policiji, vosjki, zdravstvu - skratka tam kjer teče delovni proces 24/7).

Kratka verzija:

delo nad 12 ur / dnevno načeloma ni dovoljeno
počitek pred začetkom naslednjega delovnega dne mora biti vsaj 12 ur (izjemoma 11 ur pri neenakormeni razporeditvi delovnega časa)
za delo nad 8 ur pripada sorazmerno ustreznen čas za "malico" (eg. za 12 ur = 0,5 + 0,25 ure, oz. pri 11 urah je 30 minut + 11,25 minut)

+ posebnosti za mladoletne, doječe matere in ostale "zaščitene delavce"

Tak - zdaj imaš tudi pravno podlago - mrš nazaj na delo in le-to opravljati s nasmeškom. Ne pozabi, da te mi plačujemo.
tongue-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.820
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Rekorderji glede tega so določeni zdravniki, višje medicinske in podobno. Res da so najbrž ponoči kakšno uro odremale, ampak naj povejo kakšno prakso so imeli v KC Lj preko vikendov. Zagotovo 36(50+) ur niso bile(i) doma, če ne celo več.
Čisti standard za vse manjše zdravstvene domove. Popoldanska v petek, nato pa celi vikend in pondelk do 2.
Tole si mal narobe napisal. Standard je ponedeljek popoldne, druge dni pa dopoldne, ob petkih skrajšan delavnik. Pa imajo podaljšan vikend. S tem, da so se v našem zdravstvenem domu zdravnici dogovorili, da so vsak drug petek frej in so na vrata nabile listek, da imajo vsak drug petek izobraževanje...Jaja....

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.086
113
v lokalni ostariji
Pepe v časusezone je pač treba "potegnt". mehaniki verjemi ko je tahuj ruker šel mimo niso delal po 12 in več ur... ko je pa sezona je pa pač treba potegnt. enako kot tisti ki imajo silokombajne... v 1-2 mesecih mora zaslužit ogromno. stroj mora laufat po 14 in več ur na dan (ponavadi je tako, da se silira pri enemu od 6-7 zjutraj do 3 zjutraj naslednji dan, potem ob 7. pa spet pri drugem in tako dalje)... ampak to nekako ni primerljivo...

mamca... a se ne gremo prijazno JU? ljudje pač popoldnev sredo lažje urejajo zadeve kot zjutraj/dopoldne...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Te zadeve se niso prav veliko spremenile v zadnjih 40 letih (ja, 40!)
Ko sem vozil taksi, leta 72, smo imeli totalno zmeden urnik, vmes pa dvakrat tudi 12 ur. In sem, če je bilo veliko strank vseh 12 ur tudi vozil.
Ko sem delal v trgovini koncem sedemdesetih, je bil prav tako delavnik ob sobotah 12 ur
Ko sem imel obrt, sem skupaj s pomočniki delal tudi več, če so bili fantje za in smo bili na terenu smo delali pač cele dneve, dokler ni bilo končano
Ko sem bil v šolstvu je bilo nekaj letno obdobje, ko smo morali en teden v mesecu delati cel dan.

Tako da je pritoževanje nad podaljšanim delavnikom nekoliko 'mimo'

Čisto druge zgodbe pa so pri spoštovanju kolektivnih pogodb. Tu so se zadeve v zadnjih 10, 15 letih drastično spremenile.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tole si mal narobe napisal. Standard je ponedeljek popoldne, druge dni pa dopoldne, ob petkih skrajšan delavnik. Pa imajo podaljšan vikend. S tem, da so se v našem zdravstvenem domu zdravnici dogovorili, da so vsak drug petek frej in so na vrata nabile listek, da imajo vsak drug petek izobraževanje...Jaja....
Pozabil si še povedati, da gredo vsak mesec za 5 dni zastonj na Kanarske
cheer.gif

Dej se raje drži metanja pisem v kaslc
smirk-1.gif

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
592
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ja ti boga reva....revica uboga...

12 urne sihte majo resevalci, ma jih policija, ma jih folk v gospodarstvu....in noben ne joka. In ja 12 ur pisemo pobude tozilcem, predloge sodnikom...ko koga zapremo in imamo 48ur za podajo kazenske ovadbe se pise tudi po 16 ur v kosu. Moj osebni rekord je 30 ur. In ja 30 ur produktivno. Dans sem bil 10-22 na voljo vsem - od tistih ki so res zrtve do folka ki serje vsem in na koncu ko jih noben vec ne poslusa - se nam.

Pac 11 urni delovnik. Daj odpoved in bo to delal nekdo drug - it's a free world

Upam, da vam je jasno, da na ta "kitajski" način ne bomo NIKAMOR PRIŠLI?

Dve leti nazaj je nek visoko poziconiran Kitajec na nekem svetovnem ekonomskem forumu jasno povedal: Vi, Evropejci, se pritožujete nad nekonkurenčnostjo vaših gospodarstev. Saj ni čudno, da ste nekonkurenčni, ko pa pri vas delate 38 do največ 42 ur tedensko, pri nas v Čajni pa večina 100 ur tedensko.

In tu je točka, ko se moramo RESNO VPRAŠATI, ali živimo zato, da delamo? Da delamo 9, 10, 12 ur dnevno, ali pa je življenje mogoče namenjeno čemu drugemu, kot da si pol dneva v službi, četrtino dneva prepiš, tisto nedeljo pa ti delodajalec milostno dovoli, da si doma, vendar pri tem močno stisne zobe.

Tile 25, 30, 35 letniki pa bodo NEDVOMNO pri svojih 60-ih letih skoraj do konca uničeni, tako fizično, kot psihično.

Ampak ker mora policajček delati 9 ali 10 ur dnevno, grozi in opozarja ostale, ki jim to ni všeč, na vrste na zavodih za zaposlovanje.
Si ti appolo, agent pod krinko (v službi kitajskega gospodarstva), ali kaj? Zdrave pameti in kmečke modrosti pa očitno ne premoreš, ali pa jo ne smeš pokazati. Javno namreč.

Sicer pa zaradi mene delajte dnevno magari 14 ur...
In sprejmite argumentacijo "kapitalistov", da še vedno delate manj kot Kitajci in to za trikrat večjo plačo, kot jo imajo poševnookci.
Bravo! Dobro so vam sprali možgane, ni kaj...
bonk.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
To mi je vse jasno. Samo ne morem videti tistih, ki hvalijo socializem čez vse in kake pravice so delavci imeli. Brat je bil še mladoleten, ko je imel tak "šiht" zaradi štipendije.
JS pri nas ni višek pravičnosti, upoštevanja delavske zakonodaje in moralnih pravil. Če pustimo ob strani "izkoriščanje" naše Mamce, se lahko spomnimo na volunterske pripravnike. Uzakonjeno delo na črno.

mojamura

Fizikalc
25. jul 2007
1.355
1
36
sLOVEnia
Nekaterim se zdi normalno, da se dela 8 ur ali 12+ ure za plačiko/štipšendijo ajde minimalec + kakih 100 ojrov. pa, da si potem lepo tiho, delaš, ker veš, da če ne boš tiho in delal in lepo požrl, ko se nadrejeni dere na tebe ali pa te potiho j*be v zdrav mozag....te bodo odpustili. da moreš zaradi svojega obstoja dati svoje dostojanstvo na prodaj.....no, to se nekaterim zdi normalno.

meni se ne zdi prav...in ne, ni normalno

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mislim da je bilo res tole. Ampak se mi je zdelo skoraj neverjetno in nisem hotel napisati 72 ur.
Sicer pa sem nekaj dijaških in študentsko leto delal po 100ur/teden. Pa ne v pisarni. Lepo na terenu, sonce, dež...lepo sem gamsiral po strehah.
Je pa res da sem bil mlajši kot mamca.
Če bi kdo rad videl kako zgleda tako delo, naj se javi na neko kmetijo. Če je ne pozna, naj sporoči, mu bom zrihtal kako kmetijo.