zvočna izolacija sobe

ulle

Zelenc'
29. jul 2017
4
0
1
Živjo vsem,
upam, da mi lahko pomagate z mnenji: v bloku bi rada zvočno izolirala sobo za igranje klavirja. Dala bom narediti t.i. 'sobo v sobi'. Strošek je velik, a sem se odločila to narediti - kontaktirala sem podjetje decibel.si. Ima kdo izkušnje z njimi?

Kako potem to zgleda - je soba veliko manjša? Uporabljam jo tudi za druge stvari, ne samo za igranje klavirja. Če se malo zmanjša, ni tak problem, vendar upam, da spet ne toliko...Je potem izolacija zadostna in se klavir ne bo slišal k sosedom?

Hvala za mnenja, izkušnje!

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Decibel.si so profiji, ampak so tudi zlatarsko dragi. Delali so pri moji materi, izolirali so ji steno, ki meji na sosednje stanovanje. Sosedje imajo tam kuhinjo in se je slišalo vse ... točenje vode, ropotanje s posodo, pomivanje posode, odpiranje in zapiranje omaric. Zdaj se ne sliši praktično nič, ampak ni bilo poceni. Za cca. 4m dolgo steno je prišlo nekaj čez 2k€.

EDIT: Pozabil napisati, da so najprej računali 500€ za meritve in načrt izvedbe. 2k€ so bila 'gradbena' dela.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Saj ti bodo strokovnjaki povedali, za koliko se zmanjša soba, odvisno od njihove rešitve, ki si jo bodo zamislili pač.
Potem pa še vedno lahko rečeš ja/ne.

Drugače pa sint + slušalke, pa je.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Saj imaš kvalitetne elektronske klavirje (ne one "poceni"!) z dobrimi in precej obteženimi tipkami z zelo dobrim "feeling"-om ... samo je treba malce poiskat na Netu. Ker v blokih je vedno problem (čene drugo, se zvok prenaša preko zračnikov. Mislim, da je bogastvo metat v zvočno izolacijo prostora nesmisel.

Nikakor pa ne nabavljat kakšne sintisajzerje z samo obteženimi tipkami ... so ne tič ne miš ... Torej renomiran pravi elektronski klavir na nosilcih in z "mehanskimi" pedali itn. ... niso poceni ... prodaš pa pravi klavir/pianino oz. se ga znebiš ... Pa še če se slučajno čez desetletje npr. seliš, bo bolj prikladno ...

... pa ne me spraševat za firme in modele ... sem že dve desetletji ven iz teh štosov ...

ulle

Zelenc'
29. jul 2017
4
0
1
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
Decibel.si so profiji, ampak so tudi zlatarsko dragi. Delali so pri moji materi, izolirali so ji steno, ki meji na sosednje stanovanje. Sosedje imajo tam kuhinjo in se je slišalo vse ... točenje vode, ropotanje s posodo, pomivanje posode, odpiranje in zapiranje omaric. Zdaj se ne sliši praktično nič, ampak ni bilo poceni. Za cca. 4m dolgo steno je prišlo nekaj čez 2k€.

EDIT: Pozabil napisati, da so najprej računali 500€ za meritve in načrt izvedbe. 2k€ so bila 'gradbena' dela.

Ja, drago je ful, računam na par tisoč evrov, vendar sem pripravljena investirat.
Me veseli, da so dobri, ker če že grem v to, naj bo res dobro narejeno.

ulle

Zelenc'
29. jul 2017
4
0
1
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Saj ti bodo strokovnjaki povedali, za koliko se zmanjša soba, odvisno od njihove rešitve, ki si jo bodo zamislili pač.
Potem pa še vedno lahko rečeš ja/ne.

Drugače pa sint + slušalke, pa je.
evil.gif

Sint pa sploh ne pride v poštev
smile-1.gif
Ja, malo manjša soba bo, izolacija naj bi bila od 6 pa do 13 cm, toliko info so mi dali. So na dopustu, zato je vse samo okvirno, dokončno se moramo še zmenit.

ulle

Zelenc'
29. jul 2017
4
0
1
Citat:
Uporabnik Spajky pravi:
Saj imaš kvalitetne elektronske klavirje (ne one "poceni"!) z dobrimi in precej obteženimi tipkami z zelo dobrim "feeling"-om ... samo je treba malce poiskat na Netu. Ker v blokih je vedno problem (čene drugo, se zvok prenaša preko zračnikov. Mislim, da je bogastvo metat v zvočno izolacijo prostora nesmisel.

Nikakor pa ne nabavljat kakšne sintisajzerje z samo obteženimi tipkami ... so ne tič ne miš ... Torej renomiran pravi elektronski klavir na nosilcih in z "mehanskimi" pedali itn. ... niso poceni ... prodaš pa pravi klavir/pianino oz. se ga znebiš ... Pa še če se slučajno čez desetletje npr. seliš, bo bolj prikladno ...

... pa ne me spraševat za firme in modele ... sem že dve desetletji ven iz teh štosov ...

Imam Yamahino clavinovo, na njej sem že leta - a ni primerjave s pravim akustičnim pianinom. Doma imam tudi akustični pianino, ki se praši in propada, ker ga zaradi sosedov ne morem igrat. S to težavo se ubadam že leta, že pred mnogo leti sem imela en ogled za izolacijo, samo se potem nisem podala v to, ker je bilo predrago (firme se sploh več ne spomnim), in ja, nazadnje sem pač kupila električni klavir, vendar to ni to. Strune so le strune...zadnjič sem vseeno en komad igrala na akustičnem pianinu (redno vadit si ne upam, ker je res štala s sosedi) in čeprav je pianino ves razglašen, je bil občutek še vedno neprimerljiv z električnim klavirjem. Ja, el.klavirji so dobri, imajo obtežene tipke in vse, a akustični instrument je pač prava stvar.

Investicija v zvočno izolacijo ni neka odločitev na hitro - o tem razmišljam zadnjih 20 let, brez pretiravanja. In zdaj sem se odločila, da pač grem v to. Če bom lahko v miru igrala na akustični pianino, to nikakor ni nesmisel.

Nisem zasledila kakih drugih firm za izolacijo...no, zdi se, da so decibel dobri, res pa, da so dragi. Ampak hočem stvar narejeno, kot je treba.

hvala za odgovore!

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Ker brez Qrca ne gre Fookat
rolleyes-1.gif

write.gif
sem enkrat in nikoli več nosil tudi Hammond orgle, kristus...

Če ti je zadosti :
cheer.gif

http://en.audiofanzine.com/electric-piano/yamaha/CP-80/user_reviews/
http://en.audiofanzine.com/electric-piano/yamaha/CP-70/user_reviews/
http://equipboard.com/items/yamaha-cp60m

Evo tazadnji si poslušaj/poglej tu:

https://www.youtube-nocookie.com/v/OQab_JkrnjY

... Če pa te ne-klavirski zvok ne moti, pa malce slabši občutek pod prsti (še vedno boljši od digit.klavirjev), pa si probaj kje elektrodinamičnega Fender-(rhodes)-ja (tudi težek, palčke namesto strun, uporaben za jazz) ali Wurlitzer (lahek elektrostatični, male palčke notri, pop-style), katerega zvok lahko čuješ čisto najprej na onem YT posnetku zgoraj ...
redface-1.gif

Več ti ne morem kaj dosti pomagat ...
stupid-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Drugače pa čez dan lahko igraš, ne vem zakaj ne, bodo že preživeli sosedi, sicer naj pa oni izolirajo 3:)

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.403
1.413
113
No jaz se sigurno ne bi šel izolacije delat. Pri nas soseda dve stanovanji naprej igra klavir in ko je doma vadi nekaj ur skupaj. Ma jo je veselje poslušat ko igra in sem prav vesel, da ima odprta okna, da kaj slišim.
Ne vem no, vadi čez dan pa tja do večera in je to to. Saj ko igraš in vadiš verjetno ne igraš 5 ur v eno. JRM pa tudi ne prepoveduje tega, ali?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.906
113
Kaj ce bi ti prepustil vsakemu za sebe da presodi kaj je financna neumnost? Zanimivo da se tebi in podobnim ne zdi financna neumnost ko je pol slo do grla zapufana za pleh, ki s svetlobno hitrostjo izgublja vrednost